Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záruka na ojeté vozidlo

Od: nox® odpovědí: 6 změna:

Zdravím, nejsem úplně znalý práva a kliček, proto bych se rád zeptal na následující otázku. Uvažuji o koupi vozidla od člověka, který dováží zajímavé kousky z Německa. Už do telefonu mě prozradil, že na vozidla neposkytuje vůbec žádnou záruku a zároveň trvá na vlastní kupní smlouvě od svého právníka. Pokud mě mysl nemýlí, dle zákona má prodávající povinnost poskytnou půl roku "záruku" na skryté nebo zatajené vady. Jak by se tedy k teoretickému problému dalo přistupovat, pokud by měl ve smlouvě uvedenou takovou svoji pojistku? Rozhodovalo by se čistě na základě podepsané smlouvy nebo by se případné řešení přiklánělo na stranu kupujícího? Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kde nic není, ani smrt nebere. "Vlastní smlouva" může znít "prodává se soubor použitých ND, které aktuálně jsou v celku" - takže nekupujete auto.

Chcete ho nějak vypect nebo ušetřit? Dovozců jsou stovky, stačí si vybrat. Chcete mít záruku? Kupte nový vůz. Jinak jsou všechna ojetá auta jako zakoupení losu. Nikdo neprodává svůj vůz proto, že právě provedl generální opravu!

doplněno 25.10.16 09:03:

@danys - jj, člověk ale musí mít velké štěstí a hledat... a mít připravenou hotovost, kdyby náhodou. Brácha tak koupil vůz s prokazatelnou historií z STK a autorizovaného servisu (všechny faktury ověřené přímo v tom servisu-tj. se zárukou na opravu a servis). Vůz byl koupen ženě, která do měsíce změnila zaměstnání kvůli dojíždění - pracovala pak pár metrů od domu a vůz byl v garáži. Takže to bylo i vidět - opečovaný, žádná olejnička, pravidelný servis podle data - ne podle km. Stáří 10 let a auto vypadalo jako nové. Říká se tomu super koupě,když dalších100tis km musíte jen měnit olej a filtry a sem tam natankovat.

Já zase kupoval za výrazně levnější peníze auto, které má přiznanou havárii. Za pár peněz nechal pořádně opravit. Vůz za 55000,- mi do dnešního dne slouží a najel jsem s tím 110000km. Sice už jsem tento týden musel měnit spojku a před časem rozvody, ale počítám s dalšími 200tis km.

kakamila
hodnocení

0x

Vzhledem ke stáří vozidla a s přihlédnutím k najetým kilometrům prodávám bez záruky.

Souhlasím... Nesouhlasím...

Na koupě ojetiny přeji Všem šťastnou ruku...

mzxy*
hodnocení

0x

To je tak velký problém dojet si do SRN po auto sám? Solidní prodejci ( kamenný obchod a hlavně německý majitel) dávají písemnou záruku. Proč cpát desetitisíce překupníkům?

Pak další tisíce dalším zprostředkovatelům za přihlášení, které stojí 800?

většinou jsou to šmejdi kteří využívají infrastrukturu tohoto státu ale neplatí daně

danys*
hodnocení

0x
Zákon je nadřazený nějakým slintum ve smlouvě,nicméně pokud kupujete dle smlouvy soubor náhradních dílu, šrot na kolečkách atd.pak mate smůlu.
Jmlc: nejlepší je narazit na člověka,který prodává auto proto,protože bude kupovat lepší nebo novější auto a svoje "staré" ktere je v dobrem stavu, prodává.
Mzxy: ono v SRN jdou všichni poctivi a prodávají jen sama dobra auta že? :-D

ut5r
hodnocení

0x

Pokud dováží soustavně, tak se jedná o podnikatele a to i v případě, že nemá živnostenské oprávnění. Z toho již plyne lepší pozice pro kupujícího.

Prodávající se nemůže zřeknout odpovědnosti z vadného plnění. Lhůta pro uplatnění je 24 měsíců, ale u použitého zboží lze zkrátit na 12.

To že odmítá prodávat na "cizí" kupní smlouvy není nic divného. On jako více než 90% populace má mizerné právní znalosti, takže by ho mohl kupující svou smlouvou zavázat k něčemu, co sám nechce. Nesmí být ale problém,aby ti svou smlovu poskytl dopředu a ty jsi se poradil s právníkem a nebo třeba i zde.

Když půjdeš kupovat nové vozidlo, tak také dosteneš k podepsání jejich kupní smlouvu a nikoho by nenapadlo nosit svou.

mzxy*

v německu dostane u solidního prodejce roční písemnou záruku

mnozí parazité v ČR těží z jazykové bariéry a neochoty značné části Čechů o cokoliv se snažit nebo něčemu se naučit,

naštěstí množství autoprodejců v SRN má personál který mluví anglicky a často i Polsky, s Polákem se domluvíte v pohodě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]