Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytahnout olej z motoru vrchem?

Od: ivas22 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, jak mohu vytahnout olej z motoru vrchem? Mam toho tam moc a jet kvuli tomu do servisu se mi nechce. Kdyz odsroubuji vicko od motoru, tak je tam takovej snek tudiz nevim kam bych tu hadicku nasmeroval. A kdyz se lije olej do motoru to tece po valcich nebo to ma vlastni komoru? dekuji za odpovedi

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tex*
hodnocení

1x

Jednou jsem to taky musel udělat. Kup si metr hadičky v akvaristických potřebách. Vem větší stříkačku nasaď hadičku, strč do motoru místo měrky oleje až na dno a vysaj potřebné množství. Nezapomeň před tím motor trochu zahřát-půjde to líp.

fik
hodnocení

1x

Na víčko oleje zapomeň,tím to nevytáhneš. Vytáhni měrku oleje,ta vede až do vany a nějakou tenkou hadičkou vytáhni požadované množství. Jak už bylo psáno,jde to i velkou stříkačkou.

Když se nalévá olej,steče až úplně dolu do vany,tam jej při chodu motoru pumpa žene přes filtr a olejovými kanály do míst kde je jej zapotřebí(klikový mechanizmus-ložiska,stěny válců,dřiky ventilů,hydroštely,případně třeba ještě na rozvodový řetěz pokud jej auto má nebo do turba) z těchto míst zase samospádem stíká do vany a zase jej nasaje čerpadlo a cyklus se opakuje

lubosek

Dobrý den.

Trubička by neměla mít venkovní průmer větší než 5,5mm,na vytažení přes měrku oleje.V Baumaxu mají šikovné čerpadlo na 12 V,jde to s tím pomalu ale jde to a to je důležité.Takže tolik k problému.Vyzkoušeno na VW Polo GTI,r.v. 2019.

albatros498022*
hodnocení

0x

olej steče do vany hadičku zasouvat tak dlouho až se k hladině dostane u každýho auta jinak, chce to metodu pokus X omyl a povede se to

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
asi by neškodilo napsat, k jakému autu, přesněji motoru, se vaše otázka vztahuje - on je totiž každý motor jiný.

vanad1*
hodnocení

0x

Odsávat motorový olej hadičkou z akvaristických potřeb je naprostý nesmysl. Když už tak přes vytaženou měrku co nejširší hadičkou. V některých servisem to dělají podtlakovou odsávačkou poháněnou stlačeným vzduchem ale přes vypouštěcí otvor ve vaně vyteče i to, co nevysajete. Vrchem to je prostě pro motor špatné.

karel1234

Potrebuje odsat prebytecny olej,na to hadicka a strikacka uplne staci!

vanad1*

Stačí, ale ta šílená práce a doba. Čím chladnější olej, tím horší. Pokud někomu nevadí bordel ve spodní části vany a chce se s tím mořit, jeho věc. Žádný solidní servis toto nedoporučuje a naopak se opět vrací proplachovací olej.

fik

Ale on jej nechce měnit,on asi přelil a potřebuje odsát přebytečný. Samozřejmě výměnu přes zátku

karel1234

Pro vanad1,Clovece,co tady meles o bordelu ve vane,silene praci a proplachovacim oleji?*zed*Umis cist?

Chce jen odsat prebytecny olej!

vanad1*

Vaše přehnané reakce jsou divné. Nemáte nějaký problém? Asi ano. Ne, neumím číst. Už z principu je vhodnější odpouštění spodem pro odstranění nečistot, které má každé auto, kromě auta karla...

Ty fakt neumíš číst! Přelil olej a potřebuje odsát co je na tom k nepochopení? asi se necítí být tak zdatný (i vzhkledem k tomu,že chtěl odsát nalévacím otvorem místo měrkou ) aby náhodou nevypustil všechen olej.U nového oleje netřeba odstranit nečistoty protože pokud nevytekly se starým tak teď již nevytečou také!

hodnocení

0x
Odpustit spodem ne? Připrav si vhodnou nádobu, povolit výpušťák, něco odpustit, zašroubovat, utáhnout, očistit hadrem, zkontrolovat hladinu a případně dolit ze záchytné nádoby. No a nebo vypustit vše a nalít zpět méně. Práce na chvilku. Bacha na opaření!
romanb74

Přesně tak! Také se mi párkrát stalo, že při výměně oleje nestálo auto až tak rovně a oleje bylo o cca 2-4 deci víc. Pak není nic jednoduššího než u studeného auta povolit výpušťák, připravit si vhodnout nádobu (já měl sklenici od okurek), povolil jsem šroub, vyšrouboval jej ale držel stále na otvoru, zlehka vyklonil na závitu o 30-40°, odpustil 4deci, zavřel, utáhl, otřel od přebytečného oleje.

Práce na 10 mitut i s pauzou na cigáro...

dann*

Tvl on napise, ze chce vytahnout horem protoze to nema kde zvednout aby to udelal spodem a kvanta kokotu mu odpovi at to udela spodem. Ja si fakt nikdy prijdu jak na jiny planete. A zajimalo by me jaky necistoty neveme odsavacka ale tou minidirkou spodem vytecou. Delate jak kdyby tam byli kusy pisku tvl. Normalne se to da menit vrchem a nic tam nezustane. Chytrolini. Kor kdyz chci jen odsat decku. Tak presne staci ta strikacka.

jakubkraus
hodnocení

0x

Já jsem dnes taky zhruba 3 deci přelil a pozítří až to přijde tak se zastavím u rybiček pro tu hadičku. Upouštět olej přes vanu je na VW T5 akce tak na 2hodiny.Vyheverovat,zvednout auto o 30 cm ,sundat plechový těžký dekl pod motorem a pak to vše zase vracet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]