Nejste přihlášen/a.
Kamarád asi před 5 lety prodal auto, s kupujícím sepsal kupní smlouvu a dal mu plnou moc k přepisu auta. (jak jsem si přečetl, tak je zákonná povinnost do 10 dnů nahlásit změnu majitele a plná moc nic neřeší). A až teď se dozvěděl, že kupující tak neučinil. Bohužel už nemá ani kupní smlouvu ani kontakt na kupujícího. Poradí někdo, jak postupovat dále. Předem děkuji za odpověď.
postupů je mnoho, má kamarád svědky? Podle práva nepotřebujete psanou kupní smlouvu. Chcete radu podle práva nebo lhát a podvádět?
Ano kamarád má svědky, při prodeji byl jeho bratranec. měl kupní smlouvu, ale bohužel ji při stěhování "nějak" ztratil. Zajímaly by mě obě Vaše rady. Díky.
Ahoj,jsem v podobný situaci akorát s tím rozdílem,že já mám nějaký doklady o prodeji a to:zprostředkovatelskou smlouvu z bazaru a doklad o prodeji.No a výsledek:vozidlo nejde odhlásit! (není znám kupující),...nevim,nevim spíš se úřadům asi nechce něco řešit.K čertu s nima.
máte cituji: "doklad o prodeji, doklady o prodeji" co tedy máte , že nevíte kde to vozidlo je?
Máte doklad o prodeji a tam není napsáno kdo to koupil?
a máte doklady od vozidla? Jak chcete odhlásit auto, když nemáte velký TP? Do velkého TP se zapisuje převod - odhláška, kam Vám to má uředník zapsat? Na čelo? Co by měl úřad řešit za Vás? Porušil jste zákon, nehlásil změnu vlastníka a tím to končí...Zákonem je stanoveno, že při žádosti o provedení změny musíte předložit oba registrační doklady, velký a malý.ˇVemte je a jděte na uřad, udělejte odhlášku a doklad předejte novému majiteli.Jak není znám kupující, když máte smlouvu o prodeji a zprostředkovatelskou smlouvu? To má úřad za Vás zjišťovat v autobazaru, komu bylo auto prodáno? Proč jste neudělal Vy odhlášku na autobatar, když jste jim auto předal? a nad tím Vaším nevím, nevím, skutečně nevím, co si o tom myslet...
A kam dále by chtě kamarád postupovat? Po 5 letech? Teď už odhlášku na nového vlastníka neudělá, protože nemá auto ani doklady...a kupní smlouvu k odhlášce nepotřebvoval před 5 lety a nepotřebuje jí ani dnes...Stačí předložit velký a malý TP, občanský průkaz a vyplněnou žádost...Odpověď je jednoduchá, najít nového majitele, domluvit se s ním, protže doklady k vozidlu má teď on, a nahlásit změnu vlastníka dodatečně...A vzhledem k tomu, že od 1.1.2009 se platí ekologické daně při registraci starších aut, může kamarád počítat s tím, že nový majitel nebude chtít auto na sebe zaregistrovat...
A to vam, kdyz se na to nebudete divat z pohledu urednika ale z pohledu cloveka zda normalni? Ze treba prodam auto bazaru, tim to povazuju za vyrizene a po 5ti letech je z toho neresitelny problem? Co si budem namlouvat, jaky jsou bazarnici material...
ale Vážený Pane, Váš bazar shrábnul provizi, tak proč se na něj neobrátíte se žádostí o slevu, nebo o to, aby to zajistil dodatečně? Nelíbí se mi Vaše nevím, nevím, podívejte se do zákona, tam jsou jasne vymezeny kompetence dopravního úřadu, respektive registru vozidel, zákon č.56/2001Sb., část druhá, § 4 Takže z pohledu úředníka na bazarem podvedeného občan Vám radím, ještě jednou..řešte to s tím, kdo situaci způsobil...Bazar vede evidenci a účetnictví a ví, komu auto prodal...se vznikem nebo zánikem vlastnických vztahů nemá registr vozidel nic do činění, ty vznikají mimo tento elekronický seznam...Jde o občanskoprávní vztahy a do těch nemá úřad kompetenci zasahovat...Nebo očekáváte, že v rozporu se zákonem s eúředníci , placeni městem - obcí vrhnou na detektivní činnost a místo toho, aby vykonávali stanovené úkoly, začnou na vlastní pěst pátrat po novém majiteli auta? Nebo že budou nějakým způsobem porušovat zákon? Co by jste chtěl? Vyřadit auto z evidence? Roztrhat spis auta a smazat elektronický záznam? Nebo z moci úřední zapsat do registru nového majitele, který je neznámý a s registrací na své jméno nesouhlasí? To je můj pohled úředníka, když přijdete za mnou na přepážku, poradím Vám to samé...Pokud něco nechápete, tak se zeptejte, nejlépe v místě svého trvalého bydliště na registru vozidel, nebo naopište sem, když budu vědet, odpovím...Nebo mi klidně napiště Vaše představy, co by měl dotyčný úřad asi udělat...Váš problém chápu, reagoval jsem jen na Vaši poznámku o nečinnosti a nezájmu úřadu...
Ten můj problém jsem popsal velmi zkráceně a neuvedl jsem důležité informace.Tak tedy:vozidlo jsem umístil do autobazaru se záměrem jej prodat.Byla se mnou sepsána zprostředkovatelská smlouva (kde samozřejmě není uveden kupující).Na jedné straně jsem já a na straně druhé je autobazar.Vozidlo se prodalo,autobazar mě o tom vyrozuměl,předal mi doklad o prodeji (kde kupující také není) a finanční hotovost.Ještě jsem zapoměl dodat,že ve zprostředkovatelské smlouvě jsem bazar zplnomocnil k jistému úkonu,a to k odhlášení vozidla.S dokladem o prodeji jsem zašel na pojišt´ovnu a zrušil povinné ručení.A myslel jsem,že vše pro mě končí.Ale bohužel,autobazar neprovedl odhlášení,zkrachoval,není k dohledání.No a kupec?Kde ho hledat?Jak odhlásit auto.Vím pochybil jsem (do 10 dnů jsem neprovedl nahlášení změn,...) ,ale co ted´,jak auto odhlásit?Prostě to nelze!
Konečně jste to ochopil, NELZE...neznáte nového majitele...ýádný úřad Vám ho nebude zjišťovat, a i kdyby zjistil (předpokládejme že je auto pojištěné a ČKP má proto ve své databázi jeho osobní údaje), nikdo Vám je z dlvodu ochrany osobních údajlů nesdělí...
Takze skutecne muze delat jen nic, ja mam taky zkusenosti v jednani s bazarem a radsi jsem preferoval zdravi moje a rodiny pred nejakou ztratou par desitek tisic... A nase soudy, skoda mluvit, zvlaste kdyz narazita na "studenta" z plzne. ze... Ja uz ztratil vsechny iluze, kvuli nejake nesmyslne direktive EU je takovahle pakarna s registraci aut. Ja postoj NU chapu, ale na druhe strane barikady to taky neni raj
Pánové, platíte za vlastní hloupost. Techničák zásadně dáváme z ruky až potom, co odhlásíme vozidlo. Ne prodáme ale opravdu odhlásíme, resp. přehlásíme na další osobu. Nikdo to za nás neudělá, problém bazaru to není (pokud nekupuje ale jen zprostředkovává) a peníze za převod a čas jsou nic proti možným problémům... Zkuste domyslet když třeba způsobím škodu za miliony s vozidlem jež je podle registru Vaše a uteču...
nejde o nesmyslnou direktivu EU, ale o to, že stát chce mít o silničních motorových vozidlech přehled,když Vás na přechodu pro chodce přejede vozidlo bez registračních značek, bez platné technické kontroly a bez pojištění, pak se někde najde opuštěné, bude mít přeražené VIN , pozměněny identifiakční znaky a nikdo nebude schopen zjistit, kdo seděl za volantem, na koho pak budete nedávat?S kým se budete soudit? Kdo uhradí vzniklou škodu? Stát? Z peněz náš všech?
Ale no tak, tohle to prece vubec neresi, takove auto si kazdy opatri hrave kradezi. IMHO jde o lobby srotovist, neco ekoterorismu a naprosta ignorace zodpovednosti jednotlivce - to je to nejhorsi. Zodpovednost se nejak nenosi - neni k tomu vlastne duvod a jsme tam, kde jsme.
Ja chci sakra sam resit kdy jezdim a nejezdim a pojisteni si uzavrit podle toho, bez dalsi administrativy
Taky si chci sam nalozit s vlastnim majetkem, tedy sam rozhodnout zda auto az doslouzi dam nekam k likvidaci, nebo si ho zuzitkuji jinak (to teda ted asi jde ale tak nejak nejasne treba na ND) a neplette sem ekologii - pri opravach provadim bezne operace vypusteni oleje, odevzdani oleje a filtru, akumulatoru a dalsich nebezpecnych odpadu na prislusna mista, pri likvidaci se jedna o naprosto stejny postup.
zjišt´ovat nového majitele po úřadu nechci,jen mě štve ,že neexistuje řešení,i kdyby čkp mi poskytlo údaje o osobě ,která má vozidlo pojištěné,neznamená to přeci,že vozidlo skutečně koupila,pojistit vozidlo může úplně jiná osoba.?
byl jste v tom bazaru? To chce on line, páč je to spoustu doplnějících otázek. Ale až v něděli večer.
Dobrý den,vím,že údaje o kupujícím mi poskytne jen autobazar,který mi zprostředkovával prodej.Ale vlastně neposkytne,když neexistuje,samozřejmě jsem v tom autobazaru byl,dnes je tam jiný autobazar a o tom původním nikdo nic neví,prý zkrachoval.Na internetu jsou ještě nějaké odkazy na autobazar,nějaká tel.čísla,ale vše nefunkční,neexistující.
a žádal jste likvidátora? Nebo jste jen pro sebe řekl, nic nenadělám...
Takto to nevyřešíte, musíte konat.
byl tam bazar a už není, je tam jiný. Takže bazar skončil , nekam se odstěhoval, někdo po něm musí řešit problémy. Finynční úřad, nebo soudní likvidátor. Já nevím jak a proč skončil, konkurs, prodal...
Vozidlo vlastní ten kdo ho koupil, nikoliv kde je uveden v techničáku. Takže jim odepište a přiložte kopii kupní smlouvy. Víc totiž nemůžete dělat, páč není vozidlo Vaše.
Tak to bohužel není pravda.Pro dopravák je vlastník ten kdo je zapsán v TP.Kupní smlouva slouží jako podklad k přepisu.Někdo nesplnil povinost a ten ať se smaží v ohni pekelném.Můžete na základě kupní smlouvy vozidlo odhlásit na kupujícího.Protože nemáte TP musíte si nechat vystavit nový.Ten původní je ukraden neb nebyl použit k tomu účelu ke kterému byla dána plná moc.Tak musíte nahlásit krádež TP pokud vám ho zmocněný nevydá a nechet si udělat duplikát.Pak to již bude klasická odhláška s tím ,že otp zůstalo v autě.Auto bude v přepisu ale vy již nebudete vlastník.Pak pošlete doporučeně TP novému majiteli a ten bude koukat.
Ferdo mýlíte se. Právní majitel je ten co zakoupil vozidlo, ten kdo ho zaplatil, tomu patří.
Evidence vozidel není nadřazena občanskému zákoníku!
Vymýšlíte složitě postup, ale jakmile podepíšeme (ani nemusíme dle OZ) a splníme vše podle kupní smlouvy tak právně je majitelem kupec bez ohledu na to, kdo je napsán v registru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.