Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
co prakticky hrozí řidiči, který pojede na silnici s vozidlem (autem), které nemá platnou technickou kontrolu?
Hrozí pouze pokuta (případně přibližně kolik), připsání nějakých trestních bodů, nebo je také možné vozidlo odstavit a zakázat pokračovat v jízdě? Má na to nějaký vliv i to, jak dlouho už je TK propadlá?
Děkuji.
A dodám, že pokud díky závadě na voze způsobíte nehodu, jdou za vámi zcela všechny náklady na likvidaci škody. Ono pak stačí "chybějící zrcátko" a právníci z pojišťovny vás udělají doživotním dlužníkem.
Už nedoložím, ale byl jsem likvidátor pojišťovny na POV-HAV 3 roky, a pár případů jsem zažil. Velmi často se slovíčkařením dokázalo hradit polovina plnění, sem tam se odmítlo, sem tam se dalo jako pojistný podvod... Velmi zajímavé situace.
Ale tak samozřejmě nebude krátit za urvané zrcátko při smyku na sjetých pneu ... - časté nehody jsou chybné předjíždění díky tzv. mrtvému bodu v zrcátku. Takže právě nehodu díky "nevidění" dalších na silnici jsem měl zrcátkem na mysli. Nebo nedbalost servisu - časté dotazy jsou tu "nebrzdí mi to, můžu ujet 200km?" - no a když se prokáže závada na brzdách před započetím jízdy a následné nehodě, může řidič platit doživotní rentu tomu, co ho srazil...
jmlc, ale toto nedoložíte skutečným příadem, že? Když napíšte, že jel na úpně sjetých pneumatikách a znalec určil, že přímá příčina nehody byla sjetá pneumatika, pak s Vámi naprosto souhlasím.
To že chtějí pojištovny krátit plnění je všeobecně známo, ale poškozený se musí umět bránit.
Přesně tak.
To, co na vozidle nesplňuje technické parametry musí mít příčinnou souvislost s nehodou. Např. sjeté letní pod minimum a způsobená nehoda na vodě. Sjeté zimní a nehoda na sněhu. Nestejnoměrně brzdící kola a smyk s následnou nehodou atp. Při tom všem pojišťovna samo krátí, ale např. při smyku a nehodě nekrátí, když nemáte pravé zrcátko.
Mmch. tohle všechno platí i pokud máte platnou TK
Prošlá TK, vouidlo bez vážných/ nebezečných závad = sankce do 2000,-
Nebezpečná závada = vozidlo nezpůsobilé, bez ohledu na to jestli má nebo nemá platnou TK
Pojišťovny jsou často svině které hledají všechny způsoby jak platit co nejmíň, včetně protizákonných. Kdo se neumí bránit s tím vyj...u, kdo se bránit umí tomu plní podle zákona (a dělají u toho jakože jsou skvělá bezproblémová pojišťovna.)
Pojišťovny zkouší různé věci. Ale jak již bylo napsáno, krátit plnění lze pouze při prokázání souvislosti.
A co se týče Vaší zkušenosti, já Vám to i věřím, ale je to celé o tom, co si nechá dotyčný líbit. Mě jednou ČP řešila nehodu 3 měsíce, kdy její řešení spočívalo v tom, jak rozhodnou úřady (já viníkem nebyl, jen se řešilo, které ze dvou dalších aut do mě vlastně narazilo a proč). Přitom takový postup je protiprávní a stačilo napsat pár dopisů s odkazem na rozsudky nejvyššího soudu a do týdne bylo vyřešeno. Najednou to šlo a čekat nepotřebovali.
Hrozí pokuta až do 2500Kč a pokud se zjistí na voze závažná závada, můžou udělit pokutu až 10 000kč a zákaz řízení až na jeden rok. A jistě, auto bez platné STK není způsobilé k provozu a na cestu nepatří, měli by nařídit jeho odstavení na místě. Musíš být velice hodný, aby tě policisté nechali s ním odjet.
Jak už bylo řečeno,pokud to nebude mít TK a bude to v pořádku,pokuta kolem 2 tisíc. Když to nebude mít TK a bude tam nějaká vážná či nebezpečná závada,tak ztráta techničáku,mnohem vyšší pokuta a možná i zákaz řízení.
Pokud máš to auto v pořádku a potřebuješ jen dojet pro TK tak bych to risknul,ty šášule vidíš jednou za uherský rok,i když náhoda je blbec. Pokud je to nějaká vražda,vykašli se na to,i kdyby tě nechytli a stala se nějaká nehoda,budeě mít velký problémy,pojišťovna se na tebe vykašle i kdyby to nebylo tvoje zavinění,budou mít v ruce něco proč to nevyplatit, Bude samozřejmě pokuta ve správním řízení která je daleko vyší
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.