Nejste přihlášen/a.
To lze poznat pouze vymontováním a odzkoušením ve vařící vodě. Resp. vložit do vody 60°C a pomalu ohřívat se současným měřením teploty vody. Teploměr jakýkoliv do 100°C. Na tělese termostatu je vyražena teplota otevírání. Při montáži se někdy stane, že se montuje špatně. V horní části bývá odvzdušňovací kolíček, orientován směrem nahoru a pak těsnící "O" kroužek. Ten musí těsnit dosedací plochu termostatu. Když je vše OK, může špatně měřit čidlo chladící kapaliny. Jak popisujete závadu, jsou to naprosto protichůdné věci a na termostat to rozhodně neukazuje.
To se mi líbí, jak se k problematice hned začne vyjadřovat několik expertů, aniž by věděli o jaký typ vozidla jde... S minimem vstupních informací...
Zkouška parafínového termostatu je popsaná v každé knize pro motorová vozidla. Co s tím má typ vozidla společného a proč takovou hloupost vůbec píšete? Dříve se toto dělalo normálně a dnes s servisech mění půl auta. Já mám dojem, že někteří čekají, co kdo napíše aby byli proti. Ubohé.
Tazatel píše, že mu strašně pomalu stoupá teplota chlad.kap. a nedosáhne pracovní teploty. Takže sorry, ale z logické podstaty věci s tím nemá termostat nic společného. Problém bude evidentně jinde, neb jak jistě víte, běžící (zážehový) motor stojícího vozu dosáhne teploty sepnutí sahary - tedy teploty>96°C kolem 15-20. Z (velmi strohých až neúplných) vstupních informací tedy plyne, že se motor pro nás neznámého typu a konstrukce, nikdy neohřeje, netlakuje, nevaří, prostě nic a to je prostě nesmysl. Svou reakcí jsem pouze naznačoval o Vámi zmiňované "ubohosti" nad tím, že je někdo schopen dělat závěry bez dostatku vstupních informací.
To se mylis,prave zavada termostatu,kdy je stale otevreny na maximum,zpusobuje pomale ohrivani motoru,kdy je otevreny takzvany velky okruh a motor treba za chladu ani nedosahne provozni teploty.
Hm, tak já teda sepnutí sahary za 15 až 20 minut nedosáhnu ani omylem a už vůbec ne v zimě.
Právě termostat reguluje průtok chladičem a tedy teplotu.
Tazateli - doporučuju po nastartování sahat na chladič - ohřívá-li se pozvolna brzy, je trvale otevřen termostat. Chladič by se měl ohřát relativně prudce až po několika minutách provozu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.