Nejste přihlášen/a.
Zdravím, můj dotaz je čistě teoretický, neřešit proč se ptám. Když by měl někdo auto a udělal za měsíc jednu jízdu 40 km, tedy 480 km za rok a nechával by tam dlouhá léta (příkladně 10 let),stále stejný motorový olej a filtr, přežil by to motor, když by byl tak malý nájezd km?
výrobci udávají interval výměny buď v kilometrech anebo čase,co nastane dříve. asi k tomu mají důvod,takže autem s desetiletým olejem bych fakt jet nechtěl. pokud to přestane mazat,zadře se to na pár metrech.
To nějak nechápu... Výrobci například uvádějí longlife výměny, ale každý servisák Vám řekne, že to je pro motor vražda. Proč tedy jsou tedy longlife výměny, když to ničí motory?
jednoduchá odpověď: náklady na servis. Prodáváte auto a řeknete, že tohle auto vás bude stát prvních 5 let na servise 30tis a tohle bez longlife 45tis. Které se prodá líp? Nic jiného v tom není.
Výrobci to tiše tolerují a možná si mnou ruce ve snížení životnosti motoru, která rozhodně nastane mimo záruční dobu.
to je spekulace. Podle mého by to ten motor vydržel, samozřejmě se to na něm podepíše. Někde na yt byl motor provozovaný stejně a najel mnoho tisíc km, nikdy neměněný olej. Ten olej už nebyl olej, ale asfalt v okamžiku zadření.
Je otázka, jak ten olej po deseti letech bude s tak malým nájezdem vypadat. Pokud by byl schopný mazat, tak by motor přežít mohl, pokud by se z něj stala břečka, nejspíš by jednu z cest nepřežil. Navíc záleží na daném motoru, některým stačí, že je "cosi" maže, jiné jsou na kvalitu oleje citlivé.
Tak on by to ten motor vydržel,kdyby opravdu najel 480 kilometrů za rok,ale hodně by se ničil. Z toho oleje už by musela být pěkná břečka. Nemáš jenom kilometrový interval,máš i časový interval a není to jen marketing,olej v motoru stárne i věkem. JInak k long life toho bylo napsáno už mraky,pokud neplánuješ auto na 5 let ale na dýl,tak přejdi na klasický interval 15 tis km. Oleje už sice nejsou jako za doby škody 1000MB kdy se měnili po 5 tisících a byly zimní a letní. Ale i tak olej v dobré kondici vydrží maximálně tak cca 20 tis km,a to za optimálních podmínek,to znamená dlouhé jízdy,minimum studených startů. Reálně je těch 15 tisíc hranice,pak už dochází k nadměrnému opotřebení a v 30tis už musí být ten olej slušný sajrajt
Zdravím,
neuškodilo by specifikovat, o jaký motor se má jednat...
A zcela neteoreticky - mám takřka denně provozované auto, u kterého se naposledy měnil olej v motoru v roce 2008, za tu dobu najeto cca 20tisíc km. V letech 2010 - 11 to víc stálo než jezdilo, od r. 2011 takřka denně jezdí převážně krátké trasy (1 - 2km v létě i v zimě) cca 1 - 2x do měsíce se to projede na návštěvu vzdálenou 40km. Motor čeká praděpodobně letos v zimě dlohodobě plánovaná generálka - chodí bez problémů, ale žere olej (cca 2l/100km) a to je i důvod neměnění oleje - kromě toho, že tam bude víc kalů se olej jeho spotřebou přiměřeně mění (chová se to tedy podobně jako dvoutakt).
Ještě bych mě doplnit, že se jedná o auto staré 28let, celkový nájezd km mi není znám.
Motorový olej nejvíce degraduje provozem. Pokud by se jednou měsíčně ohřál na provozní teplotu jízdou 40km, tak kvalitní olej dokáže v kvalitním motoru fungovat i 10let. Neviděl bych v tom problém.
Už jsem viděl i auto, které najelo na jeden olej cca 70tis km za 5let a jezdilo. Majitelka netušila, že se má měnit, ale do servisu jí dohnala jiná závada.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.