Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
resim takove dilama na osobnim aute...neni to veteran,ale bezne auto ,odstavene 2 roky bez pohybu.
Uz se mi stalo,ze sem neprotocil motorem vozu ktery nejaky ten patek stal,ale po sundani vika ventilu a vycisteni vackove hridele od koroze sel rucne tocit snadno.Ted mam ale pripad kdy s motorem nejde pohnout vubec.
Muze na aute zareznout klikova hridel? nebo pisty k valcum? ( napr. pri prasklem tesneni kdyz tam vnika voda ).Neznam historii vozu,takze nevim zdali nedoslo k havarii motoru.
Tady jsem sundal viko ventilu, na vacce byla lehka koroze,tak jsem ji celou sundal,ale motorem nejde stale protocit.Zkousel sem zaradit 5tku a tocit kolem,ale marne nejde s tim hnout.Nevim jestli je motor zarezly nebo skoceny Rozvodovy remen praskly neni.
Vim,ze pokud nesundam hlavu vice se nedozvim,ale i presto...nemate nekdo nejakou radu? nechci to zatim rozebirat,ale nalit treba petrolej do otvoru na svicky a pokouset se s trpelivosti ,nebo to nebude mit smysl? V expanzce chybelo dolit asi 0.5 litru vody
auto je odstavene v kerich na soukromem pozemku,chteli sme jej zkusit rozhybat alespon trochu
Zarezlý motor? a za dva roky? Nevěřím neboť mám potvrzeno skutečností že takto vydrží daleko delší dobu než vevnitř zarezne.Osobně jsem takto koupil motor (byl v autě) z auta dva roky odstaveného přičemž jsem si demontoval jen jeden díl a zbytek zůstal v autě.Na podzim toho roku přišli zběratelé /hnědočeši/ a pův.majitel auta zachránil jen motor ,který pak celou zimu ležel jen vedel zdi venku pod okapem než jsem si jej na jaře odvezl-pak jsem jej skladoval asi tři roky porůznu na stavbách kde jsem dělal zabalen hadrem a igelitem,nakonec ještě asi další tři roky ve sklepní kóji paneláku.Při konečném rozebrání nebela ve válcích ani jinde stopa koroze a šlo jím po vyšroubení svící lehce protočit!
Jste si jistý že nebyla zařazena rychlost a popř zatažena ruční brzda?
Nevím ,nehodlám se hádat ani polemizovat neboť z jednoho motoru (ještě pořádný "kus železa",bez nynějších ekokurvítek,rv snad 88-1451ccm,benzín se společnou olejovou náplní s převodovkou) nelze dělat závěry.Ale nějak mi zereznutí motoru venitř mozek nebere,spíše bych bral zatuhnutí motoru díky úsadám v něm z provozu,jak píše níže Jabraka.
Ale hlavní je že se Vám podařilo s ním hnout.
Jinak-jsem si ještě vzpomněl-na motoru XUD 9 (nafta 1,9d),taky se mi různě válel asi dva či tři roky po stavbách neboť nebyl kde dát a než jsem se odhodlal jej rozebrat,byli na stěnách válcu ve spodní úvrati stopy koroze,které ale šli normálně mastným hadrem odstranit.Ten motor byl bez hlavy a přesto se úpísty pohybovali docela lehce.Asi PSA dělalo velmi kvalitní motory-tento byl odhadem první půle 80
zatazena rucni brzda neni a neni ani prirezla v tom to nebude.No taky mam zkusenost ...mam odlozene dlouholete stare motory v kulne a i po nekolika letech sly normalne protocit,ale taky mam zkusenost ze sem neprotocil motorem auta odstaveneho cca 3 roky ( zarezla vacka-po vysicteni ok) tohle jsou zas me zkusenosti.Treba tento je odstaveny 2 roky a uz to na vacce taky zacalo liskovatet.Zvlastni ze nektere auto zarezne uz po 2-3 letech a nektere jdou otocit i po 20 letech !
Jen me to zajimalo,protoze bych chtel ten motor,ale zas nemuzu sundavat hlavu,vanu atd a pak zjistit ze je neco KO a nechat to tam lezet cele rozebrane to by ze me radost nemeli.Zkusim jeste vysroubovat svice a zalit to olejem a za par tydnu tomu dam jeste sanci
Samozřejmě může zareznout,přireznou kroužky k válci,klidně může i zareznout klika v ložiscích. Když motor dlouho neběží,všechen olej steče do vany,zbytek se odpaří a vzdušná vlhkost dokoná dílo,ani nemusí být prasklý těsnění. Odtrhávat to silou je nesmysl,jenom zničíš pístní kroužky. Nalít tam olej,normálně dírou pro svíčky trochu oleje,nechat to den nebo dva působit a pak zkusit protočit. Když to nepomůže tak pak už jedině rozebrat a na generálku,protože to bude zrezlý natolik,že ani kdyby jsi to hrubou silou odtrhl,tak ten motor pak nepoběží jak má.
Přireznutí kroužku je skoro nesmysl.Stačí se seznámit s materiály,které se na výrobu kroužků používají.V zásadě se používá šedá litina.Ta je v podstatě s obsahem uhlíku téměř nekorozivní.Kromě toho některé firmy používají i tvrdé chromování,nitridování,fosfátování a další úpravy,které mají hlavní účel,.právě bránit proti korozi.A také vlivu tlaků a mechanického namáhání při teplotách kolem 250 stC.Ve válci ale může během provozu zůstat mnoho zbytků spalin,které po roce vytvoří vrstvy usazenin a brání pohybu pístu ve válci.Podle mého názoru astačí několik kapek oleje ve směsi s benzinem,či naftou a ruční protočení.
JABRAKA
Nejde o to že skorodují kroužky,ale válec a ty kroužky po něm nemůžou jezdit. Ze starýho motoru ze škodovky,vložky válců za 14 dní vevnitř úplně pokryté korozí. A to jsem je vyhodil ještě se zbytky oleje,nijak jsem to nečistil.
Když má motor víc najeto a má už hodně oleštěné válce,olej na tom moc nedrží,rychle steče do vany a vzdušná vlhkost dokoná dílo. Pak motorem prostě nepohneš.Snad všechny kroužky jsou tvrdě chromované kromě nějakých historických motorů,ty nezreznou,ale zrezne válec.
To samé klikovka,tam taky nezreznou pánve,ty jsou buď z kompozitu nebo z bronzu,ale zrezne klikovka a taky s tím prostě nepohneš.
Nevím čím to je,ale s některým motorem hneš za 15 let,některý je za rok zarezlý
Pánve teda pokud tím myslíš kluzná ložiska na klice ojnicích a nevim kde všude,je speciální materiál slitina mědu,cínu (bronz? mosaz? ) a ještě další kovy- tato slitina je odolná opotřebení při tření a jestli se nepletu byla původně vymyšlena na kluzná ložiska u parních motorů v lokomotivách kde působila voda,,resp.pára ...Alespoň jsem to kdysi kdesi vyčetl
Fíku pod pojmem kompozit si spíše než speciální slitinu na ložiska představám materiál pevnější než ocel a lehší než ocel který se používá v letectví a kosmonautice.
A to hlavní jsem nenapsal-ale to je jedno ,hlavně že víme "vo co gou!"
Ta musí plnit víc věcí. Musí být nejenom odolná opotřebení,ale musí mít i dobré kluzné vlastnosti. Dříve se používal spíš bronz,potom se začal požívat kompozit. Hlavní složka je cín,další kovy už nevím,ale je jich tam hodně aby to mělo optimální vlastnosti. Navíc to plní i pojistnou funkci. Když dojde k tomu že vypadne mazání.teplota se zvýší a tenhle kompozit má celkem nízký bod tání. To znamená že se to roztaví,vyteče z ložiska,tím pádem se velmi zvětší vůle a nedojde k tomu že by se ten motor natvrdo kousnul a rozlítl.
Taky mě něco říká že ten kompozit byl vynalezen u parních lokomotiv,ale jistě to nevím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.