Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis vozu

Od: chuchva odpovědí: 15 změna:

Dobré ráno, před třemi týdny jsem si koupil auto od soukromé osoby. Za auto jsem zaplatil, odjel s ním. Nicméně bylo v registru v Šumperku, což mám přes půl republiky. Vše jsme tedy řešili poštou. Já jsem hned druhý den zařídil vše potřebné a papíry poslal majiteli k přepisu. Dodnes papíry nemám, původní majitel jen slibuje a "posílá" je každý týden.

Příště už nekoupím auto, které nebude v registru města kam budu schopen dojet jelikož žijeme v tak integrovaném státu. To je poučení pro příště. Co mám ale dělat teď? Mám před barákem auto, se kterým nemohu jezdit. Zmůže něco policie na základě kupní smlouvy? Nebo jsem v pr...

Díky moc.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mzxy*
hodnocení

2x

poslancem zpravodajem k tomuto ( v současnosti novelizovanému zákonu) který prošel nedávno v 1. čtení hospodářským výborem je Ing. Martin Kolovratník za ANO...napiště mu svůj problém..

Podle mého názoru je nutné umožnit, aby prodávající i kupující měl možnost provést evidenční úkon sám za sebe...a to kdekoliv, a aby se pak už nemusel o nic starat...

na Slovensku prodávající auto sám za sebe odhlásí / to by mělo být zavedeno opět i u nás, protže to bylo funkční a praktické/, kupující má 30-denní lhůtu na to, aby se k autu přihlásil...pokud tak neučiní, 31 den po odhlášení zadává slovenská policie do policejních systémů SPZ k vozidlu jako ODCIZENÉ...s autem se už nedá jezdit, a to až do doby, než se někdo nepřihlásí a nekoupí si nové značky...odcizené jsou nepoužitelné...nic jiného ani u nás nemůže fungovat...sankce jako bonus je samozřejmostí...

To co zavedl pan Stanjura je špatné, a pokud se navrhuje, aby se dal evidenční úkon provést kdekoliv, pak pro zápis změny vlastntíka bude nadále platit, že to půjde sice u kteréhokoliv úřadu, ale TAM musí podat žádost OBA.

Takže pro jednoho (starého nebo nového majitele) to bude i po této novele pořád jinde, než kde by mu to vyhovovalo...

Pan Stanjura totiž prosadil tento zákon v podmínkách, v kterých se nepočítalo s tím, že v krátké budoucnosti ministerstvo navrhne uzákonit,. aby se dalo udělat cokoliv kdekoliv. Někdo přitom nedomyslel, že JEDNU SPOLEČNOU ŽÁDOST včetně požadovaných dokumentů lze podat jen na 1 místě...takže ne kdekoliv...

Názory, že někteří majitelé aut budou na všechno sr**t , neplnit si povinnosti a pak je bude dohledávat nějaký úřad jsou trochu přehnané, pak by se asi činnsot úřadl zastavila, protože jejich úkolem je být službou veřejnosti, ale ne někomu opatrovníkem nebo detektivní agenturou, pátrající po majitelích aut...

Tomu, kdo si nesplní zákonnou povinnost a neřihlásí se k autu , musí stát, pokud cche mít o majitelích aut skutečný přehled, okamžitě znemožnit další užívání auta.

doplněno 05.10.16 22:44:

Ten kdo navrhuje "kdekoliv cokoliv" tvrdí, že je to po vzoru živnostenských úřadů, ano, zřízení živnosti nebo nějaké změny v živnostenském oprávnění, jeho rozšíření nebo ukončení se snad dnes skutečně dají udělat kdekoliv, ale živnostník jedná sám za sebe a nikdo jej nenutí zákonem, aby žádal o něco společně s někým jiným s tím, že pokud nepožádají oba, evidenční úkon se nedá provést...to je nezanedbatelný rozdíl který někomu zatím nedochází

mzxy*
hodnocení

0x

ale policied není opatrovníkem ani neřeší občnSKOPRÁVNÍ vztaHY

na úřad v šumperku podejte oznámení o přestupku na nového majitele, je tam sankce do 50 tisíc, samozřejmě pro oba

chuchva
hodnocení

Samozřejmě pro oba? Co je to za další idiotismus českého právního systému? Jak já jako kupující ovlivním rychlost přepisu? Druhý den jsem poslal veškeré doklady a tím to pro mě bohužel končí...

Volal jsem na úřad do Šumperku aby mi paní alespoň stylem odpovědi ano/ne sdělila, zda je auto už přepsané na mě. Není! Čili by majitel měl platit pokutu, protože do 10 dnů neproveld ani odhlášení. Není to tak?

A sdružení ochrany spotřebitelů i ČOI mne odkázali polici.

Takže jsem v pr... *nevi* Auto můžu dolů chodit otírat od pouličního prachu. *smich*

asd1

Jo, je to idiotský systém...

Povinnost mají oba a oběma hrozí 50k pokuta. Ty bys měl podat žádost o přepis ze svojí strany a jeho by měl úřad dohledat a ocenit. = Zajet do Šumperku, podat žádost. Úřad ti jí vrátí k doplnění jako nekompletní a dál to půjde za prodávajícím. Bez dokladů jezdit legálně nemůžeš, ale můžeš řešit náhradu škody která ti vznikla nesplněním povinnosti převést do 10 dnů.

Zavolej mu, upozorni na možnou sankci 50k a že úřad už o něm ví a půjde po něm. Jestli není úplný magor tak to zajde přepsat...

hodnocení

0x

chuchva, klidně nadávejte jak je Vám libo, ale za problém v dnešní době si můžete jen sám. Zde na poradně se každý týden řeší podobné dilema a dotazy, jako máte Vy a ještě horší. Bez osobního jednání s prodejcem jste stále na špatné straně problému. Musíte do Šumperka a vše si zařídit sám.

maja11*
Prosim Vas a po kom budou chtit platit poviny ruceni.kdyz jeste novy majitel auto neprepsal.a byvali majitel pov.ruc. zrusil.diky.
cicko*

Platit je nucen ten, kdo si sjednal pojistnou smlouvu - pojistník!

maja, pojištění musí uzavřít nový vlastník.

hodnocení

0x
Pane Chuchva, já bych zkusila dvě věci: Poslat prodejci odstoupení od smlouvy z důvodu nesplnění jeho povinnosti přepisu vozu... předpokládám že jste mu dal k tomu plnou moc... což by asi neuvítal a snad by radši uděloval to co má. A ještě bych schválně udělala třeba dva přestupky, např. špatné parkování tak aby policie nezastihla vás. Pak pokuty přijdou jemu a on si rychle uvědomí že by bylo lepší udělat ten přepis. A pro příště tak jak sám uvádíte... koupit tak abyste mohl hned udělat přepis, nejlépe si nechat napsat plnou moc od prodejce a přepis si udělat sám...prozatím v místě jeho bydliště. Ale pozor, plná moc musí mít úředně ověřený podpis... udělají na poště. Nekupovat auto až večer a skočit s ním hned na poštu. Jinak je to debilně vymyšlené ale zase tady jezdily tisíce aut v polopřevodu... Hodně štěstí. Milena.

Paní, či slečno Mileno,

Odstoupení od smlouvy neprojede, páč nebylo porušeno právo. To že někoho zmocním k něčemu, on to neudělá, není právní porušení.

Když udělá kupec přestupek, přujdou za osobou která je zapsána v techničáku, ta předloží právní smlouvu, že není vlastníkem vozidla a je to na kupci.

To že jezdili auta v polopřevodu máte naprostou pravdu. Dříve jsem na Vás klidně mohl odhlásit několik aut, aniž jste o tom věděla.

Již domlouvám schůzku s Ing. Martinem Kolovratníkem za ANO

doplněno 10.10.16 18:57:

mzxy, velice mne to mrzí, ale bude to v Pardubicích, kde má poslanec kancelář. Dneska jsem ho nechal na pokoji, páč je po volbách, ale příští týden jdu za ním.

doplněno 10.10.16 18:58:

mzxy, jak se s Vámi můžu spojit?

mzxy*

Blahopřeju, pane sousede, pokud to bude v Praze a okolí, přijedu také...bude nějaký džusík?

Nejde mi o nic jiného jen o to, aby kvůli špatnému zákonu netrpělo nesmyslně tolik lidí

primitivní evidenční úkony musí stát zvládnout levou zadní a přepis auta nesmí být pro SLUŠNÉHO OBČANA, který ctí zákony noční můrou

mzxy*

emailem, mám mzxy@centrum.cz to by ADMIN mohl vědet:-P

ale poslanec má na vše málo času, je proto nutné dokonale se připravit, pokud od něj něco chceme, musíme vědet CO a PROČ...a mít k tomu dostatečně pádné argumenty, které náměstek ministra dopravy ( který obhajuje v PSPm zákon) nemá, protože nemá praktické poznatky

PORADNA, kam píší často bezradní lidé, to je dokonalé krytí

Díky, admin to sice ví, ale to já nejsem...

Ozvu se Vám.

zaneta*
hodnocení

0x

Ahoj chuchvo, jsem od šumperka. Vyřešilo se to už? Od koho jsi auto koupil? Napiš jméno a adresu. Jaké papíry máš v ruce a jaké papíry ti dluží? Třeba bych ti mohla pomoct auto přepsat, nebo dotyčného třeba znám. Momentálně řeším taky problém s přepisem a to až v Rumburku! Žaneta

chuchva

Ahoj zaneto, už se vyřešilo. Sice jsme řešili měsíc, ale vyřešilo. Chtělo to trochu psychického nátlaku :-D Díky za zájem :) Mimochodem, zrovna dnes jsem v radiu slyšel, že poslanci chtějí jednat o možnosti využít k přepisu vozidla jakýkoliv místní úřad s rozšířenou působností, halelujah! Snad to projde :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]