Nejste přihlášen/a.
Prosím o názor. Když má žena auto a samozřejmě nerozumí technickým věcem okolo, je pro ni vhodnější dávat auto na pravidelné roční kontroly do autorizovaného servisu? Není to zrovna levná záležitost. Nebo je výhodnější najít si nějakého sólo opraváře a dávat auto na kontroly jemu? Co byste poradili? Už léta cpu do naší staré fábie takových peněz a i roční prohlídky jsou drahé. Pokaždé si tam taky navymýšlí tolik věcí a oprav. Dá se autorizovaným servisům věřit, že dělají na autě opravdu to nejnutnější a nevymýšlí si závady a opravy navíc, které by ani nebyly nutné? Předem moc děkuju za Váš názor a čas!
Chvíli jsem v autorizovaném servisu dělal,nebudu psát v jakém aby to nevypadalo že chci někoho poškodit,ale myslím že praxe bude ve všech podobná. Když přijede auto na kontrolu,tak instrukce zněly,najdi toho co nejvíc a tak se to taky dělalo. Kolikrát i věci co by mohly ještě bez problému sloužit se měnily,třeba jen s naprosto minimální vůlí
Pokud najdeš nějakého dobrého servisáka tak je lepší dávat to jemu. Ovšem i tam bude praxe dost podobná,uvidí ženskou co autům nerozumí tak si taky bude chtít nahrabat. To by musel být opravdu známý nebo kamarád.
JJ, tak to chodí v každém "lepším"servisu.
Já např. přijel s koupeným autem (ojetina) do autorizovaného servisu vlastně jen díky akci "kontroly zdarma"- pane, máte v háji spojku, to je nutný udělat, taky ty brzdy a tlumiče... tenkrát jsem měl na tachometru 215tis km - dnes 320tis a spojka kupodivu stále jede, brzdy a tlumiče jsem dělal v cca. 280tis km (a to jsem opravdu na auto až moc pečlivý s tím servisem) ...
Většinou se dá do podmínek aut. servis pro prodlouženou záruku na vůz - ale když k jednání u reklamace dojde, zjistíte, že jste něco zanedbala a nemáte nárok.
Zkuste si třeba zajet do dvou různých servisů - třeba koncern Škoda, VW, Audi - zajedete do dvou servisů a každý najde něco jiného.
Právník o svobodě výběru servisu
starší články auto.idnes.cz/...
Ale jak to je v kupní smlouvě? Nevím...
K těm cenám ND přihodím jednu příhodu. Přišel do obchodu Renault ND můj brácha a chtěl filtr. Řekli 650,-Kč. Cože? no počkejte - zašel k mototechně naproti, koupil neoriginální filtr a došel zpět.
Prosím, můžu se podívat na ten váš filtr? Vytáhli "z originál renault krabice"- porovnali s tím NONAME za 220,- a neshledali žádný rozdíl - shodné rozměry, shodný výrobce na výrobku, shodné číslo - jen jiná krabička! Takže díl za 220,- a krabička za 430,- !
a tak to tady chodí
Na super ceny je skvělý autorizovaný servis Škoda. Elektrické čerpadlo pro Superb diesel mají v ceně 10500 bez práce.
Dánské čerpadlo v kompletním provedení s plovákem stojí s DPH 2200 Kč. To ale ještě udělají diagnostiku za nějakou stokorunu za půl hodiny.
Autorizovaný servis vůbec neznamená, že mají o své značce tušení, co a jak má v autě být. Čtou servisní manuály, který si člověk umí v snadnějších věcech přečíst také.
Najděte si nějakého blízkého soukromníka s ověřenou praxí a dávejte auto k němu. Je to mnohem pravdivější.
S dovolením si přidám i svůj dotaz. Za týden mě čeká 3. sevisní prohlídka, záruka je do 10/2017. Je mne proti srsti opět nechat výměnit filrt u klimatizace, která byla od druhé prohlídky puštěně 2 x. U nás na horách klíma není třeba. Od minulé garančky je ujeto 8 000 km a i olej musí být zlatý.
Dotaz - mohu některé úkony odmítnout, třeba ten filtr od klímy ( 600,- Kč)? Nebo když cokoliv odmítnu, tak automaticky přijdu o celou záruku? Děkuji za odpověď. Uška
Jenže onen "filtr klimatizace" bude spíše "kabinový filtr", tedy přes něj jde veškerý vzduch, který vhání ventilace do kabiny, a je úplně jedno, jestli používáte klimatizaci nebo ne ten se prostě po čase zanese a měl by se měnit.
8000 je docela brzo. Řekl bych že 20 000 nebo rok je plně dostačující interval.
Honzo děkuji, filtr jsem popletla. Ale nevidím důvod jim zase nasypat 4500,- Kč. Teď třeba koukám na položku - měření tlaku v pneu za 210,- Kč. To když si nenechám změřit tlak ( to zvládnu sama), tak přijdu o kompletní záruku?
Miki - po kolika km asi měníte tento filtr? Po 8 000 km?
P.S. 4 500 Kč je bez dolití jakékoliv kapaliny.
moje osobní zkušenost je taková, že ve škodovce jsou pouze meniči brzd, olejů a filtrů...pokud tam zajedeš s něčím horším tak už hází desetitisícovýma částkama a hledají...jak už tu někdo popsal výše...nejdražší položku na vyměnění a ještě jsi ani nejsou jistí, že by to mohla být ona...např. už legendární mikrospínač zámku u fabie ..oprava v řádech 50,- pro toho kdo ví co s tím..nový díl 4500,- original škoda...+práce..známý si koupil ještě auto v záruce a jezdí tam furt...když pominu, že je levej jak šavla..on si přece nebude měnit olej..by ho mohlo..by musel něco dělat...teď si nechal měnit v rámci prohlídky olej... 1400,- prosím i s prací..za to, že zvednu auto, povolí 1 šroub..nechají vytéct..zašroubují...nalijí nový..hodota oleje 4,5l ..je 500,- neberte to..
ještě taková perlička z prodeje ND...přišel jsem, že chci krytku (záslepku) pro spolujezdcovu kliku ..říkám.. "dobrý den..prosím krytku vložky zámku spolujezdce na Fabii,Octavii, Superb I. a II. generace je to jedno..."..odpověd´?..máte číslo dílu?..má reakce.. "teď jsem vám řekl, že je to u těch aut už stejný už asi 15let...tak si to najděte podle hesla a nějakou mi dejte"... odborníci na slovo vzatí )
Rozhodně se vám vyplatí zjistit v okolí, jestli někdo ze známých či spolupracovníků nemá v okolí ověřeného servisáka. Případně se můžete pozeptat na smluvní servis pojišťovny v okolí - podle vaší pojistky. Určitě v okolí 20km mají několik servisů, které můžou doporučit a přitom to není "autorizovaný" - takto jsem získal jeden dobrý kontakt na servis v okolí zaměstnání 40km od mého bydliště.
Pravidelný servis je nutný - ovšem jak často, to je věcí denního nájezdu a typu vozu - je rozdíl servisovat fabii, mazdu či mercedes, benzín a naftu, ...
U někoho je potřeba pravidelná kontrola po cca 5000km, u někoho stačí 15 tis km na výměnu oleje.
Já přispěju zkušenostmi, co psal život.
Moje 18 let stará Felda zná jen každé 2 roky autorizák, spojuju to s STK. Jasně, stojí to peníze, ale i po těch letech přijdu, škrtnu a jedu. Olej přejíždím, moc to neřeším foukám jen gumy a měním žárovky. dělali i plechy a lak. Nic si nevymejšlej, prostě podle servizní knížky a co se zrovna najde. Vždy vysvětlí a ukážou, kde je problém, často je to tak, jen se toho nevšimnu a on se připravuje problém.
Ženy 15 let starý Ford zas jezdí jen k "Pepovi dvorečkovi". Taky každé dva roky s STK. To auto vůbec vůbec není špatné - pro odpůrce Fordů - je to pracant. Jenže to je stále - "paní do ještě vydrží, to uděláme až příště". A pak zas příště, až je z toho celá A4 závad. Jenže pak se něco vysere, není čas, auto se potřebuje a musí jet. Prevence problému žádná, ale zatím taky pokaždé dojelo, i když to bylo 2x na krev. Ve výsledku se určitě nějaká koruna ušetří, ale nestojí to za to. Pak to flikuju v noci v garáži, aby to ráno vyjelo.
Jasně, jsou to stará auta bez kurvítek, taky proto je držím. Obě mají slušnou výbavu, ale nějaké hloupé filtry za pár stovek nehrají na cenu servisu roli. Nevím jak u dnešních aut, ale u těch starých se v dlouhodobém horizontu moc neušetří - co je načaté, stejně odjde, ale když se to nejméněě hodí. Ale autorizák svíčky za pár korun vymění dle kilometrů, ale "Pepa dvoreček" až když se dojede 50 km na tři válce a to se po 60 000 km ještě diví, co se to vlastně stalo. A těhle příběhů mám víc. Jenže - třeba mám kliku na dobrý autorizák Škoda.
Jesti někdy nedej Bůh vyměním auto, tak zas to bude Škoda a bude jezdit do stejného servisu. Co koupí žena nevím, ale servizovat se bude 1x za dva roky jedině v autorizáku. Stejně každý v servisu podepisuje rozsah objednaných prací a když něco nechci - třeba výměnu chladící kapaliny, nebo servis klimatizace, tak to přece nepodepíšu.
Stejně každý v servisu podepisuje rozsah objednaných prací a když něco nechci - třeba výměnu chladící kapaliny, nebo servis klimatizace, tak to přece nepodepíšu.
U staršího auta máte na výběr, ale u auta v záruce asi si nemohu diktovat podmínky. Ještě mi nikdo neodpověděl na dotaz - při 3. servisní prohlídce (auto v záruce), když si např. nenechám změřit tlak v pneu (což je předepsaný úkon), padne mě celá záruka na vůz? Pokud ano, tak tam nemusím ani jezdit, olej by měnili po 8 tis, tak to počkám alespoň do 20 tis. km. Ví někdo, jak je to se zárukou vozu?
Obecně - autorizák = drahá nekvalitní práce; garážník = levná nekvalitní práce. Najít dobrého mechanika který umí dělat a neošidí to je velký problém. Obzvlášť pokud vidí že se nevyznáte a jde vás snadno o...t
Doporučuju metodu kontrolních závad - vyrobíte závadu a dáte jim to s tím že vůbec netušíte co by to mohlo být...
Běžně blbá výměna oleje - materiál v reálu stojí 500,- výměnu vyúčtujou 2000,- = mají 1500,- čistý zisk za 20 minut práce (a to často jen vypustí polovinu oleje a zbytek tam nechaj = další úspora)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.