Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je v právu a jak postupovat?

Od: ladislav* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,31.8.2016 jsem prodal osobní automobil, 5.9.2016 jsem provedl převod. 13.9.2016 mne kontaktoval právník která mi zdělil že vozidlo jsem prodal člověku který je nesvéprávný a smlouva tedy neplatná a vozidlo si mám převzít zpět a vrátit peníze. Upozornuji že jsem vozdlo prodal člověku který má občanský průkaz a je svéprávný. O jeho nesvéprávnosti rozhoduje soud, jedná se o člověka který je podle mne normální a i se tak chová a přemýšlí, jen jeho příbuzní se rozhodli že o připraví o všechen majetek a toto je ideální cesta. Po schůzce s právníkem který mne kontaktoval jsem se dozvěděl že kupující bychodvezen do Havl. Brodu a bylo požádáno o jeho nesvéprávnost 12.9.2016, údajně mělo prý být již rozhodnuto ale není to pravomocné. Navštívil mne i bratranec kupujícího a žádal kupní smlouvu, tuto jsem mu nedal ani nepředložil jelikož se mi neprokázal ani plnou mocí ani rozhodnutím soudu + nabytí právní moci. Jak mám postupovat dále a musím vozidlo vzít zpět, když jsem jej v dobré víře prodal a kupující nebyl v té době jako nesvéprávný a mám pocit že není ještě ani dnes.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

3x

Jestliže byl kupující v době prodeje svéprávný, tak je smlouva platná. Bude-li kupující zbaven svéprávnosti, tak se to bere ode dne, kdy o tomto rozhodl soud. Nikoliv zpětně.

mzxy*
hodnocení

3x

rozhodující je den uzavření kupní smlouvy

podle mého názoru je vše ok, nic nemusíte, pošlete je do pr**ele

ladislav*
hodnocení

Navíc mám ve smlově odstavec kde kupující prohlašuje že je oprávněn smlouvu podepsat a že mu v tomto úkonu nebrání žádné právní ani zdravotní důvody. Nejsem autobazar

Když byl kupující s Vámi na registru a tam ho nechali úředníci podepsat dokumenty k převodu vozidla, tak vlastně osvědčili jeho svéprávnost v té době po zakoupenéí vozidla. Tímto argumentujete jeho právníkovi a nenechte se zastrašit *cert*

ladislav*
hodnocení

OK, všem moc děkuji za rady. Jsem už klidnější.

repkin*
Souhlas, s jakýmsi právníkem se nebavte, až to dá k soudu (jako že nedá), tak bych to řešil.
doplněno 29.09.16 16:48: Jako advokát by měl navic vědět jak se má prokazovat a jak se má chovat, evidentně nevi nebo neumí ani jedno, buďto studoval práva v Plzni nebo kecá.
sebod*

aloisb. Chybná odpověď. Úředník na odboru dopravy NIJAK NEOSVĚDČUJE svéprávnost kohokoliv. Nemá jak toto zjistit a ani to není v jeho pravomoci.

repkin*
Sebod nemáte tak úplně pravdu, úředník může nahlédnout do CRO, kde se omezení správnosti vyznačuje, že to pro svou lenost nedělá je věc druhá. Každopádně pokud nenabyl rozsudek právní moci, nebyl člověk nesvéprávný a tečka.

vanad1*
hodnocení

1x

Nic nemusíte řešit. Je to podle práva ty peníze pravděpodobně chce jeho budoucí opatrovník. To ale není váš problém. Auto máte přepsáno na něj a dál není co řešit. Pošlete právníka slušně do háje.

hodnocení

0x

Píšete, že jste provedl převod, ale to nemůžete provést sám bez součinnosti toho "nesvéprávného". Byl s Vámi na registru vozidel a podepsal se tam na žádosti?

rora*

Kupující buď musel být u toho, nebo musel dát plnou moc s ověřeným podpisem, jinak auto nepřevedou, takže předpokládám, že tohle bylo v pořádku. Pokud se o nesvéprávnosti rozdohlo (rozhoduje) až po podpisu kupní smlouvy, pak by to neměl být žádný problém. Ostatně já jako občan ani nemám šanci zjistit, zda je člověk svéprávný, protože nemůžu po někom vyžadovat OP. Raději bych ale kontakovala svého právníka a zkonzultovala to s ním, ať mám jistotu.

ladislav*
hodnocení

Ano, kupující byl se mnou na registru, na evidenční kontrole a smlouvu pro povinné ručení si uzavíral sám na místní pobočce ČP, zaráží mě však že právník mi vyhrožuje žalobou pro neplatnost smlouvy. Předesílám že kupující nevlastní ŘP a proto jsem mu vozidlo osobně odvezl domů , kde jakc on říkal auto kupuje pro přítelkyni a ona s ním bude jezdit. Vozidlo je psané na nej. Děkuji všem za pomoc

bambula*
hodnocení

0x

Měl by mít opatrovníka, v občance již není uváděno, že má papír na hlavu, takto se krásně vyrábějí bílý koně, byl tady podobný případ a soud rozhodl, že takováto osoba může provádět transakce do 5 tisíc českých

Tak to by náš tazatel byl v troubě*zed*

sebod*

Tak bambula má naprostou pravdu. To, že je někdo nesvéprávný není v OP a pro normálního smrtelníka není možné tuto skutečnost zjistit. Tazatel ale píše, že kupec ještě není zbaven svéprávnosti, takže se tazatel nemá čeho obávat. A znovu: zbavení svéprávnosti trvá poměrně dlouho, není to ze dne na den.

ladislav*

kupující byl udajně prohlášen jako nesvéprávný 12.9 2016 což ale ještě není pravomocné jak jsem se dnes dozvěděl od jeho opatrovníka který mě dnes navštívil a ani on není ještě pravomocný opatrovník. jedná se o prodej auta v hodnotě 40tisíc.

repkin*
Neřešte to, auto jste prodal před datem prohlášení za nesvéprávného, a ještě navíc před nabytím právní moci. Takže klid.
doplněno 30.09.16 13:45: Cechacku tak si může najmout právníka, zaplatit 1.000,- za konzultaci + cca 500,- za každou započatou hodinu a bude to mít oficiálně. To by ale tato poradna ztratila smysl.
cechacek*

Čtyřicet táců, jeden a půl výplaty to bych vůbec neřešil

ladislav*
hodnocení

40 táců je pro mne 5 starobních důchodů

api2
hodnocení

0x

Z pohledu svéprávnosti je smlouva platná.

Ale soud jí může zrušit, pokud by pro kupujícího byla krajně nevýhodná. Takže pokud jsi mu prodal vozidlo za cenu, která odpovídá jeho hodnotě, tak je vše ok.

V opačném případě klidně očekávej žalobu a rozhodnutí soudu, že smlouva je neplatná.

ladislav*

Jedná se o vuz Ford Focus kombi diesel z roku 2003, po výměně rozvodú, oleje a filtru, nové pneu, po opravě čerpadla atd, atd. cena je obvykla jako v autobazarech.

hodnocení

0x

Zatím ještě nikdo neuvedl, že neexistuje zbavení svéprávnosti, nýbrž pouze omezení svéprávnosti, přičemž soud, který o omezení svéprávnosti rozhodl, musí vymezit rozsah, v jakém způsobilost člověka samostatně právně jednat omezil. Např. může rozhodnout, že pan XY nemůže nakládat s nemovitostmi. Bylo by tedy dobré zjistit, jaké omezení soud stanovil.

repkin*

jenže nikdo nikoho neomezil? jen jedna paní povídala, že je advokát ... a další blablabla nesmysly a i kdyby v době prodeje omezený nebyl a pokud soud pravomocně nerozhodně zpětně, tak má protistrana smolíka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]