Nejste přihlášen/a.
Zajímá mě, na jakou rychlost by se mělo jezdit ve městě při 50 km/h s motorem 1,9 TDI 74 kW ATD? Když jedu těch 50 km/h na trojku, motor točí zhruba 1800 ot./min., ale připadá mi, že je hlučnější. Když pojedu na čtyřku 50 km/h, motor točí zhruba 1300 ot./min. Můžu jezdit na čtyřku 50 km/h při 1300 ot./min. nebo hrozí při těchto otáčkách poškozování motoru? Další věc - když za jízdy úplně uvolním plynový pedál, třeba při těch 50 km/h ve městě na trojku při 1800 ot./min., tak v interiéru je docela klid, ale jakmile se jen lehce dotknu plynového pedálu a jemně přidám plyn, je v interiéru slyšet nějaký zvuk, něco jako hučení nebo rachtání. Proč je ten zvuk slyšet i když jen mírně přidám plyn? Je to chyba?
A poslední věc - když za jízdy při zařazené rychlosti uvolním plynový pedál, je cítit, že auto cukne a po opětovném přidání plynu auto opět cukne. Projevuje se to i když plynový pedál ovládám s citem. Je to normální nebo může být třeba vůle na poloose? Děkuji za radu
Tome, po rovině, z kopce či do kopce?
Můsíte jezdit pocitově, někdy na čtyřku, někdy na pětku, málokdy na trojku.
No, s tímhle motorem je těch 1300 rpm hraničních a pouze po rovince, či z kopce a jen udržovat rychlost. Jakmile bude chtít zrychlit, tak podřadit na 3.
Já mám stejné auto, motor typu AXR 74 kW a vím, že ve městě je 5 téměř nepoužitelná. Tu řadím až nad rychlostí cca 60 km/h. Samo, že záleží na profilu silnice...
To nikdy nemůžeš říct na jakou rychlost jet. do kopce nebo při akceleraci bude ta 4 a 1300 otáček trápení motoru. Když budeš konstatně plachtit 50 někde po obchvatu po rovince nebo z kopce tak ji tam klidně dej.
Musíš se trošku naučit jezdit podle citu,když už se ten motor bude třepat nebo naopak řvát tak prostě musíš přeřadit.
Pokud auto při puštení nebo přidání plynu výrazně cukne a není to řidičem,tak budeš mít pravděpodobně poškozený silentblok reakce na motoru. Při každém přidání a puštění plynu se motor pootočí kolem horizontální osy,protože prvek který tomu brání je urvaný. Tím pádem cukne i celé auto. Poloosa ne ta se projevuje úplně jinak
Otáčky pod 1500 využívám pouze na jízdu z kopce. Dost řidičů své motory podtáčí. "Je to přece nafťák, ten de wodspodu"...nejlíp od volnoběhu, že? :D Pokud Vám těch pár desetinek litru nafty ze to stojí, ok. Jako první to odnáší setrvačník a kdo ho měnil ví, kolik ta sranda stojí. Proto u automatu vydrží setrvák déle, to je bohužel fakt.
Ono lidi mají naivní pocit že podtočeným motorem ušetří palivo,proto to tak je. Motor se musí točit lehko,žádný třepání,drnčení a nic podobnýho. Otáčky pod 1500 jen na jízdu z kopce nebo max na 2 převodový stupeň.
Smutný je že některý nový auta to lidi učí. Nedávno jsem jel novým peugeotem boxer a tam to na mě ukazovalo pořád přeřaď. I když tam bylo třeba 1700 otáček a po přeřazení by to spadlo někam pod 1400 a to už ten motor vyloženě vibroval
To je ekonesmysl - radí ti podtáčet kvůli spotřebě. Že ten motor odejde výrazně dřív a celá ekologie tím jde do háje už se neřeší...
Jde o to že pochybuju že se tím něco ušetří,právě naopak. Když bych ten nesmysl poslech a přeřadil kdy by to chtělo,tak pojedu 70 na 6 rychlost,motor se bude sotvna klepat. Teď přijde nějaký kopec nebo budu potřebovat zrychlit,nepodřadím si protože si naivně řeknu to auto přece ví co dělá,tak víš co tam musí jít paliva aby to vůbec něco dělalo? to ani to turbo nezachrání protože na tak malý otáčky není dostatečně roztočený aby to jelo. To je prostě ekologie za každou cenu,stejně jako dnes se vším. Ty ekozóny,ekodaně,auta musí plnit tak přísné limity že se díky tomu stává z motoru spotřební záležitost. Jen buzerace lidí,zásadní velké projekty které by mohly opravdu něco změnit tak tam ticho po pěšině
To ten motor může být vymlácený, i když má najeto skutečných 240tis. km? Co mohlo způsobit, že je vymlácený? Když jsem auto koupil, mělo najeto 226tis. km.
Když sešlápnu nebo uvolním plynový pedál, auto sice necukne nějak výrazně, ale to cuknutí je prostě cítit, a to i když ovládám plynový pedál s citem
Pokud se ve městě jede 40 - 50 km/h, tak jezdím většinou na trojku, protože na čtyřku, i když bych jel po rovině, mi připadá, že motor trápím, jelikož motor by točil cca těch 1300 ot./min. I přesto, že ve městě jezdím většinou na trojku, tak mám dlouhodobou spotřebu teď v létě nižší než uvádí výrobce - podle výrobce je u mého motoru kombinovaná spotřeba 4,9 litrů a já mám většinou kolem 4,5 litrů, počítám to samozřejmě podle dotankovaného množství a počtu ujetých kilometrů, na palubní PC nespoléhám, protože vím, že často měří nepřesně. I mimo město jezdím docela svižně a často motor vytočím třeba na trojku až na 80 - 90 km/h a přesto mám dobrou spotřebu. Proč mi tedy někteří lidé v mém okolí radí, že pokud chci mít nízkou spotřebu, abych jezdil i ve městě na co nejnižší otáčky a motor skoro vůbec nevytáčel? Vždyť i když motor často vytáčím a jezdím docela svižně, mám nízkou spotřebu. Proč výrobce uvádí u mého motoru kombinovanou spotřebu 4,9 litrů, když se dostanu i na nižší hodnotu? Nemělo by to být tak, že výrobce uvádí vždy nižší hodnotu spotřeby, na kterou se řidič většinou ani nedostane?
Protože tomu nerozumí?
Mám 2.0 HDi a nikdy by mě nenapadlo směrem nahoru řadit pod 2000 otáček. Ty 2000 otáček jsou tak na klidné ježdění a nízkou spotřebu, jak to padá dolů, tak 1750, hraničně 1500 už řadím dolů. Jezdit věčně pod otáčky sice může být dobré na spotřebu, ale na nic jiného. Taky se může stát, že auto neprojde na emisích, protože bude mít zabordelené výfukové potrubí, nemluvě o tom, že se majiteli zvyklému na brumlání nízkých otáček, nebude líbit, kam až to technik vyžene. Občas je zkrátka potřeba motor trochu protáhnout a vyhnat pavouky z výfuku, tedy klidně tomu naložit 4000 - 4500 otáček, samozřejmě ne se studeným motorem.
Jinak musíte jezdit podle citu... poznat kdy už si motor říká o řazení, protože buď se dusí pod otáčkami, nebo řve jako tur.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.