Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,na jakém principu funguje omezovač plnění nádrže v multiventilu u LPG nádrže?Neboli jinak řečeno-nádrž se smí naplnit plynem jen na 80 procent objemu.A to právě hlídá omezovač plnění,který je namontován v multiventilu na nádrži.Na jakém principu omezovač funguje?
Je tam normální plovák, který prostě přivře plnění, takže plnící pistole pak vrčí, Těch 80% je podle předpisu, v reálu si to mnohý nechá přeštelovat na 90%. Taky jsem to měl na Octavii, měl jsem toroid místo rezervy a plnil jsem co to dalo, protože dojezd 500km na LPG je pro mě dost limitující. Ale zase s rozumem - nádrž to údajně vydrží, ale nenapadlo by mě narvat nádrž co to jde a pak nechat auto třeba stát na slunci. Prostě jsem to narval před očekávanou dlouhou štrekou - což bylo obden.
Je tam plovák, jak stoupne hladina do určité úrovně, uzavře se přívod. To by jsme nebyli v Česku, aby se někdo nesnažil obelstít i tohle bezpečnostní opatření, rozhodně Vám to nedoporučuji, je to léty ověřené a ti vývojáři věděli proč to tak vymysleli. Tak například, propan a butan se míchají zjednodušeně proto, že mají podobnou výhřevnost a značně rozlišný teplotní bod varu. Z tohoto plyne taky že mají různé tlaky při normální teplotě okolí a taky různé teploty kdy zamrznou. S poměry se laboruje, v zimě je jiná směs než v létě, zimní směs ponechaná do léta dělá v nádrži násobně vyšší tlaky, letní v zimě zamrzne... Systém musí být schopný odolat jakékoli chybě poměrů plynu aniž by se dostal sám do chybového stavu. Odfouknutí bezpečnostním ventilem, jehož přítomností může někdo obhajovat přeplnění nádrže, je chyba, je to ta poslední zchranná brzda před deformací nádrže, nese s sebou riziko vzplanutí.
Kde to žiješ, že ti zamrzá LPG? Teplota tání u propanu −187,7 °C a u butanu −138,4 °C. Takové teploty nejsou moc obvyklé.
Nejde o ztvrdnutí na kámen, ale o fakt, že se butan pod O°C přestáva odpařovat a nelze ho tedy odebírat, proto se míchá s propanem, ten se odpořuje asi do -40°C, ale zase by dělal zbytećně vysoký tlaky při ohřátí, což butan nedělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.