Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu u Škoda Fabia 1,2 rok 2003, benzín. Problikla kontrolka mazání, dolévala jsem olej a hodně přelila - 20 cm nad rysku. Auto jsem pak radši vůbec nestartovala. Pokud se ještě před jízdou olej odsaje, hrozí přesto poškození motoru nebo i nějaké jiné? Moc děkuji za odpověď!
20cm je krute moc. To musi byt motor kompletne plny oleje. Nemyslela ste 20mm?
Kazdopadne odsat nebo vypustit a pak zadny problem nenastane.
A samozrejme do te doby nestartovat, jak ste spravne udelala.
20 cm asi néé, to by byl olej až po písty I když na měrce to může být 20 cm ale ve vaně výškově míň...
Odsát na správnou hladinu a až pak startovat je OK.
Spíš ale vyskakuje otázka proč problikla kontrolka mazání. Taky to mohlo být množství ok (a proto přelití), ale byl nízký tlak oleje - ucpaný sací koš, filtr, vadné přepouštění atd. Nebo to množstvím bylo a žere olej = nastudovat si proč a co s tím. Nebo jen vadné čidlo tlaku...
Olej do 1,2 HTP se tu řešil - je třeba na vysoké teploty = 5W50 a měnit po 7500km, doporučení výrobce je pomalá smrt motoru (díky geniálním kurvítkům). Aneb motor může jít do háje, ale vhodným olejem se smrt trochu oddálí. Kvalitní generálku se zárukou někdo dělá za 20k což se u tak starý piksly těžko vyplatí (překroužkuje, odkarbonuje, nový gufera ventilů, těsnění pod hlavou atd.)
Motor nestartuj nebo je po něm,to bude zalitý až po písty. Olej upustit na správnou hladinu. Bud přes výpustný šroub nebo nějak vysát,ale oboje pokud tomu nerozumíš tak asi přes servis. Můžeš jen doufat že to nenateklo až do spalovacího prostoru. Po vypuštění radši pár minut počkat aby to pomalinku přes pístní kroužky zase mohlo vytýct. Jinak jak nastartuješ a bude ve válci olej,můžeš klidně ohnout ojnici,protože kapalina je nestlačitelná.
Můžu se jen informativně zeptat kolik litrů oleje jsi tam nalila? Ten zbytek co vypustíš si klidně můžeš schovat do příští výměny. Nebo pokud už má ten olej víc najeto tak to spojit i s jeho výměnou+filtr.
Oleje v motoru nesmí být ani málo,ale ani moc,když je jej přes rysku,prvně může docházet k ničení gufer klikovky. Ojnice naráží do oleje a ten je spěněný. Pokud už je přelito tolik tak to když otočíš startérem tak motoru hrozí těžké poškození s hodně nákladnou opravou
jj, pokud je hladina oleje až nad písty (tolik tam snad ale nenalila?!), tak olej může pomalu protéct přes kruhy a naplnit válec, pak se při protočení ohne klika - stejně jako když si v brodu lokne vody do sání (tipuju ale že spíš by to neutáhl startér - roztočený a stojící motor je rozdíl)
= po odsátí oleje vyšroubovat svíce a čistou tyčkou zkontrolovat jestli ve válcích není olej.
Vypouštění spodem přes zátku - bacha rádo to teče nejen rovně dolu, ale i do boku. A louže oleje rozteklá všude pod autem se uklízí dost blbě
Ono si nemysli,on má startér celkem sílu. Když blbě namontuješ rozvody,a pootáčíš motorem i blbou ráčnou,tak ohneš ventil pokud je v motoru šikmo(což je většina motorů). Když bude válec plný oleje a startér s tím otočí,ojnici to v pohodě ohne,protože kapalina je absolutně nestlačitelná,to prostě nikam neuhne a něco musí povolit.
Záleží jak moc jsou těsný kroužky,ale určitě bych počkal minimálně 15 minut,radši i víc. I tak pokud by tam byly zbytky oleje tak to po nastartování pěkně zahulí a katalyzátor moc nepoděkuje.
Rozlitý olej to je opravdu pěkný nadělení,z betonu to jde smýt snad jedině wapem nebo počkat tak rok než to umyje déšť. Pokud to vyteče do trávy,tak je ještě víc práce,to se musí celý kus hlíny vykopat a nahradit jinou
Pokud je tomu skutečně tak, to máte docela problém. Určitě nestartujte.
Vyřešit se to dá i v domácích podmínkách, nicméně aniž bych Vás nějak podcěňoval, raději si na to zavolejte nějakého známeho co se aspoň trochu vyzná.
Následně postup:
1. Zvednout auto vepředu na straně spolujezdce na hever.
2. Následně se v leže dá dostat vepředu za motorem od strany spolujezdce k olejové vaně, vypadá jak na obrázku.
3. Připravit si nádobku na olej o obsahu cca 4l (dobře na to poslouží 5L kanystr od vody do ostřikovačů, kterému odříznete nožem bok.
3. Imbusovým klíčem č. 6 povolit tu výpustnou matku. Olej zachytávejte do nádoby.
4. Nechte olej kompletně vylít*.
5. Následně zašroubujte zpět a dolíjte nový olej.
Samozřejmě by bylo vhodné před nalitím nového oleje rovnou vyměnit i filtr. Takto budete mít vyřešenou i roční údržbu - výměnu oleje.
*) Nemusel by se nechat kompletně, ale takto v podmínkách mimo servis je téměř nemožné ten šroub znovu namontovat, když vytéká olej.
Pokud nikoho takto nemáte, tak jedině servis a odtahovka.
Ale prd, sežene hadičku, strčí jí místo měrky a odsaje to vrchem.. Na vycucnutí větší stříkačka nebo i nasát pusou a poteče samospádem (dát si bacha na promazání huby)
No vzhledem k průměru te trubice od měrky, tak sehnat vhodnou hadičku bude možná větší problém, než jej vyměnit. Možná ve zdravotnických potřebách něco takovýho budou mít.
Tak to bych chtěl fakt vidět
Hadiček najdeš po okolí dost, např. stáhneš izolaci ze silnějšího drátu...
Zkus, uvidíš že to jde lehce. Jen nesmíš táhnout ale "tlačit vlnu". Nebo vezmeš kabel a kleštěma z něj vytrhneš dráty. Na požádání předvedu (a to nejsem cikán - ty to maj zmáklý.
20cm nad rysku? To již u některých motorů vytéká olej právě měrkou ven!Nespletla jste si CM a MM?
Pokud je olej nad značku MAX nebo pod zn.MIN při obojím hrozí poškození motoru,u některého dřív u některeho později ,při dlouhodobém provozu,samo,dle množství přelití.Každopádně -odsát nebo upustit viz jeden z příspěvků s obr.vany motoru! Mytrix-
Neřešme přelité centimetry, ale... kolik zhruba bylo na měrce před dolitím a kolik litrů oleje jste dolila?
Pane mikihans® , kdybyste mě viděl, díval byste se na největšího blba světa. Jednala jsem ve stresu a teď se biju do hlavy. A auto patří tchýni. Už při startu měl motor jiný zvuk než obvykle, takový chraplavý (nevím jak to popsat) i během jízdy. A pak vyskočila kontrolka oleje (během jízdy) a mě hned napadlo, že se zadře motor, protože tam není olej, měla jsem ještě někam jet. Zpanikařila jsem a dolila olej, který zbyl v pětilitrovém kanystru po výměně oleje, "aniž bych zkontrolovala stav". No, odhadem tak 1 -1,5 l?!
Reknete nekomu, kdo tomu rozumi, at Vam zjisti, kolik v tom zazraku mate oleje. Pri doliti max 1,5l NEMUZE byt 20cm nad ryskou max. Pokud se rozsvitila kontrolka mazani, tak to nejaky olej ocividne chtelo, takze bud ho tam ted mate akorat, nebo mirne nad rysku max, coz neni az takova tragedie...
To já mám úplně stejný problém.Když kontroluji hladinu oleje bezprostředně po jízdě,mám měrku od oleje mokrou i výš ,než 20 cm nad ryskou.Stačí měrku otřít(v nouzi třeba i listem ze stromu),znovu zasunout a potom je hladina oleje v normálu.
Nedovedu si totiž představit,že po dolití 1-1,5l oleje by hladina vzrostla o 20 cm,tak možná 5l kanystr a to asi ještě víc.
Jo, i to je možné. U blondýny je asi chyba předpokládat, že ví, že měrka se před měřením musí otřít...
(to beru jako základní znalost řidiče, stejně jako že pod auto na heveru se leze jen když je zajištěné proti spadnutí špalkem, cihlama, rezervním kolem atd...)
V každém případě před startem prohlídka mechanikem. Bylo by fajn pak sem napsat co tam bylo za myš...
Vemte k tomu mechanika - buď odtah do servisu nebo ať přijede na místo. Nestartovat!
Je potřeba doplnit/ odsát olej na správnou hladinu (mezi ryskama) a pak změřit tlak oleje jestli je ok.
Hlavně - pokud jste dolila 1,5 litru a olej je vysoko nad rysku, tak množství oleje bylo předtím v pořádku a zvuk motoru a kontrolka oleje nebyly kvůli nedostatku oleje, ale je tam jiný průšvih...
A modlete se aby nebylo vymalováno = shánět nový motor
Největší blb světa - ani náhodou, ten by s tím jel do zadření Jen jste to měla chcípnout hned při divném zvuku po startu a pak před dolíváním oleje měrkou zkontrolovat množství... Nejste mechanik tak tohle jde pochopit...
Zdravím a všem děkuji!
Nakonec jsem žádného mechanika nevolala, protože manžel to chtěl zkontrolovat sám. Tak až se za týden vrátil ze služebky, odsál přes otvor měrky asi 1 litr oleje, druhý den to zkontroloval a dolil kolem 250 ml zpátky.
Teď to vypadá, že je to v pořádku. Každopádně auto čeká pořádná kontrola v servisu, je tam víc nedostatků a jako bonus při poslední jízdě, když jsme auto vraceli, se polámal mechanismus otvírání okna u řidiče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.