Nejste přihlášen/a.
Dostatečně zahřátý motor prostě jede na otáčky - rozmezí doporučených otáček je v manuálu vozu, zde zaznělo 4-6000 ot/m a je jedno, jestli na 1. nebo 5tý stupeň - prostě to bude řvát a lidi se budou dívat, co to jede za debila... Nic jiného se nestane.
Motoru to nevadí. Neměl bys mít v plné zátěži kola do velkého rejdu, to vadí homokineťákům.
1,4 63kW v oktávce - vytáčení je spíš nutnost aby ta lemra aspoň trochu jela Můžeš to vytočit až do max. výkonu (výš až do omezovače to už nemá význam, lepší je přeřadit)
Dlouhodobě vysoké otáčky už škodit můžou (např. jet 100km s otáčkama trvale 5-6 tisíc), může žrát olej, zaklepávat se ventily atd. Kromě toho to taky žere i trávu kolem cesty
To zas o moc lepší neni Jediná Fabka která trochu jede je dvoulitr. Pak snad ještě 1,9 TDI..
Oproti HTP je to ovšem sprinter
Vždyť píšu lemra která se musí točit aby aspoň trochu jela Holt to neni na závodění. Na normální ježdění to ale stačí. Většinou stačí vyjet o tři minuty dřív a jet v klídku plynulou jízdou a je to bez problému. Na tenhle styl přecházim i se silnějším autem...
Občas vytočit ale není na škodu. Mmch. zrychlit na vytočenou 2 - 3 a pak držet klidnou jízdu je na spotřebu prakticky stejné jako zrychlovat na nízké otáčky delší dobu.
Já 1ku, 2ku vytáčím do červeného u 50kw auta každou chvilku. A je to z důvodu, že nechci ostatní zdržovat svou pomalou jízdou. Nejčastější případ je, když vjíždím na hlavní z vedlejší a chci po vjetí co nejrychleji nabrat rychlost, aby ti za mnou nemuseli brzdit. Hrozně rád mám blbce, kteří tam vjedou a pak pomalinku zrychlují, aby se jim náhodou něco nestalo s autem.
Tazatel má pouze fabii 63kw. Proto jsem přidal svou reakci. Tvé zkušenosti z tvého auta (asi nějaký supersport) je mu k ničemu.
Kolik to je dost, že nemusíš vytáčet? Já mám teď v novém rodiném autě 270HP a je to málo. Měl jsem 400HP. A stejně jsem to točil do omezovače, protože to bylo málo. Ale ty máš min. Nissan GTR, takže chápu, že nemusíš točit max.
Co je nenormálního na 1 do 5000, 2 do 5000 a pak 4 nebo 5 a držet stálou rychlost? Zahřátému motoru to nevadí, jen to chce dát pozor a plný kotel nedávat kolům v rejdu. A kupodivu tohle celkově ani moc nezvýší spotřebu oproti šolíchání kolem 2000 a poooooomalému rozjezdu.
I když osobně to spíš mám 1 do 3000, 2 do 6000 a pak 4 nebo 5 (Motor 1,6 a dlouhodobý průměr spotřeby 6,3)
Jen pozor zahřátý motor je i u benzínu nejdřív tak po 10 km až se prohřeje komplet blok motoru. Voda je na teplotě dřív.
Nevím na 5000 se mi to zdá zbytečný,ono optimum výkonu a točivýho momentu máš většinou mezi 2500-3000 u atmosférických benzínů. Když se chci s 50kw feldou rychle rozjet,tak do 3500 pak přeřadit,nad to už to jenom řve a stejně to víc neakceleruje. Neříkám že by to tomu vadilo,zahřátýmu motoru vytočení neuškodí.ale stojí za úvahu jestli je to potřebný
Fabka 1,4 63 kW má max. Mk 132 Nm při 3800 ot. a max. výkon při 5000 ot. = pro max. zrychlení se vyšší kvalt řadí při 5000.
Felda 50 kW má 106 Nm při 2600 a max. výkon při 5000 -
Pokud ti nad 3500 už netáhne tak tam máš nějakou myš... Nemáš náhodou 40 kW? Ta má max. výkon při 4500 a že nad 3500 jen řve by sedělo víc... V každým případě jak přestává táhnout tak řadit vyšší kvalt je správně (samo pokud nepřestává táhnout docházením síly do kopce
PS: u mne to je Focus 1,6, ten má max. Mk při 4000 a výkon při 6000, omezovač na 6500 (na 2 jede 90)
Tohle sedí asi nejlíp: Krouťák atmosky začíná hodnotou cca 110Nm v okolí otáček 2000rpm, dál je skoro konstantní až do 3000rpm a teprve pak začne stoupat a vrcholí hodnotou 126Nm při cca 3800rpm - odtud zvolna klesá až k hranici 5000rpm, kde motor "umře" - až do omezovače někde na 6000rpm už krouťák jenom padá jak sebevrah do Macochy.
Neboli využitelný utáčky šestnáctiventilu se dají "zmestiť" do rozsahu 3000 - 4500rpm, když budem hodně optimističtí a budem to občas trápit, od 2500 do 5000rpm. Všude jinde motor ještě nebo už netáhne.
To já neříkám že to nad 3000 netáhne,ale už se moc víc neděje,jenom to řve a jede to skoro stejně jako při těch 3000. Mám 50kw a že by to bylo nějak udušený říct nemůžu,občas to dostane pěkně za uši kvůli vyhnání pavouků z výfuku. Rychlost 160 pro moji feldu není vůbec problém,kdybych chtěl tak z toho dostanu ještě o něco víc,tak 180,ale prostě jede nejlíp mezi 3-3500 tis otáček. To se těžko charakterizuje,tak nejlehčeji,ještě se z toho neohluchne a zároveň už to celkem slušně akceleruje. Nad tyto otáčky to taky táhne,možná ještě o něco víc,ale už je to nepříjemný,řve to a ten nárůst výkonu za to už nestojí.
Stejně,obyčejná auta mají omezovač někde nad 6000 otáček(+/-) a člověk si říká,když to do toho vytočí,tak že z toho ty ventily vyskáčou. Některé motory přitom běžně točí i přes 10 tis otáček. To musí být alchymie takový motor postavit aby fungoval
Pokud by mě zajímaly otáčky tak jako laik bych si zjistil v kterých má moje auto nejvyšší kroutící moment, to je uvedeno v technickém průkazu kolik kW při kolika tisíc otáček. Pak počítám, že je potřeba nějakých pár set otáček přejet přes ten práh, aby v prodlevě při přeřazení to nekleslo příliš hluboko do otáček kdy to tolik netáhne.
Pro benzínové nebude 5K problém, naše naftové má něco přes 3K asi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.