Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Mám dotaz, hledám nové pneu na zimu a také mě v prosinci čeká STK. V TP mám několik rozměrů, ale jelikož mám na zimu 16tky, tak musím mít 225/55 R16 95 V.
Zajímá mě tedy, jestli musím kromě rozměrů pneu dodržet i rychlostní index? Stejně se tu přeci víc jak 130 jet nemůže.. A další věc, hmotností index musí být též stejný nebo můžu mít např. větší číslo? Menší asi ne předpokládám..
Díky moc za váš čas!
Právě.. Taky jsem hledal a zatím nic.. Tak jestli stačí, když si tam tužkou napíšu, kolik na těch zimákách můžu jet a bude to stačit, tak s tím nemám problém.
Ale co vím, tak na technické vždycky mrkl jestli souhlasí rozměr a vzorek jestli je ok a neřešil
Zeptal bych se na STK, případně na úřadě a nechal je zapsat do TP, kolik může stát zápis? 50/100,-?
Zkusím se zeptat na STK. Na úřad nepůjdu pokud tam nemusím, tam je to vždycky jen o nervy, navíc pochybuji, že by to tam šlo tak lehce..
Zákon č. 361/2000 Sb. V § 21 upřesňuje, že při použití zimních pneumatik lze použít i pneumatiky s rychlostním indexem nižším, řidič ovšem nesmí překročit maximální konstrukční rychlost pneumatiky (značenou rychlostním indexem) a je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Nic víc.
Musí souhlasit s tím co je v techničáku. Pokud tam máš V tak musíš mít V a žádná cedulka na palubce to nezachrání. Vyšší index ano, nižší být nesmí. Pokud je pro zimní pneu povolený nižší index než je konstrukční rychlost autoa, tak to je v techničáku napsané, tj bylo by tam např. 225/55 R16 95 H M+S
A je to určitě pravda?
Jak tu někdo posílal článek o zimních pneumatikách, tak je v něm uvedeno následující:
V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší
konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit
dodatkovým označením
formou nálepky, která musí bý
t v zorném poli řidiče
. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší
přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při
provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno
zařízením
trvale nainstalovaným ve voz
idle
(například palubním počítačem)
Takže prostě a jednoduše, když mám nižší, musí na to být upozorněno samolepkou s největší povolenou rychlostí..
Navíc je opravdu problém sehnat zimní 225/55 R16 s indexem rychlosti V. A když jsou, tak stojí nové 2,5k třeba.. S indexem H jich je všude kupa, velký výběr, dobré ceny.
To jsou dvě věci...
a) nižší index zimních musí být uveden v techničáku (to si ověř, mám za to, že to je takhle, ale třeba ne. Já to mám v TP u všech aut)
b) že je to na autě musí to být vylepený na palubce (v zorném poli řidiče)
Pokud to máš v techničáku, tak je potom nesmysl cokoli a kamkoli vylepovat.
Nálepka pro případ, že to v techničáku není. Mám to taky tak horko těžko se mi sháněli zimní gumy s "V". Proto mám s H. Sice jezdím bez nálepky, ale je to vše ok. V techničáku mám pouze uvedené "V", žádná zmínka o H
V techničáku mám pneu M+S s nižším indexem zapsané vzadu ve variabilním provedení...
Určitě ověřit, protože při nehodě to může být zásadní problém - jaké jsou pneu je jedna z prvních věcí o které se pojišťovna zajímá (aby našla důvod proč neplatit), u nehod typu "defekt na dálnici" by hned zajásali "bylo technicky nezpůsobilé, důvod měl přímý vliv na nehodu"
Mám zato neznamená,že je to opravdu tak!
Jinak-např. já zatím na žádném autě neměl v TP ani rychlostní ani hmotnostní index!
Asd1 a vy váte o někom kdo takhle dopadl?To jsou zatím jen kecy že v případě použítí pneu nezapsaných automaticky jste viník!Není pravda.Pokud chtějí snížit či neplnit MUSÍ dokázat příčinnou souvislost nehody a nepředepsaných pneu!
do TP výrobce píše jen obecnou formulaci, že lze použít zimní pneu s nižším rychlostním indexem za podmínky nepřekročení této rychlosti, mám to v TP také...
Vzhledem k tomu, že s autem může jezdit nejen ten, kdo ví jaké pneu tam má, ukládá vyhláška v daném případě zabezpečit informovanost řidiče popsaným způsobem
Zápis v TP a povinnost uložená vyhláškou jsou 2 rozdílné věci
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.