Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozměry pneu vs STK

Od: mara88 odpovědí: 23 změna:

Zdravím! Mám dotaz, hledám nové pneu na zimu a také mě v prosinci čeká STK. V TP mám několik rozměrů, ale jelikož mám na zimu 16tky, tak musím mít 225/55 R16 95 V.

Zajímá mě tedy, jestli musím kromě rozměrů pneu dodržet i rychlostní index? Stejně se tu přeci víc jak 130 jet nemůže.. A další věc, hmotností index musí být též stejný nebo můžu mít např. větší číslo? Menší asi ne předpokládám..

Díky moc za váš čas!

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x

To je těžké, u nás se sice rychleji jet nemůže, ale jinde např. v Německu ano, proto by měl index sedět, případně si ho nechat na úřadě zapsat do TP.

doplněno 31.08.16 19:43:

lepí se to na okno, v práci to máme na autech.

i68.tinypic.com/...

suzukiclub.cz/...

xxxy

údajně stačí na přístrojovku

doplněno 31.08.16 19:51:

autoklub.cz/...

mytrix*
hodnocení

0x

Rychlostní index musí být stejný nebo vyšši. S tím problém není.

S nižším neprojdete, respektive ano, ale musí se na auto dolepovat nějaké ty rychlostní cedulky (něco jako mají náklaďáky)

doplněno 31.08.16 20:01:

Prodávají too přímo některé stanice STK. Zavolejte si tam a zeptejte se.

xxxy
hodnocení

0x

Větší hmotnostní index můžeš mít v pohodě. Rychlostní osobně mám o písmenko míň na zimních. Některé pneumatiky se ani na tak vysoké rychlosti nevyrábí v zimní verzi...ovšem jako vždy bude záležet na technikovi

mara88
hodnocení

Díky za rady. Takže podle vás je lepší radši neriskovat a prostě koupit ty, která tam mají být a bude sedět vše. :) Bohužel cena se dost liší.. Například s indexem H (který by tam být neměl), je jedna pneu tak o 500 levnější.. I víc..

mara88
hodnocení

Super, takže samolepka vše vyřeší? Dají se někde koupit?

xxxy

nikde jsem zatím nic nenašel...dá se prý vyrobit doma

mara88
hodnocení

Právě.. Taky jsem hledal a zatím nic.. Tak jestli stačí, když si tam tužkou napíšu, kolik na těch zimákách můžu jet a bude to stačit, tak s tím nemám problém. :)

xxxy

Ale co vím, tak na technické vždycky mrkl jestli souhlasí rozměr a vzorek jestli je ok a neřešil

mara88
hodnocení

OK. Díky moc.

repkin*

Zeptal bych se na STK, případně na úřadě a nechal je zapsat do TP, kolik může stát zápis? 50/100,-?

mara88
hodnocení

Zkusím se zeptat na STK. Na úřad nepůjdu pokud tam nemusím, tam je to vždycky jen o nervy, navíc pochybuji, že by to tam šlo tak lehce..

dusger*

Zákon č. 361/2000 Sb. V § 21 upřesňuje, že při použití zimních pneumatik lze použít i pneumatiky s rychlostním indexem nižším, řidič ovšem nesmí překročit maximální konstrukční rychlost pneumatiky (značenou rychlostním indexem) a je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Nic víc.

repkin*
U nas okresní město (50.000 lidi) 2 roky zpet to trvalo v červenci 5 minut, nebyl tam diky prázdninam skoro nikdo.

asd1a
hodnocení

0x

Musí souhlasit s tím co je v techničáku. Pokud tam máš V tak musíš mít V a žádná cedulka na palubce to nezachrání. Vyšší index ano, nižší být nesmí. Pokud je pro zimní pneu povolený nižší index než je konstrukční rychlost autoa, tak to je v techničáku napsané, tj bylo by tam např. 225/55 R16 95 H M+S

mara88
hodnocení

A je to určitě pravda?

Jak tu někdo posílal článek o zimních pneumatikách, tak je v něm uvedeno následující:

V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší

konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit

dodatkovým označením

formou nálepky, která musí bý

t v zorném poli řidiče

. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší

přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při

provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno

zařízením

trvale nainstalovaným ve voz

idle

(například palubním počítačem)

mzxy*

mara88 - pravdou je , že tento text je uveden v platné vyhlášce, stačí se tam podívat

mara88
hodnocení

Takže prostě a jednoduše, když mám nižší, musí na to být upozorněno samolepkou s největší povolenou rychlostí..

Navíc je opravdu problém sehnat zimní 225/55 R16 s indexem rychlosti V. A když jsou, tak stojí nové 2,5k třeba.. S indexem H jich je všude kupa, velký výběr, dobré ceny.

asd1

To jsou dvě věci...

a) nižší index zimních musí být uveden v techničáku (to si ověř, mám za to, že to je takhle, ale třeba ne. Já to mám v TP u všech aut)

b) že je to na autě musí to být vylepený na palubce (v zorném poli řidiče)

xxxy

Pokud to máš v techničáku, tak je potom nesmysl cokoli a kamkoli vylepovat.

Nálepka pro případ, že to v techničáku není. Mám to taky tak horko těžko se mi sháněli zimní gumy s "V". Proto mám s H. Sice jezdím bez nálepky, ale je to vše ok. V techničáku mám pouze uvedené "V", žádná zmínka o H

asd1

V techničáku mám pneu M+S s nižším indexem zapsané vzadu ve variabilním provedení...

Určitě ověřit, protože při nehodě to může být zásadní problém - jaké jsou pneu je jedna z prvních věcí o které se pojišťovna zajímá (aby našla důvod proč neplatit), u nehod typu "defekt na dálnici" by hned zajásali "bylo technicky nezpůsobilé, důvod měl přímý vliv na nehodu"

Mám zato neznamená,že je to opravdu tak!

Jinak-např. já zatím na žádném autě neměl v TP ani rychlostní ani hmotnostní index!

doplněno 01.09.16 17:04:

Asd1 a vy váte o někom kdo takhle dopadl?To jsou zatím jen kecy že v případě použítí pneu nezapsaných automaticky jste viník!Není pravda.Pokud chtějí snížit či neplnit MUSÍ dokázat příčinnou souvislost nehody a nepředepsaných pneu!

mzxy*

do TP výrobce píše jen obecnou formulaci, že lze použít zimní pneu s nižším rychlostním indexem za podmínky nepřekročení této rychlosti, mám to v TP také...

Vzhledem k tomu, že s autem může jezdit nejen ten, kdo ví jaké pneu tam má, ukládá vyhláška v daném případě zabezpečit informovanost řidiče popsaným způsobem

Zápis v TP a povinnost uložená vyhláškou jsou 2 rozdílné věci

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]