Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od kupní smlouvy bazaru

Od: karlos987 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, před čtyřmi měsíci jsem koupil v bazaru přes komisní prodej pro přítelkyni automobil. bohužel auto stálo 3 měsíce. Nyní jsem ho chtěl nechat opravit (brzdy atp...). Můj servisák mi ale sdělil, že je auto nepojízdné - prohnilé a životu nebezpečné. Bazar je uveden jako zprostředkovatel prodeje. Automobil bych chtěl samozřejmě vrátit. Mám toto uplatňovat po bazaru nebo po prodávající? Co dělat, když to nebudou chtít řešit? Předem děkuji za odpovědi.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarda2*
hodnocení

0x

Tak predpokladam, ze ve smlouve budou formulace jako stav odpovida stari a poctu najetych kilometru, kupujici se seznamil se stavem, ve vyctu zavad vsechno, co se jen teoreticky muze vyskytnout... Myslim, ze takto jsou zavady dost nepresne formulovany.

Znamy treba ted koupil pazouta 106 za 15 kvuli dostupnosti noveho zamestnani, shnileho jak parez, 2 dny na tom makal s COckem a auticko se ma k svetu, nejaky rok urcite poslouzi. Stav je relativni a nazor automechanika muze byt taky tendencni.

hodnocení

0x

Karlosi, obraťte situaci, kdybych já Vám chtěl auto vrátit, copak asi se mnou uděláte?

karlos987
hodnocení

Určitě by mě zajímaly důvody atd atd...a v případě, pokud by to bylo opodstatněné, tak bych to chtěl řešit...

Ale bohužel...zde ani bazar a ani prodejce to řešit nechtějí :( Co dál?

Mě napadá pouze trestní oznámení!

trstní oznámení na koho?

Vy jste něco koupil a chcete to trstně stíhat?

karlos987
hodnocení

Na prodejce automobilu...to auto je životu nebezpečné.

Co teda dělat, když mi nechtějí vrátit peníze?

pepanek*

Je poměrně důležité, jak je zformulována kupní smlouva. Zkuste opsat odstavec, který se týká výčtu chyb a obeznámení se stavem vozidla.

karlos987
hodnocení

Ten odstavec:

Kupující si vozidlo řádně prohlédl, je seznámen s jeho technickým stavem a bere na vědomí, že na základě ustanovení §619 občanského zákoníku zprostředkovatel neodpovídá u věcí použitých za vady vzniklé použitím nebo opotřebením.

Takže tak...co Vy na to?

jarda2*

Tak co chcete resit? Proste to opravit nebo prodat...

pepanek*

Myslím si, že nemáte nárok na vrácení peněz. Bylo by asi hodně překvapující, kdyby prodejce přistoupil na vrácení. Každému vždy říkám, aby nekupoval auto bez člověka co tomu rozumí. Potom z toho jsou akorát takovéto tahanice k ničemu.

karlos987
hodnocení

Ehm...ten člověk tam se mnou byl...jenže toto se prostě přehlídlo > je to vada, která nebyla při první prohlídce vidět > může se jednat o skrytou vadu, ne? a ze zákona mám 6 měsíců na to, abych mohl od takového prodeje odstoupit, ne? Poku stále chcete fotky, tak je samozřejmě můžu někam uploadnout.

Odstoupení od kupní smlouvy bazaru
to snad nemyslíte vážně? skrytá vada?
"...jenže toto se prostě přehlídlo " skrytá, nebo jste se špatně podíval. Nepotěším Vás, páč já tento problém vidím z obou stran, jak prodejce tak kupce. Koho se mám zastat?

jarda2*
hodnocení

0x

Kazde auto je zivotu nebezpecne, to je velmi relativni. Dejte odkaz na foto, kupni cenu atd. at se to tu neresi tak obecne.

perda*
hodnocení

0x

Záleží na tom, s kým jste uzavřel kupní smlouvu. Pokud s autobazarem (autobazar měl vozidlo od předcházejícího majitele vykoupené nebo byl obstaravatel), můžete auto reklamovat. Záruční doba je 24 měsíců, prodávající ji může po dohodě s kupujícím - tedy nikoliv jednostranně - zkrátit, ne však na méně než 12 měsíců. Pokud byl prodávajícím původní majitel (autobazar byl zprostředkovatel) máte 6 měsíců na to, abyste u něj uplatnil odpovědnost za vady. Prodávající neodpovídá za vady, které jsou zjevné, na které Vás upozornil a také za vady, které vznikly běžným opotřebením. Odpovídá za vady, které Vám zamlčel, a které v době koupě již existovaly a teprve nyní se projevily. Při sporu, zda vada v okamžiku koupě již existovala nebo vznikla později, případně zda se jedná o běžné opotřebení, či vadu materiálu byste musel kontaktovat soudního znalce. Seznam znalců najdete na www.justice.cz nebo u kteréhokoliv soudu. Znalec vyhotoví posudek, který musíte nejprve uhradit, ovšem pokud vyzní ve Váš prospěch, máte nárok na jeho úhradu od prodávajícího. Nebylo by od věci, znalce kontaktovat alespoň předběžně telefonicky a problém s ním prokonzultovat, zda má smysl se do podrobné prohlídky a posudku pouštět, protože cena posudku se bude pravděpodobně pohybovat v řádů tisíců Kč. Při koupi od původního majitele § 597 Občanského zákoníku stanoví, že jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující nárok na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady. Jde - li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má kupující též právo od smlouvy odstoupit. Právo odstoupit od smlouvy má též v případě, jestliže jej prodávající ujistil, že věc má určité vlastnosti, zejména vlastnosti kupujícím vymíněné anebo že nemá žádné vady a toto ujištění se ukáže nepravdivým.

Na korozi to neuhrajete, neboť i dle fotky se jedná o vadu zjevnou.

dusatka*
hodnocení

0x

Věřte Milanovi, evidentně se v tomhle vyzná a ví, co píše. Dle výše uvedeného figuruje bazar jen jako zprostředkovatel a pro vás platí

§ 500
(1) Jde-li o vady zjevné nebo o vady, které lze zjistit z příslušné evidence nemovitostí, nelze uplatňovat nárok z odpovědnosti za vady, ledaže zcizitel výslovně ujistil, že věc je bez jakýchkoliv vad.
§ 504

Nabyvatel může uplatňovat nárok z odpovědnosti za vady u soudu jen tehdy, vytkl-li vady bez zbytečného odkladu po té, kdy měl možnost věc prohlédnout. Nabyvatel může vadu vytknout nejpozději do šesti měsíců, pokud zákon nestanoví jinak. Nevytkne-li v této lhůtě vadu, právo zanikne.

A trestní oznámení, to snad nemůžet myslet vážně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]