Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Chci si spočítat cenu za výdaje mimo pohonné hmoty pro cestování osobním automobilem.
Cena spotřebovaného benzínu či nafty není konečná cena za provoz automobilu.
Je tu opotřebení vozu - součástek, servisu, olejů, kapalin, plneumatik, oprav, pořizovací cena automobilu... atd
Slyšel jsem rozcházející se částky - jak vysoké tyto výdaje jsou.
Jiné výdaje budou u vozu za půl milionu a jiné auta za dvacet tisíc. Jiné výdaje budou s desilem, benzínem, manuálem, automatem, využívání značkového/neznačkového servisu, dílů, pneu apod.
Nevím jestli se mám vůbec snažit se dopočítat nákladů, nebo se prostě jen spolehnout na odhad. Proto tu napíši s čím jezdím.
Je to Peugeot 206, 1.4, 2001 má cenu tak 35tisíc, obyčejné pneu, neznačkový servis. Jaké jsou odhadem náklady mimo pohonné hmoty?
Jaké náklady může mít třeba fábie za 100tisíc? (v této cenové relaci, lidé z mého okolí kupují ojeté vozy)
A jaké náklady jsou třeba na nové auto za 350tisíc?
Děkuji
Obecně vzato odhad nákladů není jednoduchý, záleží na mnoha faktotech. Hodně se zapomíná na roční kilometrový nájezd. Některé náklady jsou totiž nezávisí na počtu najetých kilometrů (například pojištění), takže čím méně najedete, tím více vás stojí každý najetý km. Nejdražší auto je tedy to, které stojí v garáži.
U nových aut je to odhad jednodušší, protože existují operativní leasingy, kde v měsíční splátce je zahrnuto vše kromě paliva. U auta za 350 tisíc s ročním nájezdem 20 tisíc km a obměnou auta každé dva roky to vychází na cca 5 Kč/km plus k tomu náklady na benzín. Srovnatelné auto s dieselem je dražší a má tudíž vyšší měsíční splátku.
U ojetých aut je to těžší, protože se těžko odhadují servisní náklady. Někdy se na autě skoro nic nepokazí, jindy se pokazí motor a oprava vyjde třeba na 50 tisíc. Zkuste si u Peugeotu zapisovvat všechny výdaje spojené s autem a uvidíte, kolik Vás to stojí. Nejjednodušší je na to použít nějakou internetovou databázi, do které všechno naklikáte a napíšete, nejznámější www.spritmonitor.de, ale určitě existují i nějaké české.
Já mám u Fabky za 100 tisíc náklady cca 1,5 Kč/km, z toho servis dělá cca 0,55 Kč/km, amortizace pořizovací ceny a pořízeného příslušenství (přestavba LPG, druhá sada kol, loketrní opěrka atd) cca 0,5 Kč/km, pneumatiky cca 0,15 Kč/km a cca 0,3 Kč/km je pojištění, dálniční známka, různé poplatky a drobnosti. Ale mám nájezd přes 30 tisíc kilometrů ročně, kdybych měl nižší nájezd, tak na kilometr zaplatím víc. A část servisu si dělám sám, jinak by to taky bylo o něco vyšší.
Už jste to naťuknul - Je rozdíl mít náklady u autorizovaného servisu, nových aut, starého auta a v garáži...
U vámi uvedeného typu může vycházet jeden km na cca 1,80Kč - záleží na stavu vozu a noze na plynu. Brácha měl starou nubiru - nyní daewoo - v plynu. Po 80tis km měl průměr na 0,70 Kč na km.
Tchýně a její fábie - 1,4 16V 50kW (prý jeden z nejlepších motorů) - najeto cca 60tis od roku 2002 - náklady cca 8,-Kč/km s ohledem na velmi častý servis- opravy, ale to nepočítám 10 let HAV pojištění, o kterém jsem nevěděl...
Dobrý den,
taky jsem se o to zajímala a jeden automobilní inženýr mi řekl, že když stojí auto 600.000,- a najede 200.000 km tak to je 13 výměn oleje, nějaké brzdy, pneumatiky, pojištění a ušlý úrok z částky pořízení což může být dalších 300.000,- Kč
600 000 + 300 000 = 900 000 / 200 000km = 4,50,-Kč/km + palivo = 2,5,-Kč/km = 7,- kč za každý ujetý km.
U auta za 35.000,- počítejte s tím, že náklady na provoz dalších 200.000 km budou sníženy o pojištění a navýšeny o neustálou údržbu, servis a odtahy. Jenže závady budou nahodilé dle opotřebení a tak spočítat celkové náklady nejdou, je to o štěstí na minulého majitele kolik už stači opravit a tím kolik za vás nasypal do vaší investice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.