Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně projet světelnou křižovatkou?

Od: dota* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě jak to má být správně. Stojím na světelné křižovatce např. tady mapy.cz/... a svítí červená a přede mnou je x automobilů. Padne zelená a auta se pomalu rozjedou. Já jedu a přijede k hranici křižovatky a stále svítí zelená a auta se pomalu pohybují dopředu. A teď co mám udělat? Zastavit na zelené a počkat, až auto projede křižovatkou a teprve potom pokračovat a nic si nedělat z toho, že na mě někdo troubí, že stojím na zelené?

Předem děkuji za odpovědi.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

0x
Zákon o provozu na pozemních komunikacích (zákon o silničním provozu)§ 22 Jízda křižovatkou(1) Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.(3) Řidič nesmí vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce. To neplatí, pokud řidič zastavuje vozidlo v křižovatce za účelem plnění povinností podle § 21 odst. 5.(4) Na příkaz dopravní značky "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí řidič zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má do křižovatky náležitý rozhled.(5) Řidič vjíždějící na kruhový objezd označený dopravními značkami "Kruhový objezd" společně se značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Kruhový objezd" společně se značkou "Stůj, dej přednost v jízdě" musí dát přednost v jízdě vozidlům a jezdcům na zvířatech jedoucím po kruhovém objezdu a organizovanému útvaru chodců a průvodci vedených a hnaných zvířat se zvířaty jdoucími po kruhovém objezdu.Je jedno, jestli jde o křřižovatku řízenou či neřízenou.doplněno 24.08.16 17:14: Řidič by měl sám umět posoudit, jestli se z té křižovatky stačí včas uklidit.doplněno 24.08.16 18:12: Někde je psáno, že řidič je povinen předvídat. Podle situace na křižovatce, plynulosti provozu, skladby a počtu účastníků provozu se dá docela dobře předvídat, co se bude dále na křižovatce dít. Zvláště po změně barev na semaforech. Pokud mám k vyhodnocení málo informací, třeba kvůli zmíněnému náklaďáku, tak prostě zastavím a počkám, až ty informace budu mít. Ti, co na tebe eventuelně troubí jsou ti, kteří pak na křižovatkách vytváří nebezpečné situace.
dota*
hodnocení

Díky. K bodu 3. Jak řidič může 100% vědět, že nastane situace, že do křižovatky vjede a už jí ale neprojede, protože náklaďák před vámi zastaví těsně za křižovatkou? Nebo se zeptám konkrétně Vás. Před vámi pojede nákladák, bude svítit zelená ve vašem směru. Co uděláte? Zastavíte a počkáte, až ten nákladák projede alespoň 5 m za křižovatku,aby jste věděl, že se tam vlezete a teprve potom se rozjedete?

Situace, kdy dopredu vis, ze se vejdes jsou predem jasne - proste to pres krizovatku odsejpa a navic mas treba jeste vyhled, kdy vidis, ze vylozene nehrozi, ze by neco melo blokovat provoz.

Kdyz se kolona pred Tebou sune tak, ze se skutecne neda odhadnout, zda se vejdes nebo nevejdes, tak tam proste nevjizdej a pockej.

Ze se nemas starat o ty za Tebou co troubi poznas ve chvili, kdy zustanes stat na tramvajovych kolejich a z boku jako naschval samozrejme pojede tramvaj a z druhe strany nejlepe jeste druha.

dota*
hodnocení

Díky. Stalo se Vám, že jste se dostal do situace, že jste si nebyl jistý, jestli se tam vlezete a raději jste i na zelené zastavil? Troubil někdo na Vás?

honzav88*
Tohle je prostě o zkušenostech a proto také není řidič ten kdo dostane řidičak ale ten kdo něco odridi. Nereste proč a jak ale prostě pokud neprojedete křižovatkou a způsobíte nehodu budete viníkem vy. Co z toho vyplývá? Pokud si nejste jistý situací nevjizdet ani kdyby se za vama mohli třeba zbláznit. Je to častý nešvar v situaci kde se odbočuje vlevo a před vama bude dávat přednost chodcům a naproti vám pojede rovně též na zelenou auto a problem který zavinite vy je na světě.

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, i když vám svítí zelená, tak stejně musíte dát přednost autům, která jedou po hlavní cestě. Ale nechápu, v čem vidíte problém? Když dáváte přednost v jízdě, tak i na té zelené musíte stát.

doplněno 24.08.16 17:47:

Na té křižovatce jste na vedlejší silnici dle značky. Takže byste dávala přednost těm, co jedou po hlavní - těm, co jedou zleva. Ti, co jedou ze shora dávat přednost nebudete, jsou taky na vedlejší silnici. Kdyby odbočovali z vašeho pohledu doprava, budou vám křížit cestu, takže oni vám musejí dát přednost. A hlavní cesta je mimochodem jednosměrná, takže na ni odbočíte jen po směru jízdy, takže doprava.

doplněno 24.08.16 19:23:

Magdon, já bych vás asi taky nechtěla potkat na silnici. Kolikrát jste danou křižovatkou projížděl? Pokud tam nebudou fungovat semafory, tak to bude tak, jak jsem to popsala. Pokud jsem psala o dopravních značkách, tak proto, aby si tazatelka uvědomila, která silnice je hlavní a která vedlejší. A je přeci jasné, že i když svítí semafory, tak stejne se musí sledovat provoz a dívat se, jestli nemam dát někomu přednost. Jen slepě věřit semaforum snad nedělá žádný řidič

*sok* *ee* "i když vám svítí zelená, tak stejně musíte dát přednost autům, která jedou po hlavní cestě."

Proboha, co je to za blábol?! Vás bych teda chtěl potkat na silnici! Světelná signalizace má vždy přednost před dopravními značkami. Takže když jsou v provozu semafory, žádné značky (určující přednost), žádná hlavní/vedlejší, ani přednost zprava neexistuje!

doplněno 24.08.16 18:22:

Majsterjoe - Jistě, v těch případech ale platí zásady průjezdu světelně řízenou křižovatkou, nikoliv přednosti určené značkami.

Pro úplnost doplním, že nad semafory má přednost policajt, mávající uprostřed křižovatky pruhovaným klackem. Pokud si ty semafory předem nevypne, obvykle tam dlouho nepřežije. :-D

doplněno 24.08.16 21:14:

eulálie - Já přece netvrdím, že když mi svítí zelená, nemusím sledovat provoz a že nemusím dát přednost těm, kteří ji mají. Vy jste ale psala, že se i při svítících semaforech musím řídit dopravními značkami. A to je nesmysl.

Uvedenou křižovatku neznám, ale za posledních 47 let, co mám řidičák, jsem podobných křižovatek bez nehody projel tisíce.

majsterjoe*

Ale existuje například přednost při odbočování do leva a taky jsou určité body u kterých je třeba se pozastavit. Například doplňková směrová šipka a tak podobně.

jinak máte pravdu, že světelná signalizace má před dopravními značkami přednost.

dota*
hodnocení

Dobrý den, komu na této světelné křižovatce dávám přednost? Nerozumím. Tam se dá jet jenom rovně, nikomu na hlavní se přednost nedává, když jedou semafory.

hodnocení

0x

Z některých odpovědí mi je smutno.

DOTA,

...Padne zelená a auta se pomalu rozjedou. Já jedu a přijede k hranici křižovatky a stále svítí zelená a auta se pomalu pohybují dopředu. A teď co mám udělat?...

Co byste dělal? Normálně jedete, proč byste čekal na něco? Normáln se pohybujete dopředu.

Reaguji na situaci, kterou popisujete. Pokud vymyslíte jinou alternativu, budu reagovat na jinou situaci. Zde je jasné, že není žádný problém.

hodnocení

0x

Dokud nevidím oranžovou, tak stále jedu. Pokud skočí oranžová a já stačím zastavit před hranicí křižovatky, tak zastavím.

Věřím, že to tak děláte. Správně to ovšem není.

fram
hodnocení

0x

Na frekventované křižovatce může být k očekávání i malý binec. Někdo nestačí projet na světla a stojí, nebo se žene na oranžovou atd. Dodržovat předpisy co nejlíp je nejbezpečnější: Vjet do křižovatky jenom když zaručeně vím, že se z ní dostanu (jen se za mnou zapráší :))...na semafarový limit. Nejhorší je, když se všichni cpou. Troubiče ignorovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]