Nejste přihlášen/a.
tři lidi co to viděli / o tom slyšeli (ne-automechanici) se shodli na tom, že 80km bych nedojel. Nefunkční alternátor automechanik poznal tak, že k pólům baterie připojil voltmetr a napětí bylo nízké pod 12 Voltů což je napětí baterie. A při chodu motoru na volnoběh pohání motor i alternátor který bě měl do obvodu dodávat (napětí?) a správně by to mělo být snad těch 13V i více při chodu motoru.
To poznáte právě podle té svítící kontrolky. Jestli máte nějaký měřák, změřte při chodu motoru napětí na baterce (trochu přidejte plyn). Pokud bude vyšší, než 12 V (radši kolem14 V), je alternátor v pořádku a vada je někde jinde. V tom případě těch 80 km dojedete (pravděpodobně). Ovšem nesmíte cestou svítit. Jestli máte diesel, je naděje na dojetí větší.
akym - plný souhlas, je to jednodušší.
dabel - kdyby alternátor přebíjel, nesvítila by ona kontrolka.
Dá se laicky bez měření postavit se s autem proti zdi s rozsvícenýma světlama, a přidat otáčky. Bezpečně je vidět, jestli se světla rozjasní, altik je dobrý a dá se dojet určitě těch 80 km.
Bez světel, bez ventilátoru, bez zapalovače, s vypnutým radiem se dá dojet i 150km. S dobrou baterkou. Odzkoušeno na vlastním voze. 2x. Poprvé se Sierrrou jsem dojel z Děčína do Jablonce. Kus cesty už po tmě, těsně za ochotným řidičem, který pochopil, a vedl mně, a já zapínal varovný jen když se blížilo zezadu auto. Bylo to docela o nervy. Hlavně když v Liberci odbočil jinam než jsem potřeboval. Ale dojeli jsme domů.
Podruhé už s novým autem, mi to přestalo dobíjet už asi 50km před Prahou. Takže do Prahy a dalších 100km do Jablonce. Tentokrát ale ve dne, tak to nebylo takové drama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.