Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se pozna nefunkci alternator?

Od: postcd® odpovědí: 5 změna:
Dobry den, jak poznam nefunkcni alternator kdyz je nastartovano? Jde mi o to jestli s tim dojedu 80km, sviti kontrolka baterie. Dekuji.
doplněno 28.08.16 13:14:

tři lidi co to viděli / o tom slyšeli (ne-automechanici) se shodli na tom, že 80km bych nedojel. Nefunkční alternátor automechanik poznal tak, že k pólům baterie připojil voltmetr a napětí bylo nízké pod 12 Voltů což je napětí baterie. A při chodu motoru na volnoběh pohání motor i alternátor který bě měl do obvodu dodávat (napětí?) a správně by to mělo být snad těch 13V i více při chodu motoru.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To poznáte právě podle té svítící kontrolky. Jestli máte nějaký měřák, změřte při chodu motoru napětí na baterce (trochu přidejte plyn). Pokud bude vyšší, než 12 V (radši kolem14 V), je alternátor v pořádku a vada je někde jinde. V tom případě těch 80 km dojedete (pravděpodobně). Ovšem nesmíte cestou svítit. Jestli máte diesel, je naděje na dojetí větší.

doplněno 22.08.16 18:32:

akym - plný souhlas, je to jednodušší.

doplněno 22.08.16 20:01:

dabel - kdyby alternátor přebíjel, nesvítila by ona kontrolka.

hodnocení

1x

Dá se laicky bez měření postavit se s autem proti zdi s rozsvícenýma světlama, a přidat otáčky. Bezpečně je vidět, jestli se světla rozjasní, altik je dobrý a dá se dojet určitě těch 80 km.

no nevim pokud by alternátor přebíjel může jízdou dojít k poškození elektronických zařízení v autě

a to jestli přebíjí na rozsvícených světlech moc nepoznáte

doplněno 22.08.16 21:40:

magdon - ona by ta kontrolka svítila akorát by s otáčkama měnila intenzitu a časem by došlo ke spálení

nikdo*
hodnocení

1x

Bez světel, bez ventilátoru, bez zapalovače, s vypnutým radiem se dá dojet i 150km. S dobrou baterkou. Odzkoušeno na vlastním voze. 2x. Poprvé se Sierrrou jsem dojel z Děčína do Jablonce. Kus cesty už po tmě, těsně za ochotným řidičem, který pochopil, a vedl mně, a já zapínal varovný jen když se blížilo zezadu auto. Bylo to docela o nervy. Hlavně když v Liberci odbočil jinam než jsem potřeboval. Ale dojeli jsme domů.

Podruhé už s novým autem, mi to přestalo dobíjet už asi 50km před Prahou. Takže do Prahy a dalších 100km do Jablonce. Tentokrát ale ve dne, tak to nebylo takové drama.

hodnocení

0x
To záleží s čím a jak je na tom baterka. A taky co za elektrické spotřebiče bude během cesty používáno. Takže se nedá jednoznačně odpovědět

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]