Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu: V květnu t. r. zemřel můj otec (bohužel se upil k smrti) a zanechal po sobě mimořádný nepořádek ve všech věcech a navíc auto Felicia, cca 15 let staré, zaparkované před jeho domem. V rámci vyřizování dědictví jsme odevzdali velký TP, malý máme. Co ovšem nemůžeme najít, jsou klíče od toho auta. A co teď? Tento pátek bude probíhat blokové čištění, takže nám to auto nepochybně odtáhnou a my se pak - jednou - nedoplatíme. Navíc jsme zjistili, že povinné ručení vypršelo k 28. 9. t. r. Vůbec si nevíme rady, co dělat. Můžete mi, prosím, někdo poradit, abychom zbytečně nepřicházeli o peníze? Děkuji za každou dobře míněnou radu!
tak kdo bude mít pravdu:
5)Pro případ úmrtí vlastníka vozidla stanoví zákon následující nová pravidla pro mezidobí, než se pozůstalost vyřeší:
"V případě smrti vlastníka vozidla vykonává povinnosti vlastníka vozidla podle tohoto zákona až do okamžiku nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví jeho dědic, v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen. Nebyl-li nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává správce dědictví. Nebyl-li nikdo z více dědiců pověřen ani nebyl určen správce dědictví, vykonávají povinnosti vlastníka vozidla dědici společně a nerozdílně. V případě smrti pojistníka přecházejí práva a povinnosti z pojištění odpovědnosti do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně.""Co dělat s vozidlem v případě smrti vlastníka nebo v případě zániku právnické osoby
V případě smrti vlastníka vykonává povinnosti vlastníka vozidla podle ZÁKONA jeho dědic, v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen. Pokud nebyl nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává soudem určený správce dědictví. V případě zániku právnické osoby povinnosti vlastníka vozidla vykonává její právní nástupce, likvidátor nebo správce konkurzní podstaty.
zdroj: internet
Ještě jednou děkuji. Zřejmě se tak notářka rozhodla poté, co třetí dědička prohlásila, že nesouhlasí s tím, aby auto někdo ze zbývajících dědiců užíval. To mi přijde jako jediné možné vysvětlení.
Dobrý den,
shodou okolností jsem dnes narazila na zajímavý článek z iDnes a pro zajímavost si dovoluji přeposlat Vám ho.
No a pak se v tom vyznejte...
Hezký den, Helena P.
dnešní Mladá fronta pojednává o dědictví. Doporučuji přečíst a prostudovat.
doplněno 06.10.09 12:09:Helenko, je to těžké, ale lze se v tom vyznat. Dokonce bych řekl, že se v tom orientuji lépe, jak v jiných zákonech. (např daňový jsem úplně mimo. Nejhorší na světě je DANa)
Tak v tomto případě tedy notářce nejen naznačit, ale písemně ji upozornit, že její nečinností vznikají škody, které bude muset uhradit ze svého. Pokud se o cizí majetek stará tak špatně, že vznikají škody, kterým se dalo předejít, je to velké pochybení. Zároveň také brání komukoli jinému, aby těmto škodám předešel. Měla by dát auto odtáhnout na místo, kde nebude překážet, a ještě jí zdůrazněte, že auto nemá platné povinné ručení. Ať se stará, jak umí.
helo, doporučuji zajít do nejbližšího servisu, vysvětlit situaci a požádat o pomoci. Najít velký techničák a uzavřít pojistku.
ale bez techničáku to nepojistí,
proč je odevzdaný techničák?
kdo je právní majitel auta? otec nebo rodiče?
ale to jsem již jinde, domníval jsem se, že snad nekdo bude vozidlo používat a starart se o něj, neřli rozhodne soud o dědictví...
Majitelem byl můj otec, auto je tedy pochopitelně pořád psané na něj. Vůz se nesmí do vyřízení dědictví používat, právě protože je součástí dědictví, a proto si notářka mající na starosti naše dědické řízení vyžádala velký TP. Co se týče klíčů, ty prostě rozhodně nenajdeme - už tolikrát jsme se pokoušeli je najít a dělali jsme psí kusy, abychom je objevili, ale marně, s tím jsme se už i smířili. (Těžko přitom uvěřit, že můj otec byl kdysi za svých lepších časů tak vzdělaný, oblíbený a inteligentní člověk.)
Moc a moc děkuji za všechny dobré rady, přece jenom nás to zase nasměrovalo dál.
Helenko, jelikož nejsem právním nebudu se přít, ale podle mě to tak není. Slyším to poprvé, že se vozidlo nesmí používat do rozhodnutí o dědictví, které může trvat i 10 let.
Naopak jsem kdysi četl, že se dědicové domluví, kdo a jak bude využívat a starat se o vozidlo, páč někdo se o to musí starat. kdopak zaplatí pojištění, připraví vozidlo na zimu a mráz...
Nevím, nepřu se, ale nevěřím.
Pane Milane, díky za Vaši reakci, ani já nejsem právník, jen vím, co mě a mojí sestře notářka na Zeleném pruhu v Praze 4 oznámila. A pochopitelně, i když se to ani mě nezdá příliš logické, musím to akceptovat. Bohužel - jak jsem uváděla v mojí otázce ohledně možnosti napadení závěti z tuším července t. r. - nejsme s mojí sestrou jediní dědicové, ještě je v tom zainteresována jedna dáma, s níž bohužel domluva snadná nebude. Navíc, když vidím ty spousty složenek, upomínek a nedořešených věcí, které každý týden nacházím v otcově schránce, mám občas velkou chuť se dědictví zříci. Dosud - do mých 35 let - jsem si nemyslela, že by vůbec bylo možné zanechat po sobě na tomhle světě takový obrovský nepořádek a rozčarování, která pak musí někdo, kdo k tomu přijde jak slepý k houslím, řešit. Děkuji, Helena P.
I když se do auta dostanete, tak s ním nepohnete, protože se zamkne zámek volantu. Takže hledat, hledat anebo si ho nechat odtáhnout a mezitím třeba ty klíče najdete. Klíč lze v zamkářství udělat dle vložky, musela by se vyndat vložka ze dveří a ze zapalování. Horší to je s immobilizerem, s tím musíte do servisu.
Nahlašte tuto situaci1)na policii 2)na podniku ,který provádí čištění města a požádejte o radu a vyjimku pro tuto situaci, aby auto neodtáhli. Možná vám poradí i co dál.
Děkuji za další rady. Nicméně s policií jsme to konzultovali a závěr je takový, že jim je to vlastně naprosto jedno, jen když nebude porušen žádný zákon. Máme si nějak poradit sami. Na TSK hl. m. Prahy nebylo možné celý den se dovolat, podařilo se nám pouze sehnat příslušnou referentku MČ Prahy 12 - Kamýku, která nám víceméně nezávazně přislíbila, že se pokusí! zajistit, aby auto tentokrát nebylo odtaženo, ale jenom do příštího čištění, kdy už nám to prominuto v žádném případě nebude. A rovněž dodala, ať co nejdříve najdeme klíče
!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.