Nejste přihlášen/a.
Zdravím rád bych požádal o pomoc s výběrem auta.
Jsem poměrně čerstvý řidič. Neřídil jsem již přes 2 roky a teď si budeme s přítelkyní kupovat/pořizovat vlastní auto kvůli brzkému narození syna. Nelpíme na tom, že auto musí být velmi prostorné, kočárek je skládací a každý den nebudeme jezdit velké zajížďky.
Denně ujedeme max 20km + přes víkendy sem tam nějaký výlet.
Na auto máme bohužel pouze 6500 a to pravdu se vším ( splátka, poh.hmoty povinné, havarijní apod... )
Preferoval bych asi auto splácet maximální dobu což je 8 let u většiny prodejců.
Jelikož mám tak malé finanční možnosti nové auto asi nehrozí, ale zajímalo by mě nějaký tip na vozidlo ojeté.
Pár 2+1, denně cca 20km, 6500kč měsíčně max se vším, první auto
Děkuji
Na vašem míste bych se pozeptal v rodině nebo kamarádů, jestli neplánují výměnu auta. Budete znát historii a za 70-100tis se dá sehnat slušná ojetina, o kterou nebudete mít na ulici strach a na druhou stranu se nebudete bát, že se vám to každý km rozsype. Nějakou benzinovou nižší střední třídu bez elektronických vychytávek a milionu poruchových čidel.
Jakmile je auto potřeba pro převoz dětí, nikdy není dost velké a to že je kočárek skládací na tom nic nemění. Věřte mi, mám trojnásobnou zkušenost.
Váš problém s vyřešením dopravy má ale několik rovin. Píšete o přítelkyni, nikoli o manželce. Zde se nabízí otázka zda tento stav vydrží do budoucna. Za další, první dítě zpravidla neznamená poslední, nakonec můžete dospět do fáze, kdy Vám bude i Espace malej.
Takže, pokud je zde reálná šance na dlouhodobé využití vozu, pak souhlasím s "kukym". Zkusit prohlédnout nabídku od Dacie, benzín motory 1.4-1.6, určitě kombi či maxikombi, případně mini MPV.
Já osobně měl ojetý Renaul Scénic, dnes v cenových relacích kolem 30-40k za auto v běžném stavu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o druhý nejprodávanější typ ve své době, tak je aftermarket dílů za směšné ceny či díly z vrakovišť neskutečné množství.
Nezlobte se, ale s takovou finanční možností či spíše nemožností bych nekupovala auto žádné.Koupíte ojetinu, za měsíc budete mít opravu za 15000, které nebudete mít a k tomu ještě budet mít stále splátky. To je dláždění cesty exekutorovi. Co se stane, když alespoň půl roku budete šetřit a budete bez auta? Na nutné, opravdu nutné převozy bych volila taxi.
Děkuji všem za rady
Bohužel opravdu není vyšší finanční rezervy. Za to si mohu sám a společností RPG byty...
A ano dalo by se vydržet možná půl roku bez auta, ale upřímně bych ho opravdu měl když má přijít na svět prcek.
U rodiny bohužel nepochodím, nikdo nemá auto nebo neprodává nemění.
Zkusím se prodívat na tu Dacii.
Děkuji všem
Je nesmysl s tímhle rozpočtem kupovat něco za stovky tisíc... Na tvém místě bych to udělal takhle: Dokud to jde tak bez auta a šetřit, mezitím si vytipovat auta/motory a hledat dobrý stav za dobrou cenu. Musíš mít na koupi auta + 10k na přepis, výměny rozvodů/náplní a pak rezervu na opravy ca 20k, Je dost aut v pohodě pojízdných kolem 20k, takže minimum je ca 50 tisíc = kupoval bych někdy koncem zimy, dřív jen pokud bych našel opravdu dobrou nabídku. Aut je mraky, spíš je problém prodat. Ale je potřeba vytřídit použitelné od šrotu - většina je naleštěná ale ze zásadníma vadama. Já si vozim auto vždy z D přímo od rodilého němce... Moje tipy: Fiat Marea Weekend - hnusné, ale výborné auto, prostorné, bezpečné, výborný výhled atd., motor ideálně 1,9 JTD (šel bych do něj i na krátké trasy), slušný stav seženeš za 500 euro. Punto 2 po FL, motor 1,2 8 V 5 dveří a dělenou sedačku - na 1/3 je mimino v sedačce a na sklopenou 2/3 se vejde kočár i bez skládání Slušný stav ca 1000 eur.. Focus MK1 kombík, motor benzín 1,6 (pozor často žere olej) nebo 1,8 (lepší, ale zase víc žere), pozor na nastavení rozvodů, dát někomu kdo Focusy umí (nutné přípravky). Reznou, už je docela problém najít dobrý - kupovat Holandsko atd. nebo něco garážovaného ježděného jen v létě... Slušný stav 1000 euro.
Škodovky a koncern obecně - drahé a zas takový zázrak to není.
Dacia - když už tak jedině novou a za 5 let pryč s tim. Účel splní, ale za ty peníze jde pořídit zánovní výrazně lepší auto...
Já auto kupoval vždy podle technického stavu a ty hlavně z D a od rodilého Němce Ale jinak souhlas:
Jasně že podle stavu - a ten je obecně v D výrazně lepší než u nás, stačí se podívat jak se tam jezdí, po čem jezdí, co tankujou atd. Tady se většina aut prodává protože hrozí rozsypání a drahý servis, němec to prodá protože "už je to 8 let stará piksla a je za socku", přitom to je udržovaný auto ve výborným stavu. Jasně že i mezi nima jsou prasata a vykukové. Rodilý němec - protože hlavně ne od araba, turka nebo podobný náplavy.
Je ještě jedna varianta, kterou někteří řidiči praktikují (osobně znám z okolí 3 případy).
Jde o velmi sociální řešení dopravy za použití značně vyrakvených vozů. Zejména jde o vozy s nezaplaceným EKO poplatkem, jak jsem zmínil - v horším až špatném stavu (vymlácené tlumiče, spojka na výměnu, prorezlé atd). Nicméně tyto vozy mají platnou STK a zaplacené povinné. Prakticky jsou neprodejné a vhodné akorát na "ekologickou likvidaci". Majitel je pak ve stavu jak jsou "pronajme" - rozuměj prodá, na dobu neurčitou za nějakou částku a pak auto nechá sešrotovat.
V těchto případech auto poslouží rok - maximálně dva, finančně to vyjde dle typu na 2-8.000 (Opel Corsa 1.2 = 3.000,- Kč na 1,5roku, Ford Mondeo kombi 1.8 = 5.000,- Kč na 2 roky*, Ford Ka 1.2 = 2.000,- Kč na 13 měsíců). Uživatel tak platí akorát provoz tj. benzín, vodu do ostřikovačů. Ale jak vyplývá ze situace, je to nouzovka a nic moc luxus.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.