Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnapily řidič mi zdemoloval garáž

Od: jirifv odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, můj problém spočívá v tom, že mi podnapilý řidič najel autem do garáže a je celá zdemolovaná. Jelikož řeším tuhle situaci poprvé nevím jak dále postupovat. Garáž nemám pojištěnou. A jméno viníka zná policie. Jaké mám práva já a jaké mohu učinit kroky. Moc děkuji za vaše odpovědi. Jiří

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

3x

Pokud je viník znám, pak musíte vyčíslit škodu. To ostatně po Vás bude chtít i policie, aby se určilo, zda se jedná jen o přestupek nebo trestný čin. Zde je iniciativa na Vás, tzn. nahlaste to policii sám, pokud jste tak neučinil.

Tuto uplatněnou škodu pak můžete po dotyčném uplatňovat. Zde existuje několik možností, které mohou nastat:

a) viník škodu uhradí již v počátku, aby si tak případně "ulehčil" před výškou postihu
b) v trestním řízení mu bude přikázáno Vám škodu nahradit (pokud proběhne, tzn. bude to trestný čin)
c) budete muset sám požadovat uhrazení škody soudně v občansko právním řízení (pokud viník nebude chtít škodu uhradit a současně to nebude hodnoceno jako trestný čin)

doplněno 14.08.16 18:53:

Ha, se omlouvám. Mi uplně uniklo, že škoda byla způsobena autem. Pak se na to samozřejmě vztahuje povinné ručení, ze kterého bude škoda hrazena. Škodu pak bude po řidiči vymáhat pojišťovna.

doplněno 14.08.16 19:17:

2 danys: Doplňte prosím zdroj odkud čerpáte. Protože ČKP zasahuje pouze v případě, že není sjednáno povinné řučení. Toď informace na jejich webu.

danys*
Mytrix: jste mimo!
Škodu na majetku uhradí ČKP a tato to pak bude po vinikovi vymáhat
doplněno 14.08.16 18:54: Pckop: pojišťovna nic platit nebude kvůli podnapilosti řidiče!
humbucker*

Ahoj.

A nebude to právě hradit pojišťovna od auta, co bylo účastno incidentu? A ta to potom bude vymáhat (pro ten alkohol) od majitele? Odpovědnost pojištěného auta je jedna věc a odpovědnost řidiče je ta druhá. Ne?

Škoda vám bude uhrazena z poviného ručení řidiče, který vám rozboural garáž. Nahlaste škodu na jeho pojišťovnu.

doplněno 14.08.16 19:13:

Pojišťovna samozřejmě platit bude a bude to vymáhat po viníkovi, který byl napitý. Poškozeného to nemusí zajímat. Máte zkreslené představy, i o úhradě od ČKP.

asd1
hodnocení

1x

Náhrada škody půjde z povinného ručení vozidla, pokud ho nemělo tak z fondu ČKP. Chlast = pojišťovna vám to zaplatí a následně to bude vymáhat po viníkovi, stejně tak jako kdyby pojištění neměl vůbec tak to po něm bude vymáhat ČKP (což vás už nezajímá).

Hlavně pozor na výši plnění pojišťovny, bývá snaha škodu srazit na minimum a poškozenému zaplatit co nejmíň...

tombrava

ideálně si co nejdříve nechat udělat nacenění opravy u 2-3 lokálních stav. firem + dodavatelů gar. vrat ...pokud je škoda na vratech (že to pak budete opravovat samodomo nebo neofiko je jiná věc, ale snáze se "oponuje" likvidátorům pojišToven, kteří kopou za své chlebodárce)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]