Nejste přihlášen/a.
Zkuste to, pravděpodobně Vám to projde. Já ale takhle jednou najel na předváděcí rampu před jistým autoservisem (nic jsem neopravoval, jen jsem se chtěl podívat, co mi to tam chrastí) a během minuty mě držel v šachu služební vlčák a pracovník ostrahy vyhrožoval odtahem. Dost pádné argumenty na to, abych neodporoval a odjel.
Hrozí ti, že ti někdo dá přes "pusu" a také, že dostaneš pokutu.
Proč máš potřebu jezdit na něčí montážní jámu bez dovolení? Snad existuje možnost to udělat legálně.
Mám soukromý pozemek mimo pozemní komunikaci před jednou nemovitostí. Je řádně označený a je bohužel v lokalitě, kde je málo parkovacích míst. Za to já ale nemohu. A každou chvilku se najde nějakej trouba, který se mi sem nasere a ještě mi blokuje výjezd.
Já jsem si za něj zaplatil, abych měl kde stát. Proč má někdo pocit, že to patří i jemu?
To samé platí i pro tu jámu.
§ 50 Přestupky proti majetku
(1) Přestupku se dopustí ten, kdo
b) úmyslně neoprávněně užívá cizí majetek nebo si přisvojí cizí věc nálezem nebo jinak bez přivolení oprávněné osoby,
(2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 15 000 Kč nebo zákaz pobytu.
Je montážní jáma moje? Není. Existuje nějaký zákon, který by určoval strpět majiteli takového člověka na své montážní jámě? Není.
Takže je to úmyslné neoprávněné užívání cizího majetku.
Zajímavá kvalifikace, zkusím se pak schválně podívat do komentáře případně poptat zkušenějšího, jestli by to na to šlo napasovat. Každopádně na úřadu by to měli vyřešit domluvou nebo to odložit z důvodu správního uvážení (společenská nebezpečnost 0, škoda 0). Myslím si, že tam je to spíše myšleno, jako že někdo zatají nález a vědomě to věc dál užívá (obdoba neoprávněného užívání cizí věci v TZ).
Ideální pro tazatele, pokud zná někoho z těch garážníků, tak ho poprosit, jestli si tam můžu něco opravit. Nebo na drzovku, pokud vím, že tam má garáž pan Novák a někdo bude prudit, tak řeknu, že to mám se svolením pana Nováka, co tam má garáž a je to.
Takže dle tebe, když bude stát na silnici třeba kolo, tak si na něm klidně můžeš zajezdit a nikdo ti nic nemůže? Škodu přece neuděláš žádnou a společenská nebezpečnost také 0.
Zatajení řeší jiná část zákona.
A nebo si budu jezdit do tvé garáže spravovat auto, protože já žádnou nemám a pršelo by mi na hlavu.
Taky ti to přijde normální?
Ta rampa není nikoho konkrétního, pouze obecně "majitelů garáží"
Je to cizí věc. Jestli je to jenom Pepíka a nebo společenství vlastníků je snad jedno. A co třeba kdyby vlastník byl akciová společnost... atd. Tam si už asi můžeš dělat co chceš.
Pokud máš garáž pronajatou včetně montážní jámy, tak je snad jasné, že jámu používat můžeš. Máš dohodu.
vlatník věci je povinen si věc zajistit tak, aby nemohlo dojít k jejímu zneužití, odcizení, zničení Takže když už, tak tam má být závora nebo něco a klíče mají mít všichni majitelé garáží.
To že vlastník poruší nějaký předpis nedává nikomu právo porušit zase jiný. To jako mohu dojít k sousedovi na zahradu a normálně si třeba půjčit gril, protože si ho neuvázal k řetězu?
Někdo si před měsícem asi půjčil můj květináč před barákem. Ted už vím, že to byla moje chyba. On chudák vůbec nemohl tušit, že si ho nemůže vzít. Já ho neomotal řetězem a nenapsal, že je to moje.
Normální mi to nepřijde, ale je to jiný případ, než tento. Ta rampa není nikoho konkrétního, pouze obecně "majitelů garáží". Když to chceš brát do absurdna, tak OK, mám garáž pronajatou, nejsem ale majitel garáže, proč bych tam nemohl? A z další věcí je, že vlatník věci je povinen si věc zajistit tak, aby nemohlo dojít k jejímu zneužití, odcizení, zničení apod. Takže když už, tak tam má být závora nebo něco a klíče mají mít všichni majitelé garáží. On tu rampu nechce využívat soustavně, ale pouze jednorázově. Nevidím důvod, proč v tom vidět takový problém.
Já neříkám, že nemáš pravdu, jen nechápu, proč to ženeš do takových extrému. Mi přijde, že by jsi mu nejradši dal doživotí, ideálně trest smrtí. Podle toho co píšeš, tak jsi ideální svědomitý a zákony dodržující občan, co nikdy nic neporušil. Promiň, ale tomu ani já neuvěřím.
Lidi v paneláku se neznají, na patře se také neznají. Pochybuju, že v garážích (pokud jich tam není pět), ale je jich tam třeba 20 nebo 50 jako u nás, že by se znali. Pokud někdo dojde, tak tam mám pronajatou garáž a hotovo. Myslím si, že "majitel" spíše řešil to, že se o tu rampu nestará a pokud se tam někomu něco stane, tak že za to nenese zodpovědnost.
já bych to neviděl tak tragicky a opravu si na jámě udělal,oficiálně ti nehrozí nic a toho že bych dostal po hubě bych se taky nebál ,nanejvíš se může najít protiva co se tě bude snažit vyhodit ale mám pocit že to nebude tak horký
A kdo že to projel tím zákazem vjezdu? já určitě ne, já to tu jen opravuju..
Pokuta za vjezd do zákazu je to poslední, co by mě trápilo, na to bych jim musel přiznat, že jsem řídil já. Tohle nemůžou překlopit ani na správní delikt..
"A kdo že to projel tím zákazem vjezdu?"
Pravděpodobně se dočkáte asi takovéhle odpovědi:
Jo tak Vy nevíte, kdo projel ten zákaz vjezdu? Kdo že je majitel toho auta? Vy? Takže to jste za přestupek plně odpovědný (když teda neznáte pachatele). Jste ochoten zaplatit na místě, nebo to necháme na správní řízení?
Vím kdo projel, ale říkat to nikomu nemusím (právo nevypovídat).
Jak můžu být asi odpovědný za přestupek, který spáchal někdo jiný? Majitele auta do toho nemotej, správní delikt provozovatele se z vjetí do zákazu udělat nedá. Klidně správní řízení, na místě neplatit nic. Policajt to sepíše a rozumný úředník zrovna zahodí, protože z tohohle fakt nic nebude, nemá jak.
Něco si o tom přečti, než se budeš pokoušet radit..
Buď na to povahu máte a jeďte tam. Nic horšího než nadávky a pokuta Vás snad potkat nemůže.
Pokud na to povahu nemáte, tak si tam počkejte na nějakého člověka co pojede do garáže a jeho se zeptejte co a jak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.