Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naučit rozjezd?

Od: mareknovotny* odpovědí: 10 změna:

Ahoj, chci se zeptat jak mám rozject plynule a rychle auto bez škítaní motoru, za týden jdu do autoškoly a nechci tam vypadat jak vůl. Prosím poradte

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

věčná dilema začátečníků i těch, co to ještě nemají v krvi, jak píší kolegové...
je třeba si uvědomit, proč má začátečník " skákavý benzín"... většina začátečníků i žáků autoškoly pozná teorii pouštění pedálu spojky a přidávání plynu, a zkouší to... pouští pomaličku spojku, plyn je dost vysoký, autíčko se jemně začíná pohybovat a tehdy udělá největší chybu, spojku pustí...a samozřejmě auto skočí, protože se výkon motoru okamžitě přenese na kola. Právě v okamžiku, kdy se auto ZAČÍNÁ pohybovat, je třeba spojku PODRŽETv té samé poloze, než se auto rozjede. Spojka slouží na to, aby její lamely třely jedna o druhou a nenásilně přenesly TŘENÍM otáčky motoru na převodovku, tím pádem na kola. Když je spojka vypnutá (sešlápnutá), lamely se netřou a nepřenáší pohyb, když je zapnutá, lamely doléhají na sebe a přenášejí plný výkon. A právě něco MEZI těmi dvěmi krajními polohami pomáhá PLYNULE TŘENÍM přenést pohyb nebo sílu, a to se právě v autoškole musí žák naučit...

jabraka*
hodnocení

2x

Marku,stejně tak budeš vypadat.Protože nejedeš do autoškoly ukázat,jak umíš jezdit,ale naučit se to!

JABRAKA

pu®
hodnocení

2x

Rozjet se plynule a rychle se naučíš až zkušeností, já bych volila nejdřív tu plynulost. A ta se v každém autě dělá trochu jinak - záleží na tom, v jaké přesně poloze zabírá pedál spojky (nahoře/dole) a plynu (totéž). A podle toho pak pomalu pouštím spojku a zároveň pomalu sešlapuju plyn. Tyhle dva pohyby by se ti měly sejít právě v tom místě, kde spojkový pedál povoluje a plynový zabírá - pak bude ozjezd plynulý. No a kde přesně to je, to si musíš "ochytat" sám v tom kterém autě. A jak píše JABRAKA - nedělej si starost, instruktoři jsou zvyklí. Od toho je to škola, ne? Jízdám zdar a žádné nervy, hlavně bezpečnost ;)

kibic*
hodnocení

2x

Buď k pedálům jemnej jako k ženský. Hezky pozvolna pracuj na obou bodech stejně. Povoluj spojku úměrně přítlaku plynu, po pár pokusech ti to bude jasné. Každý auto je jiný a tak je třeba si je osahat, což musí udělat i zkušenej řidič. Jinak, v autoškole vypadá jako vůl každej. Horší je ale, když tak vypadá i její absolvent!

hodnocení

2x

Největší problémem je jemné ovládání spojky. Toho lze dosáhnout tím , že při ovládání spojky necháme patu chodidla v dotyku s podlahou vozidla a spojku ovládáme jen pohybem chodidla v kotníku nohy. .V této poloze si nacvičit přesný okamžik kdy po uvolňování spojka začíná zabírat a zde se naučit pohyb chodidla zadržet tak , aby byl cítit záběr spojky , ale vozidlo se ještě nerozjíždělo. V tomto okamžiku se snažit ovládat spojku co najcitlivějí , což umožňuje zafiksování hohy o podlahu. Spojku pouštět citlivě (pomalu) jen změnou polohy prstové části chodidla. V tom případě nedojde k razantnějšímu puštění spojky při rozjezdu , způsobené setrvačnými silami působícími na nohu ovládající spojku , neboť pata nohy je opřená o podlahu.Takto lze vozidlo rozjet na rovném terénu i na volnoběžné otáčky.V případě rozjezdu do svahu a při razantnějším rozjezdu , je k tomu nezbytné přiměřené ovládání plynového pedálu , ale zase s nohou opřenou patou o podlahu. Po nacvičení je možno stejně jemně ovládat spojku bez opření nohy o podlahu.

hodnocení

1x

A proč bys tam mněl vypadat jako vůl? Já,když jsem začal dělat autoškolu,tak jsem nemněl taky žádné zkušenosti a taky jsem si nepřipadal jako vůl.A na víc,pokud tě čapnou policajti,jak řídíš auto bez papírů,tak ti garantuji,že je dlouho neuvidíš.Potom budeš vůl.

amlim*
hodnocení

0x

Podle vlastní zkušenosti,chce to trénink,jezdit,aby se ti to tak zvaně dostalo do krve.Využij každé možnosti,hodně zdaru.*bezim*

pepanek*
hodnocení

0x

Je docela dobré se nejdřív naučit rozjíždět bez plynu. Až to budeš mít trochu zmáknutý, tak zkoušet s plynem. Na spojku se hold musi s citem jak s babou :-D

hodnocení

0x

někdo ať Vám najede na mírný spád a pak nastartujte a nechte auto pomaličku samo rozjet bez zařazeného kvaltu,pak zařaďte 1 a pri samovolnémr ozjezdu malinko přidávejte plynu a současne pouštejte spojku, až dostanete do ovládání cit a zjistíte, jak jsou v souladu spojka a plyn, zkoušejte to na rovince, až to umíte na rovince, zkusíte obráceně protispád vozovky, nakonec rozjezd do kopce. Obdobně se učí jezdit na kole . . .z velmi mírného sklonitého terénu je to nejlepší. Jinak samozřejmě odpovědi výše, vesměs dobré,správné. Mira.

sasdax*
hodnocení

0x

Nemějte strach. První co vám v autoškole řeknou je to, že se tam řídit naučíte a ne že vás budou zkoušet co už umíte. Kolikrát mě to chcíplo, než jsem se naučil pracovat se spojkou a plynem. Největší sranda to bylo na křižovatkách. Kamarádka dokonce chtěla utéct z auta. Nejdůležitější je v tuto chvíli zachovat klidnou hlavu. Když to chcípne, otočit klíčkem, znovu nastartovat a pak se klidně rozjet tak, jak vás to naučili na cvičišti. Pokud budete zbrklý, tak to chcípne zase a budete z toho ještě víc nervózní.

Osobně jsem před autoškolou nejezdil a na prvních jízdách mě chtěl vzít hnedka do města (nebyl jsem ani na trenažéru). Takže jsem sednul do auta, řekl jsem instruktorovi že jsem nikdy nejezdil a že jedeme první na cvičiště. Tam se právě trénuje rozjezd, zatáčení a ostatní blbiny. Je to strašně nezáživné a po nějaké době i nudné, ale nejlíp si zvykneš na vozidlo, aniž bys měl strach že někoho nabouráš. No a když ti to chcípne, tak ti instruktor řekne proč a ty máš možnost si to v klidu vyzkoušet.

Já měl největší problémy zezačátku v tom, že jsem absolutně nestíhal vnímat značky. Soustředil jsem se na řízení ale po zahnutí vpravo jsem si ani nevšiml jednosměrky. Ale postupně se ti to zautomatizuje tak, že všechno bude v pohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]