Nejste přihlášen/a.
Ahoj,řeším teď na jedný feldě 1,3 dost zapeklitý problém. Auto se bez zjevné příčiny přehřívá,přitom všechno funguje jak má. Termostat otvírá na plno,termospínač funguje(ventilátor se pravidelně roztočí). Čerpadlo se točí,hadice a motor jsou čisté,chladič je taky čistý. Už jsem to všechno rozebral a složil asi 3x a problém stále přetrvává.
A dělá to dost podivně,při pomalé jízdě všechno v pořádku,pokud se jede 90 třeba v 1 člověku tak taky všechno v pořádku,teplota je na 90 a ani se nehne. Ale jak je tam větší zátěž,třeba plný auto,nebo přívěs tak teplota pomalu šplhá ke 110,ventilátor točí jak blázen,přitom při jízdě by mělo být dostatek vzduchu aby se to uchladilo. Ono se to neuvaří,nad 110 to nikdy nevyleze,ale přijde mi to hodně. Na dálnici to je ještě horší,tam podle slov majitele kdyby jel víc než 115km tak už se to i uvaří,nemůže prostě pořádně přidat plyn.
Mám srovnání se svou feldou a tam nic takovýho neřeším,auto se spolehlivě uchladí kdykoliv a při jakékoliv zátěži,takže vím že v pořádku to není.
Co by to mohlo být? prasklé těsnění pod hlavou? voda neubývá,je čistá,olej taky je čistý. Jedině snad že by to tlakovalo do vody,ale z expanzky žádné bubliny nejdou a podle mě by musela tím tlakem vylítnout hadice.
Budu rád za jakoukoliv radu,protože už mě kompletně došly nápady
Zkusil bych vyměnit víčko expanzky...třeba z té Vaší felicie , pokud jsou záměnné - typově shodné...
JJ dobrý nápad! stejný problém jsem měl na nebožce Stopáté.Z ničehož nic se začla přehřívat i když očividně všeOK a pak jsem si všimnul,že okolo víčka je mokro-vy,ěnil jsem z nové víčko (těsnění,nové taky nepomohlo) dal jsem nové a škůdka jezdila zase jako divá, ani v kopcích a kolonách nepúřehřívala ,spíše než naložená asi nepatrně přetížená a nic!
Měl jsem stejný problém u feldy po výměně chladiče. S novým chladičem se auto při větší zátěži přehřívalo, jinak fungovalo vše jak má. Po namontování starého chladiče zpět přehřívání přestalo. Po podrobnějším ohledání nového chladiče jsem zjistil, že má méně průtočných žeber, a tím pádem jím neproudilo tolik vody kolik mělo. Byla to nějaká výroba eu. chladič jsem reklamoval, a vrátil.
Taky mě to překvapilo, že je tam žeber méně, i když byl chladič objednán přesně podle typu auta. Dneska se šetří na všem.
Tohle je hodně zvláštní... Vše co bych chtěl říct na ten problém jste řekl, že je v pořádku. Ať zkusí zátěž aby to šlo k těm 110° a pustí ventilátor na plno a teplotu nastavit na max. Pokud začne teplota padat, tak je to jen v chladiči (pokud tedy termostat opravdu funguje). Nic jiného než, že nestíhá chladič tam není. Celkem mě překvapilo co psal kolega, že se prodává i s méně průtočnými žebry.
Chladič tam je právě chvíli. To se měnilo v zimě kvůli tomu že starý byl proražený po kolizi se zajícem. Celou dobu údajně problém nebyl,až v létě. Termostat u 1,3 vyndat nejde,to je v tom plastu a nechci ty packy ulomit,ale normálně když voda v kastrolu vaří,tak je na plno otevřený. Dal jsem tam ze svýho auta na zkoušku a problém byl stejný takže v něm to určitě není. Čerpadlo jsem měl venku,lopatky jsou v pořádku a vrtulka uvolněná není,takže v něm problém taky nebude.
Ten chladič nevím jaká je výroba,ale to bych toho prodejce teda pěkně hnal,že prodává něco co výkonem neodpovídá a ani by mě nenapadlo že se vyrábí s méně žebry
Tak se k otázce vrátím. Problém nevyřešen,ani nová originální zátka problém nevyřešila. Znovu jsem všechno rozebral a opět problém nenašel. Dal jsem tam i chladič ze svojí a problém přetrvává takže ani chladičem to nebude. Přece malá změna nastala,dělá to jen občas,někdy se to chladí naprosto v pořádku a někdy se to přehřívá-na úplně stejném úseku silnice,při stejné rychlosti a stejné teplotě,někdy je to na 90 a někdy na 110. Jsem z toho s rozumem v koncích. Zítra se vrhnu na výměnu těsnění pod hlavou,majitel už si je koupil,ale jestli ani to nepomůže tak prostě netuším-nemáte ještě někdo nějaký nápad?
Jj tekla voda,to bylo vidět,normálně hezky proudem. Nn to byla jedna z prvních věcí na co jsem se díval,tam je řemen nový a správně napnutý,to není žádná dezolátní felda,o ni se majitel vzorně stará a co půl roku ji tady mám prohlídce
Na těsnění hlavy bych to neviděl, tam by byly další příznaky... Spíš termostat co se občas seká (malý průtok přes chladič)
Nebo občas nejde sahara - např. zlomený drát... Ale to by za jízdy přehřívat nemělo ani bez větráku...
Klouzající řemen těžko, to by nedobíjelo.
Těsnění leda že by tlakovalo do vody, ale jen při velké zátěži (od určitého tlaku na píst) - bublinky ve vodě a horší oběh vody v chladiči...
Termostat a malý ptůtok přes chladič to už jsem vyloučil,namontováním komponenntů z mého auta kde chlazení funguje,beze změny.
Teď už je to jedno,hlava je odvezená na srovnání a navečer bude montáž hotová,ale taky mě to vrtá hlavou. Když je to přehřátý a zastaví se,tak to nevaří,samozřejmě nejde sundat víčko nádobky,protože to by začlo bublat,ale přišlo mě to natlakovaný stejně jako u mýho auta. Jednou jsem opravoval auto kde to tlakovalo do vody a to byl takový tlak že to vyrazilo hadici od chladiče. To by jak říkáš muselo tlakovat trošku a jenom za určitých podmínek. Ve vodě ani v oleji není žádný náznak problému,ani olej ani voda neubývá
To určitě ne,já mám stejnou feldu,s kterou jsem projezdil téměř celou evropu,klidně i ve 40 stupních a vůbec takový problém jsem nikdy neměl. A že by se jedna chladila dobře a druhá špatně a bylo to v pořádku tak to tak určitě nebude. To tě pán ze servisu odbyl,nechtělo se mu s tím babrat a zjišťovat co to je. Tak řekl že starý auto a léto a blá blá blá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.