Dobrý den, Jaká je maximální teplota vody v autě dokud ji drží tlaková pojistka? Na uzávěru expanze mám, že vydrží tlak 140. Bohuzel udržel jen teplotu vařící vody resp voda při 100C vařila. Čekám na náhradní díl a zajímá mě právě to maximum, co má udržet. Udrží 120C? To beru už jako extrém, ale celkem ne nereálný. Diky
To záleží auto od auta,ale drží většinou takový tlak že voda do cca 115 stupňů nevře,jako papiňák. Když už začne vřít,tlak se zvýší natolik že to překoná pružinku v tý zátce a voda s bublinami plynů začne lítat ven. Na 140 to asi žádný auto nemá,to by musel být celkem tlak aby to nevařilo. Jestli ti začne vařit voda klasicky při 100 tak je ta zátka špatná,nedrží tlak. Reálná teplota kterou to většinou udrží je tak 115-118,pak už začne vařit. Teď v létě je to docela podstatná závada,protože při jízdě ve městě se teplota u mýho auta drží tak kolem 106 stupňů,mimo město s dostatečnou zásobou chladícího vzduchu klasicky 90,ve měst stoupá na těch cca 105-108 a pak sepne sahara a teplota už dál neroste
Díky. Potkalo nás to na dálnici při 32c. Naštěstí odtah jen 130km do cílové destinace a ztráta asi 6h času. tak jen doufám, že nová zátka to vše vyřeší.
Většina dnešních aut používá k chlazení směs ethylenglykol-voda, která má bod varu v rozmezí 105 až 110 °C.
Co se týče přetlakových ventilů, tak třeba u koncernu VW jsou nastaveny na přetlak 1,5 baru (absolutní tlak 2,5 baru), čemuž odpovídá teplota směsi ethylenglykol-voda zhruba 140 °C. Takže tomu údaji na uzávěru bych věřil. Samozřejmě je otázkou, zda byl ventil v plně funkčním stavu.
Čemu bych však nevěřil, je ukazatel chladicí kapaliny. U moderních aut většinou lže, jak když tiskne. Skutečnou teplotu lze zjistit jen z diagostiky.
Chtělo by to zkontrolovat ventilátor chladiče a termostat, zda správně fungují. Přetlakový ventil v tom mohl být nevinně ...
Musi byt naka netesnost. Bud vicko nebo neco jineho. V aute vznika pretlak a tim padem voda pozdeji vre. Pocitam , ze bude vrit kolem 120-140°C podle netesnosti spoju a spatneho vicka. Ktomu to musi uchladit i ventilator na sahare.
Termostat otevírá dobře, nad 90c se otevírá a teplota pravidelně padá než je chladič plně ohraty, pak se teplota líně šplhá ke 100 a to už je víčko a kolem mokro. Ventilátor funguje, ale na dálnici by ani není potřeba. Teplotu vidím v servisním menu.
Jestli se nepletu,tak voda při tlaku v chladicí soustavě vře až minimálně při nějakých 115 a více °C!Pojistný ventil na chladiči (zátka) nebo expanzce není na teplotu ale na TLAK !
Správně. Když vydrží tlak 140 jaká tomu odpovídá teplota?
tycoon*
140 jakých jednotek? Myslel jsem, že je to teplota, protože by to plus minus odpovídalo těm 140°C, jak je to u koncernu.
Pokud vše ostatní funguje, tak asi bude chyba opravdu v tom víčku.
asd1
140 může být kPa = 1,4 bar, to by taky odpovídalo těm zhruba 130 - 140°C a to už by dávno ŘJ odpojovala motor kvůli přehřátí. Chybu bych hledal buď ve víčku, nebo v ruplém těsnění pod hlavou, vadné vodní pumpě atd. Pokud funguje termostat, oběh vody a sahary tak nemá co vařit ani při atmosférickém tlaku...
Ja mel prasklou hlavu na fabii , takze svarovani hlavy , tlakove zkousky , srovnani hlavy , nove tesneni pod hlavou + vsechny ostatni tesneni okolo hlavy a vysle jsem i s novym oleje na 5tisic ...
Za odtah 300 euro. Za díly cca 4000kun, 1k kun za broušení hlavy a skoro 2k kun za práci. Práce je drahá, díly některé lehce zbytečné, ale jinak vše sedí. Bohužel další odtah na levnější práci se už nevyplatí. A relativně klika, že zrovna tento servis se specializuje na BMW, tak jsem klidnější na kvalitu opravy. doplněno 16.07.16 12:44: jinak v Česku jsem měl odhad ceny v mém servisu na 15k. Preplacim tu cca 10k... Bohužel doplněno 16.07.16 12:45: Nechci levnou dovolenou v Chorvatsku zadarmo
Jo takhle tak to je jina liga v hrvatsku. To mas 4V nebo 6V. Tesneni pod hlavou a tim padem u tebe sel tlak do chladici vody a nekolovala ti chladici voda v okruhu. Proto prehrato. Jde dojet havarijne tak , ze se otevre vicko na expanzni nadobe. Ja mel prasklou hlavu a sla mi voda do oleje. Olej byl ridsi , hydrostely klepaly , ale najel jsem na to jeste tisic km...
Jo tak uz tu cenu plne chapu. Neveril jsem svym ocim , ze na 6V chteli za tlak. zkousku a opravu 3x vic nez na 4V. A o 8V ani nemluvim. Snad to jiz aspon 10roku pojezdi
Začínám si myslet, že to bylo špinavým chladičem. Je pravda že nebyl čistěný deset let. Teď když venku bylo 34°C motor si držel bez problémů cca 90°C i do stoupání a po hodině jízdy vč kolon. Drahá zkušenost, snad to bylo tím. Voda v okruhu už natlakovana není, což je dobré znamení...
Mě to právě přijde že nahoře a dole je opravdu bordel a všude jinde jemný prach. Neviděl jsem ho, soudím podle toho co říkal v servisu. Doslova říkal udušený. Každopádně jsou teploty o 10-15C níž. Prostě hledám příčinu rupnuteho těsnění a děsím se, že mi cestou rupne znovu pokud to způsobilo něco jiného... Podle indicií bylo nacate už daleko dřív a teď se jen dokončila zkáza. No, už jsem poučený.
Tesneni ti rupne proste casem z unavy materialu. Ten diesel se musi uchladit tomu neverim , ze by ne. Benzin ma jeste vetsi odpadni teplo nez diesel a tez se staci ochlazovat
To jsem mu také říkal, že mám najeto 250k km a bůh ví jestli realita není k 500k km... Moc se mu to nezdálo. Tuhle teorii jsem vyčetl na nějakém fóru, že po 270k km odchází. Tak se smál, že tam měl auto se 400k km a těsnění původní. doplněno 23.07.16 12:13: Před chladičem mám taky ke 20cm volného prostoru a jak myju auto tak to trochu osplichnu. Ale z druhé strany se samozřejmě nedostanu a i tak dle fotky to bylo dost zanesene. Díky za názor. Zítra budu vědět jestli dáme 1100km.
Ja mam fabku 1,4 a ta primo na to trpi. Mam najeto 210k km (poctivych) a menilo se tesneni 3x (z toho 1x praskla hlava) cena je ale oproti vam smesna. Jinak auto ma 14roku , dival jsem se na chladic a je ok , zcela cisty , je pravda , ze jak to cistim vapkou (sem tam) tak dost ztoho na ten chladic ztece a tim se vycisti. Mam mezi naraznikem a chladicem hafec mista. Proto se spis priklanamim tomu , ze buhvi kolik to auto ma najeto a bylo to unavou materialu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.