Nejste přihlášen/a.
prostudoval jsem celý web, ruzna fóra a závadu kterou mám já mají i jiní a nikdy se npodařilo ji nikomu vyřešit...popis shodný s jinými co psali: pri parkování nebo velmi pomalé jizde se neco v prední náprave napruzí a silně lupne jakoby rána jen jedna ne klepání udelá to při nerovnosti a zatáčení..pri jizde to neudelá, ale při normální jizde je auto lehce nestabilní jakoby plave...Vymeneno : pružiny s horním ulozením již 2x, tlumice 1x, celé řízené repasované, ramena, tyčky stabilizátoru, čepy...proste vše je nové a lupání tam je..musí být něco špatně ale co? dekuji, peugeot 1.4 i 1997..
poloosy to nejsou v zádném případě je to lupnutí vycházejíci nekde od nápravy-tlumicu pruzin..presto byly pruziny meneny 2x jedine ze by byla spoatná montáž a nejak pruzily jinak nez mají
to ulozeni tlumicu tj gumy+lozisko jsem menil jiz 2x (před 2 roky a před pul rokem) poprve to lupalo vice vpravo nyni to lupe vice vlevo...vše je složeno jak má ..na 2 STK nic nezjistili
Z čeho soudíš že to poloosa být nemůže? Měl jsem podobný,kloub normálně s neroztrženou manžetou,i po vymontování bez vůle a stejně z nějakýho nepochopitelnýho důvodu křupal
těch poloos jsem zkusil nekolik...pokud stojím s vypnutým motorem a otácim volamntem tak najednou lupanec jak dělo není to křup ani neco co by šlo od pohonu, lupanec je jen jednou pak dlouho nic...pokud se dá auto na zvedák a kola visí nikdy nic nelupne...lupne jen pokud je prední náprava zatížená nebo se odlehčí pri prejetí určité nerovnosti...tak práve uz nevím kde hledat příčinu
muze lupat v pruzine kdyz je nova i lozisko i ta guma? ono to lupe na obou stranách bud je tedy vymlácená tehlice-ulozeni cep/tehlice jinak je to záhada, není tu nekdo kdo by to byl schopen opravit? kamkoli Morava?
V tom případě to musí být uložení tlumiče. Ono pokud jsi nakoupil nějaký ty no-name díly za pár kaček tak to může být klidně tím. Tam něco brání v pohybu,až je určitá síla na volantu,tak se to urve a to je právě to lupnutí. Nebo jsou nasazený blbě pružiny,mimo polohu v jaké mají být,tak jak se to otáčí tak vždycky přeskočí a dělá to to lupnutí? blbá otázka ale koupil jsi správný pružiny? ono francouzký auta jsou na tohle strašně zákeřný,že na jednotlivý motorizace a typy se liší díly a víc než je zdrávo,pokud by jsi koupil špatnou pružinu,a neseděla by přesně jak má,taky to může dělat to lupání. Co misky pružin? měnily se taky? To ložisko bylo dobře namazané před motáží?.
Těhlice nemůže být vybitá,to je jen masivní kus kovaný oceli s ložiskem a kdyby bylo vybitý ložisko,tak to by nedělalo takový zvuky,to by strašně hučelo a mlátilo. Spodní čep taky pochybuju že by dělal toto,to by taky spíš mlátilo kdyby byl špatnej.
Já bych se ti na to mrknul,ale mám tady 10 aut a konec v nedohlednu,takže na to nebudu mít čas
díky za odpovedi...dával se nový tlumič nové horní ulození tj ta guma do které prijde lozisko a ložisko bylo SNR...zároven se menily ramena Meyle, ulození stabilizátoru...začalo to tam lupat ale jen na jedné straně...chvili jsem tak jezdil...pak . se to servisovalo a daly se nové pruziny monroe-číslo sedí dle vin, nové lozisko, nové ulození loziska a nová miska...začalo to delat na obou stranách..dalo se nové řízení nebot staré melo jiz vekou vuli v prevodce rizení (volant vibroval pri vyssí rychlosti -to se výměnou rizení uplne odstranilo) lupání ale zustalo..jak se dávalo nové řízení tak čep rizeni nechtel drzet v díře tehlice-nešel utáhnout tak že by ten kužel držel třením, muselo se to podlozit zue spodu a vzeprít aby sla matice utáhnout----to samé spodní kulový čep kdyz se nasazovl do tehlice tak tam nedrzel trením...-vypadl...pokud by ta dira byla oválná muze to být to lupńutí jak se čep usadí v díře a nedrzi tam správne i kdyz je to utahnuté...?
jo a to lozisko horního ulození se nemazalo
Tak ono to ložisko je čátečně namazané z výroby,ale často dost nepoctivě,to samé čepy,vždycky je přimáznu před tím než jdou na auto,vydrží déle-ověřeno. Pokud se matice utáhne,čep se nemůže v kuželu hýbat,to kolikrát dělá že se musí čep zapáčit aby šel utáhnout nebo spíš povolit(vytočit jeho matka). Pokud jsou matky spolehlivě utažené tak tím to nebude
kdyz jsem menil rizeni tak celá tehlice krásne se otáčela-bez zadrhávaní v horním uložení, problém je až se to spustí a našponuje, dokonce se mi stalo že to luplo jak jsem spoustel auto ze zvedáku dolů...zkusím to jeste to horní ulození jednou rozebrat ale nedávám tomu šanci na zlepšení, stále se přikláním k tomu že je ovál-vymlácená díra v ulození kde je kulový čep či čep řízení...ono to muze pak kdyz vznikne určitá síla lupnout...to lupnutí vzniká až při určité síle která na to místo pusobí tj při jizde krokem, nikdy nelupne při jízde cca nad 10 km/h..kdyby bylo horní ulození volné či vadné tak by auto neplavalo nebo jo? at páčím rukama jak chci tak horní ulození není volné a co dovolí pruzina tak rukou sem tam krásne bez zadrhávaní kousek pootočím...pak jedine zbývá nekde prohnitá karoserie nebo ulození ramen která mají za ukol vést kola-muze být taky nekde oslabena nápravnice hlavne ve předu jak je ten velký šroub a muze to při namánání lupnout v tom?
A proč si myslíte, že by to nemohl být homokineťák, jak Vám radí kolegové výše. Nezapomeňte, že auta mají vnější a vnitření homokineťáky, tedy jak v kolech tak hned na převodovce, aby se mohla, kola jak otáčet, tak i vykyvovat. A tyhle zvuky by homokineťáku odpovídaly, zvláště, když to má souvistlost s natočením kola v rejdu. Jednou se mi vnější homokineťák za jízdy úplně vysypal. Pokud auto nená uzávěrku diferenciálu, tak je to na odtah na laně, protože nedokážete kvůli diferenciálu přenést pro jízdu dostatečný točivý monent alespoň na funkční kolo.
Solenzo -kloub by lupal při zatáčení pořád toto jen jednou,spíše to vypadá na závadu jak popisuje FÍK!
Martine nejsi Soundlovers z peuclubu?
Mno mám z takovej pocit,že to způsobuje něco v uložení tlumičů,per ale pže mám hydro,tak toto neznám,tam je to úplně jinak
jo řešil jsem to tam taky ale bez výsledku...i ve vyhlášeném servise kde jsm byl rekli že je tam problém ale nedokázali za celý den zjistit kde
koupil jsem nové loziska do ulozeni a naposled to vymenim...peclive to promazu a budu pomalinku pruzinu stahovákem uvolnovat at se nejak nešprajcne...vatáhnu celek pružinu s tlumičem nasadim z kazdé strany stahovák a budu šroubovat až bude pruzina stlačena abych vytáhl vršek... sestavím a opacnám zpusovem budu montovat zpet...
nicméně se zdá že to vychází nekde spíš ze spodu než z pruzin... zkusím jeste kolo špracnout necím a hybat volantem zda se to projeví abych identifikoval to místo...kdyz je to zvedlé tak se nikdy nic neprojevilo az to sedne tak pak... nebo se to projevilo kdyz jsem auto spoustel ze zvedáku - mel jsem zvedlý zadek a spoustím a nejdnou ze predu prásk...
tak u se to projevuje pravidelne pri otoceni, v garazi jsem zjistil ze to lupe na konci pruziny jak pruzina sedí v té misce, lozisko se otáčí bez zadrhavani, ale pokud misku chytnu a našponuji nahoru ci dolu lehce v tom lupne...co jsem tedy spatne smontoval že to delá? Bud je spatné to lozisko nebo ta guma nebo pruziny nebo neco do sebe nepasuje...
dal bych tam puvodní staré pruziny( ložisko i ta guma se měnily již 2x)ale nevím jak je namontovat-není tam uz značka TOP se šipkou at vím který konec patří kam, jak to poznám na pruzine která jiz nemá označení který konec patrí do tlumiče a který do misky nahoře? jeden konec pruziny je jiný tj sedí více v misce či tlumiči ten patří kam, díky moc
znacka top se sipkou je nahoru pruzina je monroe SP2339 ted to studuji a ja psáno ze jen na vozy s ABS já mám bez ABS presto kod oem sedí coz je 5002 74 tak ted nevím co je spatne...jaká tam tedy patrí pruzina? Nebo tam dát tu starou?.zase mám obavy aby nepraskla
auto proslo STK bez zavad na podvozku (jedina zavada neotacejici se zrcatko zpetne na strane spolujezdce), ale stále to chci dořešit: otázky:
1. jak poznam která strana pruziny se montuje nahoru a která dolů - značky tam jiz nejsou
2. co muze zpusobovat lehke plavání po ceste kdyz je nerovnost, pokud zatočím volantem tak auto zatočí ne hned ale az po nějaké chvilce tj do pul sekundy je to nepříjemné že to nereguje ihned neco tammusí byt spatné ...
3. lupe to v míste kde konci pruzina a kde dosedá do misky u loziska
4. jsou jeste lupance i jinde v nápravě ale zatím jsem je neidentifikoval...nekde ze spodu
5. kdyz clumám jedním kolem je citit urcitá vule neco jakoby klepe...
v servise nic nezjistili ani na STK co dál mohu udelat? Je tu nekdo kdo by tento špek diagnostikoval? dojedu diky moc
Zkus zkontrolovat spodní kulové čepy,jestli jsou pořádně utažené v ramenech nebo jestli nemají vůli.To bych tipoval na to plavání.Nebo ještě silentbloky v ramenech.
spodni cepy nemají vuli to by zjsiotili na STK akorát se mi nezdá silentblok ramene ten vpředu, vuli nemá-na stk ok, nicméně muze to být jedina věc ze se trosku muze hybnout a tím auto je nepresné v řízení...dával jsem tam v r 2013 ramaena meyle nyni ujeto cca 90tis km je to uz na výměnu?
Poradí nekdo jak to je s pruzinami jak poznat která strana se montouje nahoru a která dolu - značky tam jiz nejsou...
Martine máte přístup na peugeotservice box? Pkd ne písněte v sz VIN nebo ještě lépe-dám odkaz a pošlu i heslo pkd naleznu a VIN si zadáte sám,snad tam najdete radu a na ty pružiny!
Hm tak ti nepomůžu
mam priatup na service box dle oem cisla je na trhu rada pruzin s ruznymi rozmery, service box neudává rozmer pruzin jen:
5002 74
02
PRUŽINA PÉROVÁNÍ VPŘEDU
OZNAČENÍ 4 MODRÁS NEBO 3 ŠEDÁ + 1 MODRÁ
nic více
zjistil jsem ze puvodní pruziny od výroby mají prumer okolo 158mm nové monroe sp2339 maji prumer 162 mm to muze byt problém?Pokud bych tam dal ty staré zpet tak nevím jak prijdou - znacka uz tam neni co patri nahoru ci dolu který konec, jedno to myslím není...toto práve asi zpusobuje to lupani...ale asi nebude zdrojem toho problému ze auto lehce plave, pri zatácce reaguje rizení opozdene otocim volantem a az za okamzik auto oticí, na jiných autech je to presné bez prodlevy...diky moc
mám přístup jen do neplacené části service boxu...
abych nezakládal nové téma...mám potíž vybrat nové pruziny, skoro zádná nesedí dle rozmeru, oem peugeot kod je 500274, puvodní pruziny maji prumer 157 mm, délku asi 419 mm a prumer drátu pruziny asi 12,5 mm , pred 2 lety jsem tam dal monroe SP2339 a od té doby to lupalo az jsem práve zjistil ze ta monroe má prumer 162 mm a nesedí dobře v miskách (miska i tlumic nový ) a mám potíž vybrat novou, lesjofors tam taky nesdí ač udávají prumer 158 tak je reálný prumer 161 takze opet vule jedine sedí TRW JCS589 ale zase je nedostupný a navíc je na jiný kod peugeot i kdyz jinak sedí vše na chlup... poradíte?prípadne poslu do zprávy vin auta...dalo by se zjistit jaké rozmery má mít pruzina na muje auto? opravdu dle oem kodu se rozmery zančne lisí..díky moc
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.