Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemazané turbo

Od: stefanjovetic odpovědí: 14 změna:
Dnes jsem v kopci předjížděl nějaký htp a při tom mi něco ruplo v motoru. Ztrátu výkonu jsem nepozoroval mám fiat stilo 1.9 jtd. Dojel jsem na místo, otevřel kapotu a objevil jsem čerstvá místa od oleje. Na rysce ubylo tak litr. Odmontoval jsem kryt a uviděl jsem že praskla trubka která dává olej do turba. Hoši myslíte že je po něm a mám koupit nový? Od toho jsem s tím ještě nejel.
doplněno 22.06.16 20:21: Je mi to divný točil jsem 3 000 a v pohodě jsem to neauto předjel. A jinak kolik tak stojí nová trubka?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

sundej hadici od turba a skus jestli se ta vrtulka otáčí,jestli nedrhne a de plynule

ale vidim to tak že dáš novou trubku turbo před montáží tý trubky zaleješ olejem a jezdíš

fik
hodnocení

0x

To poznáš až dáš novou trubku,pokud nevíš tak bych nic nekupoval zbytečně. Pokud bude turbo špatné,samozřejmě to poznáš,bude žrát olej. Můžeš zkusit s tou vrtulkou otočit,pokud bude bez vůle a bude se lehce otáčet,myslím že mu nic nebude. Za jak dlouho po tom prasknutí jsi vypl motor?

stefanjovetic
hodnocení

Cca 2 minuty.
fik

To je dost,turbo má v podstatě plovoucí ložiska(rotor plave na hladině oleje) a součástky se nedotýkaji. A ta trubička je úplně prasklá nebo jenom naprasklá? jde o to jestli tam aspoň nějaký olej šel,pokud ne tak bude po něm

stefanjovetic
hodnocení

Ne právě že praskla úplně "rozlomila se". Nechápu proč, víc jak nad 3500 tomu nedávám a většinou jedu na 2000 takže tlak tam je malý.

Proč? Co třeba takhle únava materiálu, vnitřní vada materiálu ...

fik

Tomu že budeš jezdit jen na malé otáčky tomu nepomůžeš. Tlak je tam poměrně vysoký i na malé otáčky. Taky mi je záhadou proč to prasklo,ta trubička by měla být dimenzována na daleko vyšší tlak než tam může nastat. Buď mechanické poškození,při nějaké opravě ji třeba mechanik něčím neúmyslně porušil nebo prostě a jednoduše,únava materiálu-motor se třese,v nějaké vadě materiálu vznikne mikroskopická trhlina a roste a roste až jednoho dne to prostě nevydrží. To turbo prvně vyzkoušej,ale osobně si myslím že je po něm-můžu se samozřejmě mýlit,ale je to můj názor. To je součástka která je na mazání asi nejnáročnější

asd1

2 minuty bez mazání je dost, můžou být chycený ložiska a pak moc dlouho nevydrží. Ale klidně mohlo přežít bez poškození. Viz Dabel - vyzkoušet jestli jde lehce vrtule, nahodit novou trubku, zalít olejem a pak se uvidí. Při sebemenší pochybnosti je lepší rovnou repas turba (= nový ložiska) než ho nechat dojet do mrtva a celý vylágrovat (=nový turbo). Stejně tak pokud začne pískat a podobně, taky může sežrat olej a zadřít motor, nebo hrabat piliny atd. Pokud motor pojede na olej (= čoud jak parní mašina, nereaguje na plyn ani na chcípnutí), tak nejde normálně chcípnout, musí se přes kvalt a brzdou. Pokud se takhle nechcípne, tak motor sežere olej a zadře se nebo ještě před zadřením vyběhne klika z bloku ;)

na 99% vada materiálu a únavová trhlina - rozšiřuje se až to celý rupne.

JTD patří k tomu lepšímu, je škoda když to odejde kvůli takový ptákovině...

adi*
hodnocení

0x

Byla to určitě trubka k turbu? Nebyla to trubka kterou se vraci olej zpět z turba do motoru?

jarda1*
hodnocení

0x
Má 1.9 a vysmívá se 1.2 :D jste na silnici k smíchu oba.
stefanjovetic
hodnocení

No vysmívám co by ne, proto jsem si koupil sílu v naftě. Zkusil jsem tu vrtulku a točí se lehce a radiální vůle tak 1mm.
fik

Tak to je po něm,odešli na repas. Jako nic ve zlým,ale teď jsi mě připoměl ty naše octávkáře s 1,9TDi českej sen voe,to táhne vocpoda jak prase voe,to je síla v naftě voe,ještě to mít na hlínách a v metle voe tak co víc si přát. 1,9 zase není taková síla,svez se někdy s nějakým třílitrem a pak můžeš mluvit,1,9 je normální motorizace

Mela by te zajímat především vůle axiální. Radiální tam bývá snad vzdyckY
fik

Jo ale nemůže být milimetr,to je hodně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]