Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej auta a problém s přepisem

Od: nataliblesk* odpovědí: 25 změna:

Dobrý večer všem .

Poradte mi , prosím , co mám dělat? Prodala jsem auto: připravila kupní smlouvu a plnou moc na odhlášení vozidla , všechno papíry s klíči předala kupujícímu. Ale já potřebuji odhlásít zelenou kartu, bez kopii velkýho TP se záznamem o přepisu to nejde, už měsíc auto je pořad na mě, volala na Magistrat ještě není připsané, kupující nereaguje. Co já mužů v tom prǐipadě udělat? Zbytečně platím pojištěni

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slzicka*
hodnocení

2x

No to je situace :(

Musíte nového majitele přinutit auto na sebe přepsat, a to nebude jednoduché. Vyzvěte ho písemnou formou k přepisu. Pošlete mu to jako doporučený dopis a napište mu tam, že pokud vozidlo do např. pěti dnů nepřepíše, podáte na něj k soudu žalobu. Možná se zalekne a pohne se. Pokud ne, pak ho můžete přinutit pouze tím soudem, tam by jste soud musela požádat aby určil vlastnictví věci (auta).

nataliblesk*
hodnocení

A nemůžu , například zrušit kupní smlouvu a auto požádat zpět a nebo nahlásit že mi ho odcizili? Prostě katastrofa!:(

asd1

To nejde - prodala jste, už nejste vlastník. Oznámit krádež by bylo křívé obvinění. Žádat zpět můžete ale dát vám to nemusí.

blocek2
S tímto nic neuděláte, pojištění by vám měli zrušit na základě kupní smlouvy. A s tim přepisem,nedavno jsem to řešil a trvalo to pul roku, nas zákon je na hlavu a povinnost přepsat auto do 10 dnů padá na hlavu prodávajícího, tudíž,kdyz půjdete za příslušným orgánem , prakticky se sama udate a hrozí vám až 50 000 Kč pokuta .Poradim jen jednu věc, sundejte značky s toho auta. Vic se neda dělat. A priste nedávejte veliký technicak.

kkk*
hodnocení

2x

zásadní chyba byla,že jste mu dala velký technický průkaz ještě před tím,než jste auto odhlásila.Narazila jste asi na nějakého blba,který auta prodá dál a víc ho už nebude zajímat.Jestli nemáte ani jeho podpis o koupi tak už jeho neuvidíte.Snad pohrozit mu sms,že vše předáte policii.

hodnocení

2x
Vase chyba. Mela jste jit s tim clovekem na magistrat a tam to prepsat. Nyni muzete klidne pokutu a ne malo. Vsechny prestupky budou chodit k vam domu. Musite ho najit a jit to prepsat. Pokud to nepujde , tak jedine jak ho donutite je to , ze mu ukradnete spz...

hodnocení

1x

Nikdo za Vás nevyřeší problém, ani policie. Jedině sama dojít za kupcem a jeho dotlačit k přepisu. Pojištění zrušíte na základě kupní smlouvy. Magistrát, ani policie Vám nepomůže, páč jste za sebe nechal konat jiného a ten nekoná, což není přestupek, ani trestní čin.

Asi jako když zmocníte manžela, že má koupit chleba a on nekoupí nic a skončí na pivu. Nic s tím nenaděláte.

danys*
hodnocení

0x
Pokud vozidlo neprehlasite do 10prac.dnu hrozí vám jako prodávajíci postih do 50tis. Takže dohledat a přihlásit. Holt lenost se v tomto nevyplácí

kkk*
hodnocení

0x

asi jedině jít za ním domů apod.Nebo v nejhorším to nahlásit na policii,aby jste měla v rukou nějaký doklad,že ho fakt nemáte a nejezdíte s ním.Jako se ztrátou občanky.Jinak všechny průsery s tímto autem,co kdo způsobí půjdou na Vás.Dnes snad ani už neplatí výmluva,že autem jel někdo jiný,jako to platilo dřív v případě třeba pokuty za překročení rychlosti v obci apod.

kkk*

zaslat doporučeně dopis,že jdete na policii,jestli do nějakého termínu nebude konat.Jestli vůbec víte adresu nebo není falešná

nataliblesk*
hodnocení

Zda se mi take ze falesna identita, zitra jdu za pravnikem

hodnocení

0x

Asi jak píše p.Milan! Jedině nalézt kupujícícho a DONUTIT jej k přepisu ! PR zrušit na KS!

Dále doporučuji prohledat zde ,poradnu - odd.A-M jsou zde na toto různé rady zejména pak rádce p.Mzxy!Tento doporučuje PODAT ŽÁDOST o změnu osobně s tím že kupec se za chvíli dostaví osobně s protokolem o EvK!

asd1
hodnocení

0x

1. ukončíte pojištění - došlo ke změně vlastníka, vy to pojišťovně prokazatelně = písemně oznámíte, doložíte kupní smlouvou. Pojišťovna ze zákona musí pojistku ukončit dnem oznámení, můžete vymáhat právní cestou. Žádná kopie TP není třeba. Pokud pojišťovna odmítne ukončit tak jedná protizákonně (podle mne i pokud to dokládání přepisu TP mají ve smlouvě o pojištění - odporuje to zákonu tj. toto ustanovení by nemělo platit)

2. na odboru dopravy podáte žádost o zápis změny vlastníka (úřad jí musí přijmout i když není kompletní). Tím si splníte svojí povinnost a případná sankce za nepřepsání půjde za novým vlastníkem který se na to vykašlal...

nataliblesk*
hodnocení

Dekuji za radu

cicko*

S přijmutím nekompletní žádosti to zas není tak jednoduché. Pokud nedoložíte potřebné dokumenty ( TP, OTP, ZK a pod.), které jsou nedílnou součástí žádosti, pak se může stát, že budete mít smůlu.

mzxy*

podat zádost může každý sám za sebe, dokud se nepřipojí nový vlastník , nebude převod dokončen, protože to tak nastavil zákonodárce

ani udělení sankce do 50 tis Kč původnímu i novému majiteli za porušn 10-dení zákonné lhůty nic nevyřeší, dokud nebude podána žádost včetně příloh podle zákona

nataliblesk*
hodnocení

Takze na Magistratu to neslo udelat, byla jsem tam dnes, rekli mi ze mam se domluvit s kupujicim a donutit ho. Coz je otazka- JAK? Pojisteni take nejde zrusit. :( Proste smula

mzxy*

pojištění se podle zákona 168 neruší, pojistná smlouva zaniká dnem, kdy byla pojištovně oznámena změna vlastníka...

prodej vozidla se podle žádného zákona nedokládá žádnou kopií TP, protože to není doklad vlastnictví..tím je prodejní smluva,. která může bát i ústní...pojistka nezaniká dnem přepisu, ale dnem nahlášení prodeje...v den prodeje nemusíte mít za sebou žádný "přepis", protože na to máte 10 dnů...

Ale lidé z vlastní hlouposti platí pojistku na auta, která nemají ..i když jim zákon tuto povinnost neukládá...

bez opory v zákoně nemůže pojištovna požadvat v podstatě NIC, jen to, aby člověk zvednul zadek, přišel na pobočku, oznámil do 15 dnů od prodeje že auto prodal a požadoval vytištění potvrzení o UKONČENÍ pojistné smlouvy. Včetně vrácení přeplatku.

Dokud to neuděláte, máte skutečnou smůlu...za blbost se skutečně platí, a v našem raném kapitalismu to platí obzvlášť

Pojištění ale zrušit LZE.Vy jste se jen nechala odbýt , na magistrátu asi také,asi máte odstatek peněz že můžete platit PR za jiného?Můžete klidně za mne a Já vám na oplátku to Vaše zruším?!Co Vy na to?

asd1

Žádná smůla, ale jak úřad tak pojišťovna s váma vy...ají a vy se necháte.

Pojišťovně prokazatelně oznamte změnu vlastníka. Pojišťovna musí ukončit. Pokud "něco" požaduje tak jedná protizákonně. Došlo ke změně vlastníka, dnem oznámení změny vlastníka pojištění končí ze zákona. S pracovníkem na přepážce se vůbec nedohadujte, jen prokazatelně (písemně) předejte pojišťovně oznámení změny vlastníka.

Podejte žádost o přepis z vaší strany, úřad jí musí přijmout i nekompletní. Sice nepřepíšou a vrátí vám to k doplění, ale žádost musí převzít a vyjádřit se k ní. Písemně. "Nejde" je jen lenost úředníka na přepážce - chtějte jeho nadřízeného, jednání zaznamenejte, nejlíp na kameru. Kupující je svéprávný, vy ho nemůžete k ničemu nutit.

TAkhle hrozí že úředník vás odpálkuje, vy kvůli němu nesplníte svojí povinnost a dostanete sankci plnou pálku 50 tisíc. Doklad v ruce nemáte = jako by jste tam nebyla. A pojišťovně zase zbytečně platíte pojistné (o to jim taky jde)

Pokud si nevíte rady, tak zajděte za právníkem, udělá to za vás...

mzxy*

Bohužel je to smůla, nevím proč pan Stanjura předložil zákon který znemožňuje, aby občan udělal evidenční úkon sám za sebe a dál se nemusel starat...a proč provedení evidenčního úkonu podmiňuje účastí dalšího občana..každý by měl odpovídat za sebe...

Taklé si nemyslím, že zákonodárce chtěl, aby si lidé řešili své kompexy a občanskoprávní vztahy na nějakém magistrátu, klterý nemeá co řešit něco podobného...ten jen něco něklam zapúíše. máte tam přijít, podat žádost, přiložit to co vyýaduje zákon a magistrát to jen ZAP"ÍŠE...

Když a dokud to neuděláte, tak nic NEZAPÍŠE.

Takže ani podání žádostí jen jedním z dvojice majitelů neřeší vůbec nic,. dokud se ten druhý nepřipojí takj nebude proveden evidenční úkon.

Také se domnívám, že zákonodárce nechtěl, aby magistrát místo toho aby evidoval motorky a auta neustále někoho k něčemu písemně vyzýval...to by byl absurdistán...já jsem nasrán když prihlášěení motorky z dovozu trvá 14 dnů, ale když si uvědopmím, žýe člověk, který má přihlásit mojí motorku, dostane spolu s mojí žádostí za úkol napsat dalších 5 písemných výzev 5 hlupákům, kteří swi své občanskoprávní vztahy chtějí řešit se státem, protže mahoistgrát mají pod nosem, a ne s tím, s kým je řešit mají, proltže je uz jiného kraje a nebere telefdon...chce se mi z toho někdy zvracet...to jsou zákony zákony pro lidi?

blocek2
Super písemný projev, mám dojem, že je to vnější forma myšlení.
Teď jsi hlupák a konečně to o sobě víš.

nataliblesk*
hodnocení

0x

Vsem dekuji za rady, konecne kupujici prepsal vozidlo

maha

Dobrý den, řeším to samé --jak jste prosím nakonec kupujícího donutila k přepisu?

nataliblesk*
hodnocení

Dobry den, vlastne kupujici porad se vymlouval ze auto ma v servisu, porad nejaky kecy, pak rika ze to auto prenecha kamaradovi za opravu, abych napsala zas plnou moc na prepis vozidla (prodal ho dal si domnivam). No, a ten "kamarad" konecne prepsal. Ale prisla me pokuta za toho chlapika za prekroceni rychlosti. Jen jsem pak nahlasila na Magistrate dopravnich prestupku kdo auto ridil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]