Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ředění elektrolytu

Od: miro® odpovědí: 8 změna:

Prosím o poučení:

Jakým nožstvím destilované vody zředit npř. elektrolyt pro akumulátor vyšší hustoty na požadovanou hustotu 1,28g/cm3?

Jistě existuje výpočet.

Děkuji -miro

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Miro,pro názornost si prostuduj stať o křížovém pravidlu.:

gvmyto.cz/...

JABRAKA

hodnocení

P."jabraha" to je přesně to co jsem potřeboval. Děkuji.

V minulosti jsem se s tímto -křížovým pravidlem, setkal při míchání nemrznoucí směsi, která byla dodávana ve vysoké koncentraci. Od té doby jsem problematiku neřešil a tak jsem zapoměl i když jsem si pamatoval o nějakém křížovém pravidlu.

Ještě jednou dík -miro

doplněno 25.06.16 09:31:

Jak je zřejmé, tak jen znalost podle p."kamill" ze 7. ludovej, by asi nebyly dostačující.?

jabraka*
hodnocení

0x

Koncentrace elektrolytu v baterii je daná.U starších typů se pouze dolévá destilovanou vodou do stanovené výše.Tím se nahradí odpařená voda a koncentrace je tím stálá.Pokud nedojde k vylití kyseliny,pak by se přespříliš zředila.Bezúdržbové aku takového nic nepotřebují,Takže při dobrém stavu dobíjecího systému není potřeba nic takového dělat.

JABRAKA

hodnocení

To vše je mně zcela jasné.

Chtěl jsem se dopídit obecného praviodla, jak vypočítat poměr ředění roztoku stávající hustoty (specifické hmotnosti) na hustotu požadovanou.

Děkuji -miro

kamill*
hodnocení

0x

p.Miro ,nechcem vás nijako napálit,a z hlavy tiež neviem HNED vysypat odpoved na vašu matematickú ! otázku.Ak chcete ozaj vzor výpočtu ,musím si po rokoch aj ja znovu pozrieť učivo 7.ludovej -rovnice o jednej neznámej a dám vzorový výpočet.Len vás ubezpečujem ,že prakticky vy asi nemáte k dispozícii kyselinu sírovu o vyššej hustote, ako je bežne dostupná "akumulatorka",a preto odpoved siedmaka nepoužijete . Kamil

hodnocení

Pane" kamill" .Děkuji za názor.

Jistě, asi nebudu mít k dispocizi H2SO4 o jiné koncentraci než akumulátorové. Ale, co když z akumulátoru unikne elektrolyt , zjistím hustotu zbylého elektrolytu v akumulátoru (která je podle stupně vybití (nabití) akumulátoru jiná než předepsaná 1,28g/cm3) a k doplnění musím použít elektrolyt o stejné hustotě jak je zbytek elektrolytu v akumulátoru? Viz předcházející příspěvek p. "jabraka".

A jak to bude pokud je potřeba zředit alkohol z pálenice o obsahu 70ti% alkoholu na přijatelných npř. 50%? Při ředění vylučuji pravidlo -pokus omyl.

Děkuji. Podle mě to asi už nejsou znalosti jen 7. ludovej.. -miro

kamill*
hodnocení

0x

p.Miro ,teoria je taká ,že pri havarijnom úniku elektrolytu ,ktorého hustota je menšia ako 1,28g/cm3 sa zásadne dolieva iba akumulatorka 1,28, nie hustejšia ,aby sa tým deficit dorovnal ! Chýbajúca hustota je skrytá v tom ,že časť olova vytečeného akumulátora sa zmenila na síran olovnatý a ten sa pri nabíjaní vratne môže zmeniť na olovo ,kyslik,vodik .Toto sa však deje iba ,ak nabíjacie napatie dosahuje 2,7V /članok =16,8v na akumulátor. Alternátor vozidla, ani bežná nabíjačka toto napatie nedosahuje a efekt sa nedosiahne!

Váš alternativny priklad riedenia alkoholu je doslova "čítankový vzor" z učebnice matematiky pre 7.ludovú .Kamil

hodnocení

P."kamill" s Vaší teorií nemohu souhlasit:

Víme, že vybíjením akumulátoru elektrolyt řídne (má menší hustotu než plně nabitý). Při nabíjení se naopak hustota elektrolytu zvyšuje až po optimální hustotu 1,28g/cm3 , při plně nabitém akumulátoru. Co by se stalo po úniku elektrolytu z vybitého a nebo jen částečně nabitého akumulátoru a vyrovnáním deficitu hustoty jak uvádíte?

Nabíjením vybitého akumulátoru se vždy hustota elektrolytu zvyšuje . Tím by elektrolyt překročil optimální hustotu 1,28g/cm3. , jelikož Vámi doplněný elektrolyt o hustotě 1,28g/cm3 by se nabíjením dále zvyšoval. Tedy zásadně únik elektrolytu z akumulátoru doplňovat vždy jen stejnou hustotu, zbylého elektrolytu v akumulátoru. Je to zpravidla hustota nižší než je hustota plně nabitého akumulátoru (akumulátor v době úniku elektrolytu bude jen vyjímečně plně nabit).a tudíž je vhodné znát, pravidla ředění roztoků..Nesprávné doplnění vytečeného akumulátoru by mělo zcela určitě jak víme, nepříznivé následky pro další životnost tohoto akumulátoru.

Procesy nabíjení a vybíjení olověného akumulátoru by jistě přesněji z hlediska chemických pochodů, popsal p."jabraka".

Hezký den a víkend přeji -miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]