Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stání u křižovatky

Od: aloisb® odpovědí: 17 změna:

Tak dnes jsem viděl, jak 2 strážnice MP v Praze pokutují řidiče, který se svým autem parkoval poblíž křižovatky Podle zákona se nesmí stát blíže, než 5 m od hranice křižovatky. Já jsem se domníval, že řidič zaparkoval dostatečně daleko od hranice křižovatky, protože stál podle přiloženého obrázku až za úsekem, který je vyznačen žlutomodrým pruhem. Strážnice mne však přesvědčovala, že se vzdálenost 5 m počítá od konce oblouku, který tvoří roh křižovatky, tedy od místa, kde začíná rovná část obrubníku. Jejích 5 metrů, kde se nesmí stát, je na obrázku vyznačeno červeným pruhem. Prosím o odpověď znalců, kdo má pravdu.

doplněno 14.06.16 22:39:

Na snímku z mapy modré vozidlo dostalo lísteček s pokutou. Domníváte se, že překáželo provozu tak, že do křižovatky nebylo vidět?

Link : mapy.cz/...

Stání u křižovatky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nox®
hodnocení

3x

Pokud mě paměť neklame, tak podle zákona je hranice křižovatky buďto příčná čára nebo začátek zakřivení.

hodnocení

2x

zakruta.cz/...

doplněno 15.06.16 07:25: Stálo mne to 1500,- a hledání auta ve 22 hod. Drahá zkušenost.
doplněno 15.06.16 15:55:

Stejně jako v Brně - jsou stovky křižovatek, kde nikomu nevadíte, ale stačí nuda v Brně a nebo nedostatek pokut a můžete se divit, co všechno je najednou špatně.

Každý den při cestě do práce vidím jedno auto zaparkované na trávě - už druhý rok má botičku. Ostatní auta odtáhnou, ale toto ne - proč? Protože by odtah ani pokutu nikdo nezaplatil. Tak tam z povinnosti dali botu a dál neřeší - mají to vyřešeno.

hodnocení

To jmlc : Díky, Váš odkaz mi vše vysvětlil. Fór uje v té kolmici na osu vozovky v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení krajnice. Já jsem kolmici k ose vozovky vedl jako prodloužení rovné krajnice před jejím zakřivením. V praxi je ovšem tento předpis dost přísný tam, kde je zakřivení krajnice o veljkém poloměru. Taková křižovatka je hodně otevřená a je do ní dobře vidět. Když se pak vzdálenost 5 m měří od začátku zakřivení, tak by v Praze při přísném dodržování zákona vybrali za den miliony Kč na pokutách.Podle mého názoru takový zákon, jehož porušování je v praxi tolerováno, by se měl změnit.

doplněno 14.06.16 22:33:

Poznámka :

Takže u křižovatky s ostrými rohy tvořenými průsečíky rovných krajnic je moje metoda měření těch 5 m správná. Je ovšem paradoxní, že v případě křižovatky se zakřivením krajnic, která je více otevřená a přehlednější než křižovatka s ostrými rohy, se podle zákona musí stát ve větší vzdálenosti od křižovatky než od křižovatky s ostrými rohy. Nebo se Vám to zdá správné?

hodnocení

2x
Nelpěl bych vždy na předpisových 5m do posledního cm, záleží na proporcích dané křižovatky, ale jsem rád, že toto někdo hlídá. Jezdím s 18m busem po městě a někteří jedinci by za vyloženě arogantní a povýšené chování při parkování zasloužili rovnou sešrotovat auto i s řidičákem. Dnes kvůli nim neprojede bus(=výluka,výjezd záložních vozů, neobsloužené zastávky), nebo popelář, zítra to můžou být hasiči k sousedovi.

asd1
hodnocení

2x

Platí od začátku zakřivení = červená = pravdu má policistka.

hodnocení

2x

No, v předpisech je to sice jasně dané, ale jak teda chápat parkování 5 m od hranice křižovatky v tomhle případě? Ta modrá čára + značka přesně na hranici křižovatky závazně a oficiálně vyznačuje vyhrazené parkoviště pro rezidenty. To parkoviště ale rozhodně nezačíná 5 m od křižovatky. Takových křižovatek jsou v okolí desítky (prakticky všechny). Takže jeden předpis mi tam parkování zakazuje, druhý přímo povoluje. *nevi*

doplněno 15.06.16 14:56:

libor007 - Těch 5 m má svoje opodstatnění, ať už je to přehlednost křižovatky, nebo průjezd velkých vozidel (hasičů). Takže by neměly existovat výjimky (v tomhle případě spíš pravidlo). Předpokládá se snad, že nemůže přijíždět auto zprava, které řidič kvůli parkujícím autům snadno přehlédne? Spoléhá se snad na to, že zrovna v téhle ulici (a desítkách dalších) hořet nebude?

doplněno 15.06.16 15:03:

A srovnání s omezením rychlosti je trochu mimo. Když je někde 50, pojedu 50. Když je jinde 60, pojedu 60. Prostě dodržím jednoznačný předpis. Není důvod přemýšlet o tom, proč to tak je. Ovšem v tomhle případě platí předpisy 2, vzájemně si odporující. Který je důležitější? Osobně bych řekl, že ten o dodržení vzdálenosti.

Stání u křižovatky #2
Pokud je tam nalajnované parkoviště, tak pochopitelně neřešíš 5m pravidlo. Je to stejné, jako když je v obci zvýšena rychlost značkou. Taky se nebudeš podivovat, proč tady je šedesátka a jinde jen padesátka...

Magdone, takových špatně namalovaných značení je mnoho po cele ČR. V Pardubicích je parkovací místo přesně před přechodem pro chodce. Jak by se řešila vzniklá situace? To je jen na těch právnicích, kteří to budou řešit.

Někdo se přikloní k tomu, že předpis hovoří jasně, žlutá čára na obrubníku nedosahuje 80% jasnosti (viz ČSN a TP), modrá čára je zachumelená, a je o výklad značení tak velká polemika, že se vrátíme opět k právníkům, kteří ve správním řízení budou hájit svoji pravdu.

asd1

Jednosměrka - nikdo z té ulice ven nepojede tak neni potřeba aby měl 5m na výhled. Proto je parkoviště až ke křižovatce.

Značka parkoviště celkem jednoznačně definuje místní úpravu.

asd1 - Ano, v tomhle případě jednosměrka. Jenže je to klasická křižovatka 4 ulic, a ze všech směrů je to stejné. Parkoviště jsou namalovaná až na hranici křižovatky. Přednost zprava tu platí, když přijíždíte ze 2 směrů. A věřte, že tam moc vidět není. Naštěstí se tu jezdí pomalu, takže se nehody moc nestávají, i když občas jde o decimetry. Podobných křižovatek i obousměrných ulic je tu spousta.

Co se průjezdnosti velkých vozidel týká, myslíte, že když na tom rohu bude parkovat auto a nebyla by tam ta modrá čára, hasiči by neprojeli, zatímco v případě, že tam ta čára je a bude tam parkovat stejným způsobem to samé auto, hasiči v pohodě projedou *sok*?

Ano, ta značka parkoviště jednoznačně definuje místní úpravu, ale je v rozporu se silničním zákonem, který je podle mého názoru místní úpravě nadřazený.

Magdone, přidám se k Vám "který je podle mého názoru místní úpravě nadřazený."
asi stejně, jako když je v obci zvýšena rychlost na 90km. (není to dálnice)

To, že značení silnic je někdy v rozporu se zákony, nám pravidelně na příkladech sděluje školitel na pravidelných ročních školeních.

straznikmp

Dobrý den, na obrázku není špatné dopravní značení, ale vychází se z pravidla, že místní úprava provozu na pozemní komunikaci je nadřazena obecné úpravě provozu. Tudíž když obecné pravidlo (to které je popsáno v zákoně o silničním provozu) říká, že řidič nesmí zastavit a stát na křižovatce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před hranicí křižovatky a 5 m za ní, toto pravidlo se nepoužije tam, kde je místní úprava provozu (dopravní značení, ať vodorovné, tak svislé) na pozemních komunikacích, která místo přehledně značí. Podobné pravidlo například platí na světelných křižovatkách (světelné signály, popřípadě akustické signály) jsou , kde v případě nefunkčnosti světelných signálů platí umístěné dopravní značky.

marmar*
hodnocení

1x
Měla pravdu ona. Většinou to změří pásmem, než vůbec něco začnou řešit.

hodnocení

0x

Paní policistka má pravdu.

hodnocení

0x
aloisb: myslel jsem, že jsi z mého příspěvku pochopil, proč je těch 5m a Ty furt meleš písničku o tom, jestli je někde vidět...
hodnocení

A proč myslíš, že je uzákoněno těch 5 m? Přece aby bylo do křižovatky a na přijíždějící vozidla dobře vidět*sok*

emilsoucek
hodnocení

0x

Policie má pravdu.

Z hlediska provozu (podle zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, § 2, písmeno x) je hranice křižovatky definována takto:
Hranice křižovatky je místo vyznačené vodorovnou dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" nebo "Příčná čára souvislá s nápisem STOP"; kde taková dopravní značka není, tvoří hranici křižovatky kolmice k ose vozovky v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení okraje vozovky.

Z toho vyplývá, že 5 metrů od hranice křižovatky je od zakřivení vozovky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]