Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oranžový majáček

Od: jendavlask odpovědí: 5 změna:

Při práci řemeslníka jsem v poslední době často začal používat oranžový maják. Například v situaci, když potřebuji stát jinde než je to povoleno, například v obytné zoně kde se smí stát jen na místech označených jako parkoviště, na chodníku u domu, nebo u krajnice na okresce. Jelikož oranžové majáky nikdo neeviduje a mám magnetický, tím pádem ho ani nemusím mít zapsaný v technickém průkazu, tak si nejsem jistý zda-li bych za své počínání nemohl být pokutován - zda-li něco neporušuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, vyslovím názor, že používání oranžového majáčku Vás nezbavuje povinnosti dodržovat stejné předpisy jako ostatní. Např. je-li někde zákaz stání, tak platí i pro Vás.

Ten maják je výstražný, ale nedává Vám žádná práva navíc. Zdravím!

P.S. Zřejmě je to stejné, jako zapnutí blinkrů u auta - upozornění na překážku.

mzxy*
hodnocení

0x

podle nové vyhlášky se majáček nezapisuje, ale pokud se montáží čehokoliv změní výška vozidla, má se to oznámit a nechat zapsat změnu výšky vozidla

mot
hodnocení

0x
Oranzovy majacek vubec nic neznamena a nedava vam zadne vyjimky jak myslite

hodnocení

0x

Svého času jsem pracoval při diagnostikách a měřeních pozemních komunikací, a zvláštní výstražné světlo oranžové barvy používal, při zapnutém jsem nemusel dodržovat některá ustanovení zákona č. 361/2000 Sb. Obecně smíš více zavazet, vjíždět tam, kam jiní nesmí, otáčet se apod. V tom zákoně je to pod paragrafem 42, tam si přečti, která ustanovení dodržovat nemusíš, provádíš-li činnosti, spojené s ...atd., jaké máš v tom případě povinnosti a jaké povinnosti mají jiní. Ustanovení jsou tam přesně vyjmenována, zvláštní výstražné světlo bys měl mít pochopitelně schválené do provozu u nás. Divnější je, že to zvláštní výstražné světlo oranžové barvy již nějakou dobu používáš, a teprve se ptáš.

doplněno 12.06.16 23:23:

Píšeš "při práci řemeslníka", neuvádíš, jaké konkrétně práce vykonáváš, píšeš jen, že potřebuješ stát někde, kde bys neměl, to je v 361/2000 Sb. také uvedeno, kdo to zvláštní výstražné světlo oranžové barvy smí nebo nemůže používat (možná je to upraveno i jiným předpisem). Pokud si to představuješ tak, že práce nebo měření nebo něco na vozovce neprovádíš, a potřebuješ jen někam postavit auto a dělat nevím co, tak od toho to zvláštní výstražné světlo doopravdy není.

doplněno 13.06.16 22:26:

jenda: Ano, tak to jo, sice neprovádíš přímo práce, související s tím co jsem hore napsal, ale pohybuješ se tam, tak v tomto případě by Ti na ten majáček neměl nikdo nic zlého povědět, děláš jen dobře, zavazáš, a to auto je lépe vidět, v tom případě jej používej v klidu dál. Ono policajti tomu vesměs asi moc nerozumí, a děláš to dobře i pro svoji bezpečnost.

jendavlask
hodnocení

Dělám u vozovky nebo v její těsné blízkosti, kontroluji, udržuji, montuji a opravuji vodovodní systém - převážně požární (hydranty) - ty jsou často u krajnice, auto tedy odstavím kousek od něj, proto abych byl vidět zapnu majáček, vezmu vercajk a jdu k hydrantu (výpusti, kanálu .. )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]