Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer, můj plat mi bohužel nedovoluje ušetřit nějakou lepší částku, na podzim jsem si chtěla pořídit menší auto max do 40 000. Na bazarech se pár takových našlo, ale rv 2000 - 2001. Třeba s akontací, něco rovnou na dřevo, zbytek na splátky. Má to smysl? Táta mě odrazuje, že to nemá cenu, že do starého auta budu jen sypat.
Děkuji za názory.
Koupil jsem na ježdění do práce fabii I, 1,4mpi s lpg v solidním stavu za 25k a ještě jsem k tomu dostal fungl nový zimáky na diskách. spotřeba na 1km pod 1 korunu. A nebojím se, že bych do toho jen sypal.. Shánějte něco podobného.
je to rok 2001, 50kw, ještě starý škodovácký motor s rozvodem řetězem. je to kombík s nádrží místo rezervy, takže nádrž lpg ani nezabírá místo v kufru. Eko daň jsem neplatil.
dával jsem inzerát pouze na bazoš. Sice to trvalo asi 4 měsíce, ale vyplatilo se počkat. Z bazaru taky seženete solidní auto, ale chce to hledat a mít někoho, kdo tomu trochu rozumí. Nicméně cenově to bude trochu jinde.
Děkuji, jaký rok výroby? Fabku nebo něco podobného bych ráda.
Díky, je nějaký server, co byste doporučil, nebo to bylo přes známé? Třeba AAA nabízí pěkná auta, ale čert jim věř s najetýma kilometrama a nebouraností... u jednoho auta značeného jako nebourané kamarád automechanik prohlásil, že jsou profesionálně měněné zadní dveře a kufr, takže je po bouračce.
Hlavně tady nespolouchejte ty pseudo rádce , přečetl jsem namátkou asi 4 odpovědi a jako totální bláboly
, jak může někdo srovnávat člověka s autem, a ještě k tomu padesátníka s devadesátníkem, a srovnávat to jako nové/novější s 15 let starým autem (auto je . Poradím vám tu nejlepší radu, určitě máte kamaráda nebo otec bude mít kamaráda kvalitního mechanika, a ten vám s koupí pomůže. Já osobně cca 2-3 roky zpět pomáhal dvoum kamarádům s koupí auta, a obě do teď jezdí a to tehdy byly již přes 15 let staré, jeden byl Fiat Brava z roku 97 s motorem 1,6 za cca 30 tiscí, a jediné co se na tom měnilo byly většina náplní (Motorový olej, brzdovka a do serva), a zadní pakny a bubny, a ve předu pouze destičky, a druhé auto byla Oktávka první řady v 1,9 tDi za 55 000,- a tam se muselo pouze repasovat turbo za pár stovek, sice auto mělo najeto tehdy už přes 250 000, ale bylo firemní a většina cest cca 80% bylo po dálníci, a opět do teď jezdí, ano pravidelná údrža se dělá, a teď ho bude čekat výměna ramen a tlumičů, ale to budete muset dělat i u nového auta. A že budete každý měsíc něco opravovat, ano pokud dáte na rady neznalů, a nebo si nenecháte řádně poradit.
Jono taky jsem na to čuměl jak vyvoraná myš. Auto se narozdíl od člověka dá opravit a jeho stav je přímo úměrný od toho jaký člověk to auto měl a jak se o ně staral. Třeba já jsem zdědil po dědovi škodu 120 GLS,starou chromku z roku 1979. Trošku jsem si s ním vyhrál a to auto je v lepším stavu než kolikrát 5 roků starý vylítaný plečky,prošlo zcela legální technickou bez jediný lehký závady a teď s ním jezdím na srazy a v létě na výlety.
Ovšem koupit to zachovalé auto mezi starými je celkem těžký a bez někoho zkušeného kdo by to prohlídl,by se tazatelka vůbec neměla vydávat
svyjabob. Mám kolem sebe plno lidí, kteří jsou na tom finančně ještě hůře než Ty, Martino. Vychytali si auto na netu za cca 20.000,- Kč . A jezdí s ním již kolikátý rok. Přesně - musí se "servisovat" (jednou za rok u známého "ve stodole"). Autička vypadají dobře a jsou spolehlivá. No a pak znám takové, co auto koupí za 200.000 a za tři roky je z nich vrak dobrý tak na šroťák
. Najdi někoho, kdo Ti takové auto vyhlídne v inzerátech. Potom si vezmi někoho sebou ke koupi (rozhodně to nemůže být někdo jako Tvůj tatínek, který je už teď proti). Dobrý je najít nějakýho šikulu, co má opravy aut víc jako koníčka, než zdroj příjmu. Jasně, nikoho se starším autem neoslníš, ale taky nebudeš muset stát celé noci za oknam a pozorovat auto, jestli Ti ho někdo neobchází s hřebíkem v ruce
Ano, do 15 let starého auta budete muset stále sypat peníze. Vše je už dávno po životnosti. Nebude měsíc, aby něco nezlobilo. Pokud budete mít hodně smůlu, nedojete po koupi ani domů. Přečtěte si ty nářky lidí zde na Poraďte, když koupí takhle staré auto. Víte, to je jako byste měla 90ti letého člověka a divila se, že není soběstačný a že mozek nemá na úrovni padesátníka. Ano, i ten 90ti letý může být soběstačný, ale to je tak 1 z 50ti. Zrovna tak to bude s tím 15-16 let starým autem. Jelikož tomu vůbec nerozumíte a jste navíc žena (ano můžete mít lepší znalosti jak muž v tomto oboru), tak je předpoklad, že koupíte naprostý šrot, kterého se bude někde chtít zbavit a vychválí vám to autíčko. Jenže to budete jako bývá ministrině Parkanová, která na otázku, proč kupuje armáda právě stíhačky Gripen uvedla, že to letadlo je takové hezké na pohled...
Nemáš pravdu,je 15 let starý auto a 15 let starý auto. Třeba s mojím 17 let starým autem bych mohl klidně teď vyjet bez obav třeba až na konec světa. Z jednoho prostýho důvodu,že po celou dobu dostávalo ode mě pravidelný,poctivý a preventivní servis. Když na to někdo nemákne,nemůže se divit že se mu to rozsype,a že takových lidí je. Kolenovrti,ten olej přece stojí strašně peněz,nebo ten filtr to se vyfouká a co už hoří to spraví lepící páska,a kde ne ani lepící páska tam 100 hřebík ten pojistí všechno.
Když koupíš dobře tak i starý auto může posloužit,ale musíš dobře vybírat a hlavně se potom o ně starat a dát mu pravidelný servis a nenechat je rozsypat jak to dělá spousta lidí,koupí si starý auto a jezdí dokud se nerozsype. Hlavně ne nic na splátky,to je větší sebevražda než to starý auto,to přeplatíš mnohonásobně
Nemůžeš do toho jít s tím, že koupíš auto za 40, nic víc do něj neinvestuješ a 10 let spokojeně jezdíš. Počítej spíš že koupíš za nějakých 25, Necháš udělat rozvody a náplně, Nějaký to ložisko a čepy, A jsi na 35,- Zbyde ti pět na něco co se vysype po půl roce. S takovým autem pak máš šanci jezdit pět i víc roků bez dalších velkých investic.
Z ojetin které se prodávají relativně pod cenou pro malý zájem kupujících bych jmenoval Citroen Xsara, Fiat Punto, Bravo-Brava,Renault Megan+Scenic.
Xsary mám doma dvě i Scénika takže vím, o čem mluvím.
dnešní nová auta jsou tak zprasený konstrukčně nebo je to úmyslně?,aby to dlouho nevydrželo a přetechnizovaný že je výhodnější si koupit zachovalé starší,kde není tolik elektroniky a jiných pitomostí.Dnes si nové auto koupí jen ten,kdo neví co s penězma nebo hlupák,který si myslí,že ušetří,když si nové auto koupí.JE spousta starších aut,kde se koupí ušetří než dávat zbytečně peníze za nové.Názor,že do starého auta se jen sype má jen antitechnický talent,který je technicky neschopný něco si opravit
Děkuji všem za odpovědi a názory, nějaký obrázek jsem si udělala, kamarád automechanik má taky staré auto (oktávka 2003), a je s ním nadmíru spokojený. Takže se bude makat.
Promon - nej kamarád je automechanik, bratranec má autodílnu, takže jsem tímhle snad krytá , a barva je mi šumák, tomu věřte
, pokud to nebude růžová, tak je mi to srdečně jedno.
Thalia jezdí, ale mám hodně aktivit a denní domlouvání, kdo kdy přijede a kdo si může kdy půjčit auto... je na houby. Stačí, aby měl jeden akutku a druhý může být v háji. Jakože nějak to vždycky dohodneme, ale vlastní je vlastní.
No tak jestli máte kamaráda co hoví autům, tak máte způli vyhráno. Protože je dnes velký výběr ojetin, mnohé skutečně jezdí bez potíží a tak jen jde o to, vědět jakou kategorii auta chcete - jestli malý vůz s minálními náklady, nebo větší, rodinný, kombík a pod. A chápu, že u dámy hraje při výběru auta nemalou roli barva
Ty dohady o tom, jak koupíš starší auto a pak už do něj jen sypeš peníze pochází taky z pocitu, v jakém poměru je cena opravy k ceně auta. Máš liauto za 200 a víš že potřebuje opravu za 10 tak to dáš bez mrknutí oka, protože chceš udržet hodnotu auta. Zatím co, když máš auto za 20 tak se budeš sakra kroutit do něj investovat víc jak polovičku jeho hodnoty. Přitom v důsledku jde pořád o jedno a to samé.. aby ta investice udržela auto v chodu.
Martino, podívej se na Punto 2 po FL (velký světla) s motorem 1,2 8V.
Bazarům se vyhni (jen si přidají minimálně desítku za "zprostředkování", naleští, zamaskujou vady, stočí a vychválí..) Pro tebe nelíp dovézt z Rakouska nebo Itálie a dobře vybrat, přímo od majitele a ne od turka atd.. Bratránek ti to bude rozmlouvat že to neni koncern, Fiat šrot a bla bla, ale Punto patří k těm povedenějším. Kromě el. posilovače (odchází snímač natočení volantu, repas tak za 6k) nemá zásadní mouchu a moc se nesype, prostorově, výhledem, cenou dílů atd. je lepší naž Fabka. Tenhle motor je jeden z nejlepších malých motorů vůbec. Málo žere, dobře táhne i v nízkých otáčkách, má velkou výhodu že ventily nedosáhnou na píst = pokud rupne rozvod tak se motor "nepotká", jen natáhneš nový řemen a jede se dál.
Kup na co máš a desítku si nech jako rezervu na opravy.
Počítej že mít auto stojí prachy i když nejezdí - pojištění, technická, běžná údržba atd. Pokud stačí jedno auto tak další neber, další auto je sice pohodlí ale musí se zaplatit.
Další z levných dobrých je Marea 1,9 JTD
Focus MK1 benzín, ale je už problém najít kus bez koroze a "fordí vychytávky"můžou prodražit servis
doplněno 06.06.16 12:40:Něco takovýho najdeš i kolem Vídně, nasypeš desítku za servis a 5 let ti vydrží... Všechny náplně (i klima), pneu, příp. komplet brzdy, spojku a to el.servo = v nejhorším případě tě to bude stát 20k.. A když budeš dobře hledat, tak za podobnou cenu najdeš i kus do kterýho nebudeš muset na začátku investovat nic (resp. olej + filtr oleje a brzdovku bych vyměnil určitě)
Takže situace se nakonec jaksi vyřešila sama. Dneska do mě narazila slečna, co nedávala pozor, takže celý zadek auta na odpis včetně sedačky a nádrže, tudíž "nové" autíčko bude tak jako tak.
Jojo, celá , akorát slušivý límec, páč o byla docela šlupka. Nic se uspěchávat nebude, musíme stejně počkat na vyčílení od likvidátora a následně to řešit s pojišťovnou viníka, takže myslím, že minimálně pár týdnů to bude.
Můj facelift je po smrti .
Tak hlavně, že jste ok. Snad narazíte na auto v dobrým stavu - hlavně to neuspěchat i když je mi jasné, že auto potřebujete.
Sedačka a nádrž... Takže totálka, prodat motor + dobře prodejné díly a zbytek na vrakáč... A nenechat se odrbat od pojišťovny, mít svůj znalecký odhad ceny vozu není od věci (pojišťovna cenu totálně srazí na minimum). Hlavně že jsi celá
Koukni na to Punto 2 po FL, kolem roku 2005; z levných aut patří mezi nejlepší možnosti...
njn, smůla se lepí na kufr...Mela byste mít nárok na náhradní vozidlo - na to pozor, musíte se chovat ekonomicky. Tj. pokud by auto nenajelo určité km nebo ho nepotřebujete pro velmi nutné účely, může pojišťovna odmítnout proplatit půjčovné. Přeji úspěšný nákup novějšího a lepšího auta - doporučil bych něco vyššího - zkuste se posadit do "Citroen xsara picasso" - nebo renautl scénic (těch jsou mraky). Uvidíte, jak se vám bude líbit uvnitř.
njn, každému podle vkusu - já mám xsaru a jsem spokojený, brácha xsaru picasso a je spokojený...
Xsaru ani vidět , měla ho mamka od bývalého, jezdilo se mi s ním strašně, vysoké, nestabilní, přes přední sloupky v oknech nebylo pořádně vidět do křižovatek...
Citroen nevadí, nekoukám na značku , ale měla jsem tu čest Picasso mnohokrát řídit... a prostě se mi řídilo špatně. Hlavně ten výhled skrze mohutné sloupky. V zatáčkách se nakláněla... :/
jojo Jmlc Xsaru ani vidět vždyť je to citroen!Ale když někde řekneš ,že jsi s Cíťou velmi spokojen tak na tebe koukají pomalu jako na blázna!
Osobně mám 4 výrobek od PSA a pokud bych chtěl novější než současná xantie /pár známým se nelíbí že je "nízká" ale když mají jet delší cestu se mnou,tak ihned volí xantii oproti vyššímu Mitsu Space Wagon!/ tak jdu jednoznačně do brášků-Partner-Berlingo. Teď jsem pár dnů jezdil se služebném a vylítaným partnerem,1,4 benál .Po necelém týdnu jsem se s ním cítil jako bych s ním jezdil snad sto roků!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.