Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám menší dilema. Dáma v X6 to vzala hodně moji stranou, takže jsem musel uhnout až moc do obrubníku a škrtl ho, samozřejmě odjela. Pneu stále drží, systémy na tlak pneumatik nic nezaznamenávají už 4 dny. Je nutná výměna? Případně bych spíše volil zavaření. Zajímá mě váš názor jestli máte už zkušenosti s tímto.
Tak tuhle pneumatiku bych klidně dojezdil. A pokud chcete mít větší klid, dal bych ji na zadní nápravu. Jedná se o malé poškození, kde není únik vzduchu. U nákladních aut, které často jezdí v terénu nebo na stavbách je poškození pneumatik často velmi závažnější. Pneumatika se skládá z několika vrstev přes sebe přeskládaných pod různým úhlem.
Nejdůležitější u pneumatiky je kord (kostra) ta vypadá nepoškozeně,tohle je bočnice která tu kostru pouze chrání takže nehrozí žádné střelení adt..Možná akorát převážit a v pohodě jezdit,jo a a v pneuservise vám samo že řeknou novou a nejlépe u nich- mají kšeft (vím dělal jsem tam a pak jsem si je dával na auto )
Ale proboha on tam nemá bouli,jestli se začne dělat tak okamžitě vyměnit-požkozený kord
Řezal jsi někdy nožem pneumatiku? Na boku je velmi slabá,to není jako kdyby jsi chtěl řezat běhoun. Pro tazatele,pokud je mu život milý bych to vyměnil,ty peníze ta ten risk věru nestojí
Jsem si taky myslel na vlečce. Stará pneumatika s malou boulí,normálně šla vyvážit na pohodu. V 90 to bouchlo a řeknu ti že jsem měl co dělat to srovnat a plechový blatník a nadkolí na vlečce bylo poměrně dost poničené. Měl jsem štěstí že to bylo zrovna prázdný,se 4 metrákama písku-to bych tu už asi nepsal. A natož takhle poškozenou pneumatiku dát na auto a ještě se s tím vydat třeba zrovna v létě na rozpálenou dálnici-to je větší pravděpodobnost než měli kamikaze
Dobrá to já vím taky že je poškozený kord při bouli,ale to byla zcela úplně neznatelná boule,to jsem si všiml spíš náhodou. Tohle je celkem hluboká díra,vem si že tam má třeba 2,5 baru,k tomu si přičti pneumatiku rozpálenou jízdou po vřelém asfaltu a jízdou a pravděpodobnost že to tam praskne je celkem hodně vysoká
Pokud se neroztrhne tak to většinou ustát jde,ovšem pokud se ti rozlítne na kousky tak to budeš ustávat hodně těžko
"Jak se začne dělat boule" - ale boule se nezačne dělat, tohle rovnou řachne rychlým defektem. Je to vyštíplé tak, že kord je hned těsně pod tím a dlouhodobě je to loterie co udělá - bočnice se tam bude hýbat víc než okolo a tím bude kord v tom místě dlouhodobě přetížený (se ohýbá tam - zpět při každém otočení kola)
Podlepovat záplatama atd. - to je u bočnice prasárna, na ježdění po městě nebo mezi vesnicema ok, ale na dálnici NE. Dávat dozadu taky ne - v zatáčce uteče zadek do strany a přetáčivý smyk se rovná hůř než nedotáčivý když to bouchne na předku...
Záplata na bočnici může způsobovat vibrace a časem může dojít k poškození dalších dílů na autě. 1. něco váží 2. v podlepeném místě je bočnice tvrdší.
Boha ta guma stojí pár korun, nechápu proč šetřit a mít několik desítek tisíc km staženou zadek jestli to bouchne nebo ne...
Srovnávat to s "náklaďáky to takhle mají často" - to je úplně jiná guma.
A ještě jedna věc - pokud ta guma odejde za půl roku, tak už nebude funglovka = místo jedný koupí rovnou dvě. A to se vyplatí :D
sdělit o něčem, co jsem nevyzkoušel, že je prasárna, není to správné. Mě pneumatika vydržela s bočním flekem do sjetí.
Určitě při podrobné prohlídce odborníkem v pneuservise, bude vědět více.
Že by záplata měla způsobit vibrace je nesmysl, páč se kolo vyváží.
Na některých nových pláštích, musím dávat závaží i 100 gramů na jedno místo.
Proč bych měl dávat za pneušku 800-1000Kč, když by mohl stačit flek za 5Kč, vyvážení a práce za 150Kč?
Ráfek je jen odřenej, těsnicí plochy i šišatost OK = není důvod měnit.
Pneu - kord vypadá nepoškozený, s velkou pravděpodobností to vydrží. Ale než být desítky tisíc km nervózní jestli se to vyvalí nebo ne, tak bych jí vyhodil (pokud nejsou funglovky tak se mění obě na nápravě). Na dálnici to není. Neopravitelné.
Jsou úplně nové tak měsíc staré proto bych je radši opravoval. Myslíte si, že to nelze zavařit a opravit a musejí se koupit nové? Celkem často jezdím po dálnici.
Opravit tohle nejde, na to zapomeň. Pokud jezdíš po dálnici tak jednoznačně vyhodit. Jestli jsou nové tak stačí koupit jednu pneu. Ušetřit nějakých 1500,- a riskovat náhlý defekt ve 150? Do toho bych nešel.
Tohle pokud rupne tak půjde o rychlý defekt, ve větší rychlosti v pravotočivý zatáčce pokračuješ rovně po tečně = průšvih. Pokud to ukočíruješ tak bude guma na hadry, zničený ráfek, pravděpodobně i rozmydlený podběh a budeš stát na dálnici = riziko že do tý káry ještě někdo napálí...
Jedna věc je jestli vnitřní pletení dostalo ránu, je poškozené a neustálé ohýbání za jízdy jednou možná nevydrží, a druhá, že by se do konstrukce pneu neměla dostávat voda. Na boku asi nebude ocel, ale přesto bych to nechal zavařit, když už bych s tim jezdil. Teda abych to uved na pravou míru, já bych s tim nejezdil.
Ráfek vypadá v pohodě,pokud to půjde vyvážit není co řešit. Ale ta pneumatika to je těžce o hubu,tam na boku to není tak silný a když ti to bouchne v rychlosti,moc z tebe a možná i někoho jinýho nezbyde.
Zavaření na to zapomeň,nic takovýho se nedělá,lepí se díra po hřebíku takovými knoty,ale tohle je neopravitelný. Jedině nová pneu
Fíku, musím s Vámi nesouhlasit, páč knot je jen rychlá provizorní oprava, já používám toto:
Jsou různé síly, velikosti na různé defekty pneumatik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.