Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odebrání auta

Od: kami95 odpovědí: 16 změna:

Zdravím. S přátelem jsem se rozešli, mám od něj půjčené auto..mám jen malý techničák a plné papíry k pojistce, která je stejně napsaná na něj, a v techničáku je uplně cizí pán, nejspíš jeho známý..Vydírá mě autem že mi ho vezme protože mi chce ublížit, než aby rozumě řekl že počká, až si koupím nové..co může udělat? Policii přece zavolat nemůže když mám klíče jen já a mám k autu doklady nebo ne? Co nejhoršího by se mohlo stát? Brzo končí technická, snad si do té doby koupím svoje.. S přátelským pozdravem Kami

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Kami95. Co prosím tě řešíš? Máš cizí auto, který je psaný na někoho jinýho, ve velkým techničáku který nemáš a co je pojištěný někým jiným. Ty vlastně vydíráš bývalého. A to nejhorší, co se může stát je, že s tím autem budeš mít nedej bože dopravní nehodu. To auto odvez, zamkni a klíče dej bývalýmu. A už na to nemysli. Takhle by to ještě dopadlo docela dobře. S přátelským pozdravem : Pryč s autem. H.

kami95
hodnocení

Jenže já bych ho potřebovala ještě na pár dní než si koupím svoje..Kdybych měla nehodu tak se neřeší nic..pojistka je zaplacená, tak nevím o co jde..on mi ho půjčil dobrovolně..musel s tím počítat jen mu ho teť nemohu vrátit..

Milá tazatelko, ta předchozí odpověď byla zcela jasná a odpovídající realitě. K půjčenému autu nemáte opravdu žádný vlastnický vztah a majitel může kdykoli odevzdání vozidla nejen požadovat ale i vymáhat. Nehněvejte se, ale ta Vaše odpověď z 23:20 hod je trochu ze slovníku románové tvrdohlavé svéhlavičky. Pokud se se svým bývalým milým nedohodnete klidně a rozumně na lhůtě, kdy mu vůz vrátíte, abyste ho mohla ještě použít na nezbytnou potřebu, tak ten dotyčný se už Vás nemusí doprošovat, ale oznámi Policii ČR, že auto hledá a že je v držení třeba neznámého pachatele. Pokud nepředložíte Policii ČR písemnou smlouvu nebo jiný doklad o tom, že vozidlo Vám zapůjčil (podmínky atd atd), tak holt budete mít smůlu a čeká Vás další třeba i trestně-právní vyšetřování.

Tak klid a rozum do hrstí. Předání vozu doporučuji krátkým písemným záznamem (počet ujetých km, opotřebení a vady vozidla, stav PHM apod), aby Vás třeba v budoucnu nečekala nepříjemná překvapení. Pokud je situace mezi vámi dvěma taková, jak naznačujete, tak zvažte, zda si podobným způsobem neposichrujete i jiné majetkové či finanční záležitosti.

Je to smutné, kdy krásné vztahy takto končí ... ale i to je život. Takže hodně štěstí do budoucna.

kami95
hodnocení

Děkuji za odpověď. Jsou lidé kteří vědí, že jsem ho měla půjčené, i když nevím jestli by svědčili proti němu, je to jeho rodina..písemný záznam snad o počtu najetých km dávat nemusím..A policii by na mě klidně zavolat mohl, tak ať..a já jim ukážu ty modřiny, pohmožněníny a nalomený krček..

hodnocení

0x

Myslím, že se svým jednáním dopouštíte nedovoleného užívání cizí věci. Pokud Vás prokazatelně přítel vyzval k vrácení auta, klidně může jít na policii a podat na Vás trestní oznámení. Doporučuji Vám proto auto ihned bývalému příteli vrátit a to v nepoškozeném stavu. Sepište spolu pro jistotu nějaký protokol o vrácení a o tom, v jakém stavu auto je.

Ještě bych si dovolil menší komentář - rozešla jste se s ním, nechápu jak můžete mít tu drzost dál proti jeho vůli používat jeho auto a ještě dělat ze sebe oběť. Bylo by čestné mu uhradit alespoň nějakou částku za amortizaci a poměrnou částku za povinné ručení. Máte štěstí, že je bývalý přítel asi měkota, jiný by s Vámi pořádně zatočil. Btw. vážně jste si myslela, že dáte příteli kopačky a auto si necháte? Aut jsou přece plné autosalony a autobazary, můžete si svoje koupit ihned, není nač čekat.

kami95
hodnocení

Kopačky dal on mě, nevím, proč bych mu měla něco platit za to jak se mnou zacházel a co mi dělal, to by spíš měl platit on mě..na auto si vezmu zřejmě půjču napůl od rodiny a napůl nějakou hypotéku..a to taky nějakou dobu trvá..

asdd

Auto je jeho = pokud ti řekne ať mu ho vrátíš tak mu ho vrať. Jinak to je neoprávněné užívání cizí věci a to je trestné.

PS: ani se mu nedivim...

kami95
hodnocení

Čemu se jako nevidíš? Že mě bije? Bylo to uplně kvuli něčemu jinému klíče mám sice já a mám i veškoré doklady takže když mě chytnou policajti tak se prokážu, ale on si auto klidně může odtáhnout kdyby šlo do tuhého, že..

asdd

nedivim se, že se s tebou rozešel.

Řešíme tu jeho auto které nechceš vrátit. Ohledně bití jde o jinou věc.

kami95
hodnocení

Ještě by mě zajímalo jak by se mnou zatočil..modřiny mám já, ne on..ty jsi taky měkota! Jde vidět že ho neznáš..nemám pocit že on to auto potřebuje a vlastně ani není jeho, jen platí pojistku a mě by pár dní pomohlo..

Nerad se ještě vracím, jistě jste značně rozhořčená. Jestliže Vám ten dotyčný jakkoli ubližoval (modřiny atp), tak jste měla celou věc doložit lékařským vysvědčením a oznámit Policii ČR. Nyní je už asi na tyto argumenty pozdě a v souvislosti s neoprávněným užíváním cizí věci Vám vůbec nepomohou. Tak ještě jednou: klid, klid a zase klid a pokusit se o písemnou dohodu o termínu, kdy vůz vrátíte. Vztek nic nevyřeší. Dobrou noc.

Pokud Vás bil, nechápu proč jste nešla okamžitě na policii. Řešíte tady nějaké blbé auto a tuto mnohem závažnější věc jste neřešila předpokládám vůbec.

Nic to ale nemění na tom co jsem napsal - kdyby byl bývalý přítel více sběhlý v právním řádu, dávno by Vás prokazatelně vyzval k vrácení auta k určitému datu a pokud byste jeho požadavek nesplnila, ihned potom by na Vás podal trestní oznámení. Policie by už auto zajistila. Potom by mohl třeba i požadovat náhradu škody, vymyslet se toho dá plno, s dobrým právníkem by Vám mohl kvůli takové blbosti nadělat hodně nepříjemností.

k2

Ci je auto a kdo zda vubec ho potrebuje neni Vase starost. Vase to auto neni, tak nevim, co stale dokola resite.

miklous*
hodnocení

0x
To auto už mělo být dávno tam, kam patří! Víš o tom, že povinné ručení splácí škodu způsobenou na jiném vozidle. A co škoda způsobená tebou na vozidle přítele (nebo kohokoliv jiného)? Na to se povinné nevztahuje.
Tvé argumenty jsou neadekvátní. Řekněme, že si od tebe něco půjčí kamarádka, pak se s ní pohádáš. Je to podle tebe důvod, aby ti nic nevracela?

au1
hodnocení

0x

hypotéka na auto mě rozesmála, díky :D

nu*
hodnocení

0x

co bylo půjčeno, musí být vráceno

už to není přitel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]