Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem asi silniční pirát

Od: soday odpovědí: 31 změna:

Dobrý den, řidičský průkaz vlastním 7 let. Každý den jezdím autem. Ročně najedu min. 70.000 km. Rozhodně se nechci považovat za zkušeného profíka, nicméně už jsem něco málo zažil, takže bych řekl, že úplný nováček taky nejsem. Dopravní nehodu jsem měl jednu, ale byl to jen hodně malý ťukanec do auta co mi na rozježděném sněhu vjelo do cesty z vedlejší silnice. Občas sleduju videa z palubních kamer, které musím říci, mě upozornila na spoustu situací, které mohou v provozu nastat a je potřeba na ně myslet. Na rovinu říkám, že nejezdím 100%ně podle předpisů, ale nějaký základ určitě trvale dodržuji. Od jízdy chci bezpečnost, klid, ale také plynulost. Sváteční řidiči jedoucí obcí 30km/h mě celkem točí. Konkrétních situací bych mohl vyprávět nespočet. Nicméně už podruhé se mi stalo, že jsem měl ze sebe velmi špatný pocit a dost jsem se nad sebou zamýšlel a byl jsem na sebe dost naštvaný. Podruhé to nastalo dnes. Stala se mi 3x mojí vinou špatná věc. Předjížděl jsem kamion a jen tak tak stihnul předjet z důvodu protijedoucích aut. To se mi tolikrát nestalo za celou dobu co jezdím (tedy v roli "piráta", jinak také nespočetněkrát). První předjíždění bylo na rovném úseku. Proti jelo auto, ale všiml jsem si ho až při předjíždění. Auto mělo barvu podobnou jako silnice, proti svítilo slunce, ale i přesto auto svítilo (deními LEDkami). Stejně jsme ho nějak přehlídl. Fuj je mi hanba. Ale při cestě zpátky jsem se táhnul v koloně za dvěma kamionama. Po asi 20ti km bylo vhodné místo k předjetí, tak jsem to tam loupnul. Viděl jsem že v dáli žádná projedoucí auta nejsou, auto za mnou začalo předjíždět také, ale najednou proti mě auta. Nacpal jsem se mezi ty kamiony, musel jsem prudce brzdit. To auto za mnou ten kamion skoro vytlačilo ze silnici a až po přejetí aut se zařadilo za mě. Hrůza. Kamioňák troubil a brzdil o život. A slečna ve vozu přede mnou (za prvním kamionem) mě ukazovala, že jsem "jednička". Pak jsem v efórii předjel i druhý kamion po dalších desítkách km, a opět při začátku předjíždění, žádná auta proti a najednou dodávka co troubí, bliká. Je mi ze sebe na zvracení. Takovéto lidi mě na silnici maximálně štvou a teď jsme jedním z nic. Zbytek cesty se mi trochu třásla kolena a nejradši bych se zastřelil. Fakt mě hrozně štve, že ani nemohu nic teď dělat. Mám na sebe hrozný vztek a ani to nemohu říct nikomu ze svých blízkých, protože by mě hned odsoudili a pěkně vynadali. Stále si ale nedokáži vysvětlit, že po nějaké (né dlouhé) době každodenního řízení nedokážu odhadnout vzdálenosti a rychlosti aut. Skoro mám pocit, že mi ty protijedoucí museli úmyslně přidávat, aby mě vytrestali. Achjo. Moc mě to mrzí. Nehce se mi zítra nikam jet.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tondac*
hodnocení

3x

Kolik na 100km trase po okreskách vedoucích přes obce tím předjížděním ušetříte času? 10minut? 1/4 hodiny? Stojí to za to? A kolik času ztratíte na pumpě na kávičce nebo v koloně na dálnici?

Když je to bezpečné, tak předjíždím, snažím se jet plynule a zbytečně nezastavovat. Když ale dojedu nějakou kolonu, kde bude předjíždění na dlouho, tak si tu pauzu dám, odskočím si a protáhnu se. Kolona zatím odjede a kamiony možná někam odbočí.

Víc než pomalí řidiči mě v Praze rozčilují ti, co nejsou schopni se okamžitě rozjet na semaforu, protože zrovna mění status na fejsbůůůůčku ze stojícího na rozjíždějícího nebo telefonují, ladí rádio, líčí si fejs, zapalují cígo, ... a místo deseti aut na zelenou projedou jen čtyři. Pak na 50 jedou 80 a na dalším semaforu (u kterého kupodivu funguje zelená vlna) musí zastavit a svým opožděným rozjezdem nutí brzdit ty, kteří by na zelené vlně plynule projeli a zase snižují kapacitu křižovatky.

trtr

Zdravím, k tomu šetření času, někteří nešetří minuty, ale jsou doslova, jak já říkám "dojiči sekund". Pak je kolikrát člověk při nejlepším jen potká na červené, v horším případě někde v zátáčce, v poli či stromu.

P.S.: Nejlepší kombinace je černá Škoda Octavia, Audi či VW Golf v TDI, s tmavými skly a mladým řidičem s mokrým řidičákem držíc volant nahoře jednou rukou, jedoucí jako prase a stačíc při tom ještě telefonovat a hladit svou přítelkyni, která majíc smrt v očích se samozřejmě bojí a potřebuje utěšit. Tato dívčina, aby byla cool, samozřejmě nemá pás a má nohy na palubce a ruku z okna, přičemž všechno se snaží samozřejmě zdokumentovat selfíčkem k vložení na Facebook. K tomu se hodí už jen nadpis: "Malej šmejd a jeho blbka jedou na výlet.". *smich*

petula00*

tondac-napsal jste to hezky.To zpozdilé rozjíždění na semaforech mě dovede vytáčet spolehlivě.

soday
hodnocení

Kolik na 100km trase po okreskách vedoucích přes obce tím předjížděním ušetříte času? 10minut? 1/4 hodiny? Stojí to za to? ...Souhlasím až na výjimky. Kamion jedoucí v kopcích 25-35 km/h. Jede průměrnou rychlostí sotva 50 km/h. V osobáku jedu téměř dvojnásobnou rychlostí. Takže na hodinové cestě mohu teoreticky ušetřit cca 20-25 minut. Ale to je zbytečné teoretizování. Samozřejmě máte pravdu i kdybych ušetřil hodiny čas, tak to za to nestojí. Na druhou stranu kamion drápající se do kopce sotva 30km/h na nekočící cestě je obtížně snesitelný. To je v podstatě včerejší případ, kdy to s nervama nevydrželo více řidičů.
alten*

pro tondac : Typická situace v nejmenovaném "krajském" městě - jedu městem po vnitřním okruhu ( 2 pruhy v jednom směru), rozhledové poměry výborné ( vidím na 300 m , až na semafory před následující křižovatkou ), zpomalím na 40-45 km/h abych mohl semafory/křižovatku plynule bez zastavení projet, ale většina aut předjíždí a zastavují před křižovatkou, stojí "na červenou". Jako poslední v řadě pak musím zastavit také. Pak následuje raketový rozjezd a na další křižovatce se vše opakuje.

mzxy*
hodnocení

2x

nastal čas vyměnit auto za silnější, doporučuji Audi S8 s pětilitrovým motorem Lamborgini, dvoutunový kolos udělá stovku pod 4 sekundy, předjetí kamionu včetně podřazení trvá z šedesátky na stovku méně než 1.5 sekundy, pak ještě natrénovat bezpečný přejezd do vlastního pruhu...:-P

Také jezdím relativně pomalu, protože jsem loni na dálnici ve 130km smetl koloucha, který vyběhl na vozovku dírou v plotu, kterou byl oddělen přilehlý les od svodidel...škodu na autě jsem hradil v vlastního...neumím si představit, že bych v té rychlosti trefil dospělou srnu, kterou by náraz "posadil" dírou v čelním skle na sedačku spolujezdce...nevím jak by jízda pokračovala, kdyby kolem sebe kopala...Když nekdo jede obcí opatrně, neznamená to, že je to zabržděný čepičář, ale možná člověk, který předvídá...vím že když mi z houští u silnice která se vine lesem vyběhne černé prase, ubrzdím to tak v 60...v 80 určitě ne...

moula*
hodnocení

2x

Pokud vás rozčilují pomalu jedoucí vozidla a neznáte důvod jejich pomalé jízdy, patříte mezi agresivní řidiče a tento pilotů typ se podílí na 80% nehod, dle studie Švýcarského autoklubu. Jinak za chybu v silničním provozu může být deprese, nízká odpovědnost, emoční labilita, nízká tolerance, špatná odolnost vůči stresu, chybná sebekontrola, agresivita, dehydrace při které se může pilot chovat jako mírně ovíněný. Bylo by vhodné i na vlástní náklady navštívit očního lékaře, nechat si změřit zorné pole, hloubkové vidění a psychotesty, které podstupují řidiči kamionů, možná by to bylo lepší, než platit za případnou nehodu, neb mít odvoz ze silničního provozu černým havranem.

doplněno 24.05.16 19:22:

Piloti kteří provádějí myšky před kamion, by si mohli uvědomit že kamion má vzduchové brzdy s určitou prodlevou a když sečtem reakční dobu, prodlevu brzd, hmotnost okolo 40 tun, tak ta brzdná dráha je daleko delší, než u malé plechovice, tudíž kdo nadává na kamioňáky je trochu vedle, profesní průkaz, pravidelná lékařská prohlídka, psychotesty i když jsou i mezi nimi divoši. To pilot plechovice získá doklad na hejblátka v 18 letech a do penze si jej nikdo po profesní a lékařské stránce nevšimne, max. sliby a naděje od vládnoucí šlechty, že se s tím bude něco, někdy provádět.

asd1

Piloti kteří provádějí myšky před kamion, by si mohli uvědomit

To ano. Ale taky kamioňáci by si mohli uvědomit to samé a nelepit se na kufr osobáku jedoucího na rychlostním limitu. Na to že to jsou profíci kteří znají brzdnou dráhu kamionu/ osobáku se na ten kufr lepí až moc často... A policie měří za bukem a kontroluje lékárničky...

Pokud jedu stovkou, kamion má odstup 30 metrů a dojde na brzdy, tak nemá šanci ubrzdit a rozšmelcuje mě. A když takovýmu bliknu brzdama tak ještě začne troubit a svítit. Profík... Aneb prohlídky a psychotesty nefungujou, nemá význam zavést je povinně všem. Mmch. kdo má zdravotní problém o kterém ví obvoďák, ten o řidičák přijde i dnes.

Zavádět povinné kontroly je jako ten výmysl na přejezdu - jeden blbec ignoruje semafor a vjede na přejezd na červenou, tak dáme ještě druhej semafor před ten první... Rád bych viděl toho kdo to vymyslel :D A když se najde další blbec který bude ignorovat oba semafory, tak dáme ještě třetí před ty dva...

Spíš by se hodilo převzít německý silniční zákon i s policajtama - málo nebezpečné přestupky symbolická pokuta/ nebezpečné přestupky tvrdě trestají. Policajt má pevný sazebník, měří odstupy aut, hlídá nebezpečnou jízdu, měří 10m před křižovatkou atd. Náš policajt škoda mluvit, ten je schopný měřit na třicítce před školou ve tři ráno. Nebo přijet na dálnici, postavit omezení rychlosti na 80 a pak tam vesele kasírovat Po splnění počtu pokut omezení zase sundá a jede pryč.

Moulo v dodatku s Vámi souhlasím...

"získá doklad na hejblátka v 18 letech a do penze si jej nikdo po profesní a lékařské stránce nevšimne"
proto říkám, že by na školení měli chodit všichni řidiči.

gymor*

No, nevím proč chodím na pravidelné preventivní prohlídky, když "se to nemusí"

asd1
hodnocení

1x

Holt sis začal myslet že už umíš řídit. Jako lekce a výstraha dobrý, teď ještě aby jsi na to zareagoval...

Když blbě vidíš tak nepředjížděj. Časově to zas tak velký rozdíl není a hlavně nikoho nezabiješ.

soday
hodnocení

To ne. To, že umím řídit jsem si už párkrát myslel, ale vždy jsem pochopil, že to tak není, takže nyní jsem toho názoru, že se nedá říci, že teď už jsem najel tolik a tolik km, tak od teď je ze mě profík. Řidič co neudělá chybu neexistuje. Tehdy jsem ale nikoho nikdy neohrozil.

trtr

Zdravím, skutečně dobrý řidič o sobě nikdy neprohlásí, že je profík, či že umí skutečně řídit. K tomu předjíždění, já třeba vůbec nepředjíždím, pokud to teda není opravdu pomalu jedoucí vozidlo a jen tam, kde to je povoleno, jen to vhodné a je přehled. Silniční předpisy ctím(stejně jako fyziku, možnosti svoje, okolí a vozidla) a vytvářím si i tak trochu předpisy nové "nepsané", které bezpečnosti a plynulosti ještě více pomohou.

hodnocení

1x

Je to chyba v mysleni.Pokial by si mal slabsie auto nedovoloval by si si tolko.Neuvadzas askym autom jazdis.Silnejsie motory davaju falosny pocit istoty a prave tu vznika priestor pre riskovanie.Velakrat to nema s plynulostou premavky nic spolocneho.Sledujem uz dlhsiu dobu fenomen kde auto sa pouziva ako nastavec na urcity muzsky organ.Je to hlavne z radov TDi a potom su tankisti s SUV.Odporucam ti zalozit si rodinu a prehodnotis svoje spravanie za volantom.Radit silnejsie auto je blbost-dostava sa do zacarovaneho kruhu-vid hore.

P.S. najazdene mam cca 260.000km

hodnocení

1x

No ono něco podobného se stane téměř každému. Když jsem před lety dostal řidičák, lítal jsem s autem jak prase. Nebál jsem se. Měl jsem jednu bouračku (lehkou). Tak nějak časem jsem se vyjezdil a od té doby, co mám manželku a děti, jezdím už jen lážo plážo, žádný spěch nikam. Po dálnici kolem stovky apod. A musím přiznat, že i s přibývajícím věkem se tak nějak bojím riskovat. Už nepředjíždím jak zběsilec každé pomalejší auto, protože si říkám, co kdyby tam něco jelo třeba rychleji. Tak s mým autem už si toho tolik dovolit nemohu.

Na druhou stranu stejně jako vás, mě vytáčí extra pomalí, sváteční ridiči, kteří se po městě plazí jako šneci a tím pádem město totálně zasekané. Nevím, kolik vám je, ale čím budete starší, budete zodpovědnější. (možná).

nmd
hodnocení

1x

Nebojte, nejste silniční pirát:

Silniční pirát je totiž člověk, který při řízení hrubě a vědomě porušuje zákon a svým chováním omezuje či ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu. Takový člověk může být Pepa v mámině empévéčku, co se předvádí kamarádům s čerstvými papíry, ale též zkušený a inteligentní řidič.

Naproti tomu Vy patrně jezdíte po okreskách sice nepředpisovou, ale celkem bezpočnou rychlostí a celý váš problém spočívá ve faktu, že se nesoustředíte, zbrkle předjíždíte a přehlížíte auta. Takovým chováním ohrožujete sebe i ostatní účastníky silničního provozu a narozdíl od silničního piráta to ani neděláte neschvál a nemáte situaci pod kontrolou. Takže nejste silniční pirát, nýbrž nevybouřený řidič-amatér, či chcete-li debil.

Nicméně nyní to víte a můžete nastoupit na cestu k poznání. Přeji Vám na ní hodně štěstí a - speciálně Vám - málo předjíždění.

hodnocení

0x

Nechápu, co je na tom složitého, nepředjíždět, když vidím v protisměru jet auto.

A já zase nechápu, co je těžkého na tom, vyrozumět z textu nějakou informaci. (Tu, že auta v protisměru neviděl.)

doplněno 24.05.16 18:12:

asd, ale já netvrdím, že předjížděl správně...

asd1

"Žádná auta v protisměru a najednou auto proti, sotva se vejdu" = předjížděl před horizontem/ zatáčkou tak že neměl dostatečný výhled na bezpečné předjetí. Nebo velmi špatně vidí. Oboje je dost průšvih a přestože se nic nestalo tak to je velké varování. Příště se už vejít nemusí a budou mrtvoly...

petula00*

V sedmdesáti letech mám najeto na různých doprav.prostředcích cca 1mil. kilometrů bez nehody.A,že by jsem si troufl říci,že jsem bezchybný,tak to ani náhodou.Byly mnohokrát situace na hraně,ale z každé jsem se poučil a zkrotl jsem.I nyní se občas chybička vloudí.Ale dotaz mi nějak neštimuje.Dost často se v něm objevuje nebezpečné předjíždění a to je jeden z nejhorších a nejtragitčtějších přestupků.Buď dotazující nemá seberefleksi a nebo v ten moment něco hulí co za volant nepatří.Já za sebe říkám,pán je silniční pirát ať se mu to líbí nebo ne.

soday
hodnocení

1.předjíždění - auto jsem viděl až po vjetí do protisměru. Bylo to proti slunci, i přes denní svícení auto dost splývalo se silnicí. Rovný, dlouhý úsek na kterém téměř nikdo nejede 90km/h. Díky stresu jsem byl dost nepozorný. Kdybych si jel v klidu na dovolenou, tak by se to nestalo.

2. předjíždění - začal jsem za horizontem z kopce 500 m před křižovatkou bez zatáček. Opět úsek na kterém se běžně jezdí hodně přes 90 km/h.

3. předjíždění - v tomto případě se jednalo o mírnou, ale hodně táhlou zatáčku. Auto jsem v dáli zahlédl, ale rychlost přiblížení byla o hodně rychlejší než bych čekal. Trochu připisuji tomu, že běžná rychlost aut na tomto úseky je okolo 120 km/h.

Nosím kontaktní čočky se nízkými dioptriemi. Zrak si nechávám pravidelně kontrolovat.

mzxy*
hodnocení

0x

nepoužil bych ani pojem silniční pirát, jste jen vzorkem společnost, plné neutuchající blbé nálady, plné agrese a nesnášenlivosti a také lidské blbosti

dankju*
hodnocení

0x
Nemam ridicak nijak dlouho ale z toho co jsem za svuj zivot vypozoroval a podle clanku se tohle muze stat obcas kazdemu, pokud se vam to ale stalo na jedne ceste nelolikrat tak to neni dobre...
Pil jste ten den dost? Dehydratace muze zpusobit to ze zbytecne riskujete protoze telo zpusobi ze "vam to je jedno".
Nepřemýšlel jste nad necim pri jizde? Mohlo vas to rozptylit.
Mohu se zeptat co mate za auto?
soday
hodnocení

Když piju, tak neřídím - tj. skoro vůbec. Přemýšlím při jízdě neustále na něco. Jedna starost za druhou. Auto Cady 1.6 benzín.

soday
hodnocení

Díky všem za příspěvky. Všechno zlé k něčemu dobré. Včerejšek mě celkem poznamenal, takže jsem dnes při ježdění docela přemýšlel. Jedna situace z dnešního dne. Jedu za cisternou. Možnost k předjetí téměř žádná. Po včerejšku jsem si řekl, že nebudu předjíždět ani za nic. Auto, které mě dojelo (paní cca 45 let - SUV) měla názor podobný jako já včera a na jediném možném úseku se jala předjíždění. A co se nestalo. Auto jedoucí proti mohlo uhnout jen díky chybějícím svodidlům.

V poslední době mám celkem velký pracovní a částečně finanční stres, což považuji za jednu z více příčin mého nevhodného předjíždění.

hodnocení

0x

Dejte si pohov, aspoň dočasně jezděte podle zákona. Jste ve stavu, kdy skoro neřídíte. Vůbec se nesoustředíte na řízení. Držíte auto na silnici, nic víc.
Jste nebezpečný sobě i okolí. Může se to stát každému. Vy jste byl z těch chytřejších a všiml si toho včas, ne na vozíku. Opatrujte se.

hodnocení

0x

V každom momente predchádznia si treba vyhodnocovať situáciu či to predchádzanie dokončím bezpečne.Ak som v polke kamiona a nestíham to,tak pribrzdím a zaradím sa späť za kamion,ak som dosiahol úroveň kabíny a nestíham sa bezpečné zaradiť,tak zatrúbim,kamionista si ma všimne a pribrzdi skôr než mu tam strčíte auto pred kabínu,niekedy sa dá aj počkať medzi kamiony v ľavom pruhu a vodič si ma všimne.Minule som predchádzal v prehľadnej zákrute kde to bolo povolené a nešlo nič naproti možno 500 m,predbehol som žiguláka a chcel so aj kamion,no uvedomil som si,že kamion má náves a ten mu môže prejsť cez čiaru do ľavého pruhu, tak som počkal pokiaľ neprejde zákrutu aj náves a on fakt prešiel do protismeru a oškrel by mi celý bok.Pri predchádzaní ak to situácia vyžaduje je potreba podradiť rýchlosť.Inak som bol vodič kamionu a bežne som predchádzal ako kamiony,tak aj osobné auta a to s obmedzovačom rýchlosti na 90 km/h.Ak chcem predbiehať a rozhodnem sa,tak to treba spraviť hneď,lebo váhaním sa mi ten rozhľad kráti a je lepšie si potom vyčkať na vhodnejší okamžik.

anonymm*
hodnocení

0x

Také mám občas podobný problém a je celkem jedno jestli jedu Favoritem nebo Tdičkovou Octavii... Občas kdy jsem celkem v časové tísni a potřebuju jet minimálně předpisově se mi podaří vychytat cestou snad všechny sváteční řidiče, a jak na sviňu v hustém provoze, nebo jednoduše toho mám za celý den dost a chci být co nejdříve doma... Uvědomuji si, že kvůli tomuhle vznikají tyhle nebezpečné situace, avšak nepochopím, když někdo bezdůvodně zdržuje provoz. Slabá vozidla nepočítám, tam je důvod celkem jasný a pochopitelný... Bohužel doba je uspěchaná, každodenní stres dělá své...

cechacek*

Anonymm, je to úhel pohledu pokud dle možností každý spěchající agresivní pilot provádějící myšky a pěchování sekund v silničním provozu měl možnost pracovat i jenom kratší dobu u nehodovky, poté by možná trochu pochopil jak mistři volantů po nehodě již nespěchají. A v případě, že mají možnost dalšího taxi odvozu černým havranem, tak si slušný řidič odychne.

mzxy*
hodnocení

0x

dnes ráno jsem jel do práce skůtrem, podle předpisů, na padesátce v rozumné vzdálenosti za autem jedoucím přede mnou, nějaké bezohledné hovado mne předjelo, zařadilo se do mezery mezi mne a auto předde mnou a dalo mi "brzdu"

Všem podobným bezohledný hovadům, které se tady chlubí, že občas porušují předpisy vzkazuji, že bezohlednou jízdou mohou zkazit životr nejen sobě, ale hlavně jiným slušným lidem...

na silnicích nemáte co dělat

uvítám a jako občan podpořím jakékoliv opatření které vás donutí jezdi MHD

dusger*

Taky mi nevadí, když někdo jede rychleji než naše zákony dovolují (taky často překračuji dovolený limit). Ale měl by své auto jistě a bezpečně ovládat a nejezdit riskantně a bezohledně. Z tazatele ale mám pocit, že chová značný despekt ke kamionům aniž by věděl jakých výkonů dnešní moderní (a těch už je na cestách většina) dosahují. Zato asi hodně přeceňuje možnosti svého vozu, pak se pouští do manévrů, na které jeho auto a i řidičské schopnosti už nestačí a z následků je překvapený. Přesto si nemyslím, že cesta vede ke statisícovým pokutám a doživotním zákazům. Spíš by pomohlo zpřehlednění předpisů a odstranění zbytečných zákazů a omezení, ale asi jsem velký idealista.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]