Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidi, na stránce www.sliver.cz / škoda 120 stránky o mé šádyně jsem v sekci Motor ( na levé straně v podskupině "kde to nejvíc vře"narazila na zajímavou diskuzi stran tuningových úprav na motorech a příslušenství pro zajištění vyššího výkonu. Diskuze začíná nahrazením stodvácového motoru za favorit 136 a jeho následnými úpravami, pokračuje to až na zmínku o úpravách výfukového potrubí, kde jsem narazila právě na tu záležitost se sáním a jak "jednoduchým způsobem "lze zajistit větší výkon a snížit spotřebu paliva, pouhým ořezáním krytu filtru. Pokud se někdo najde, kdo tomu rozumí, můžete mi k tomu něco říci, zda je to reálné, a jakým způsobem konkrétně ten kryt "ořezat". Máme také "hybrid "Š 120 s motorem z FAVORITA 136, karburátor jsme ale nechali stodvácový a sání pochopitelně stodvácová klasika.Tak jen zda je tato zmínka o takovéto úpravě reálná a mohli bychom ji využít v praxi u našeho auta. Jen na závěr - jde o diskuzi starou cca 5 let, ale každopádně, pokud se jedná o reálnou věc, rádi bychom vyzkoušeli.Budu ráda, když se někdo ozve, popř.mrkne na výše uvedenou stránku a event.se k celé záležitosti vyjádří. Díky všem za případné ohlasy.
Ještě k té adrese jak jsem uvedla - nějak to nebere, zkusila jsem to, ale hází to oops - zkuste tedy zadat www.sliver.webbla/... , já to mám normálka na ploše a chodím tam občas rovnou z plochy, je tam i dobrá inzerce na nákup a prodej dílů na škodovky 120 a 130 a pod. Pokud by to nenaběhlo, tak zkusit zadat do vyhledávače Š 120L stránky o mé šádyně, jak jsem uvedla výše.Jde o to, aby se případný zájemce o odpověď konkrítně seznámil s danou záležitostí přímo v tom diskuzním příspěvku.
Díky za odezvu, ten borec, co tam píše zmiňuje že touto úpravou zvýšil on a jeho kámoši u škodovek 120 výkon cca o 2 KW a spotřebu snížili cca o 1 l paliva. Proto mne to docela zaujalo a chtěla jsem si přečíst názory odborníků.Chce to si to raději přečíst, přes google search už naběhne nabídka SLIVER a webovka se otevře. Stránka je v poho, zavirovaný to není, můžete se spolehnout.
Tu diskusi jsem necetl, ale uz jenom veta, ze oriznutim krytu filtru snizili spotrebu o 1 litr svedci o naprostem nesmyslu.
Zvysit krapet vykon a zaroven o trochu snizit spotrebu jde v urcitych specifickych situacich hlavne u preplnovanych naftovych motoru. U atmosferickeho karburatoroveho motoru urcite ne.
Zde jde bud jedno a nebo druhe. Kazdopadne druha velicina se vzdy zhorsi.
U uriznuteho krytu filtru ma nejspise jit o snazsi nasavani vzduchu - lepsi naplneni valce.
Umim si predstavit situaci, kdy skutecne dokazi lepe naplnit valec vzduchem pri zachovani stejneho nasavaneho mnozstvi vzduchu- spotreba se mi tedy nezvysi, zvysi se ale o trochu ucinnost a tedy i vykon. V radek jednotek kilowat. Rozhodne na to ale nestaci ufiknout kus plechu.
Druhou veci, kterou timto mohli zamyslet je zvetseni celkoveho obemu nasavaneho vzduchu. Pri tomto se zvysi i spotreba.
Kazdopadne jakekoli zvysovani vykonu motoru (respektive kompletni zlepsovani vsech parametru) vyzaduje velke zasahy a je potreba k tomuto pristupovat komplexne. To, ze odkreju filtr samo o sobe k nicemu podstatnemu nevede.
Vesnicky tuning, kdy nasadim na sani pekne vypadajici kuzelovy filtr, tlumic vyfuku prostouchnu a navarim na nej koncovku, k tomu jeste zkusene necham zbrousit hlavu o 0.3mm a sezenu od souseda ostrou vacku k lepsim parametrum v 99% pripadu nevedou. A pokud, tak ostatni vlastnosti motoru jdou vetsinou dolu (zivotnost, beh v zime, celkova poruchovost...)
Tim nechci rict, ze ladit motory nelze, ale kdyz to ma za neco stat, tak to chce pocitat a merit. A hlavne ta komplexnost - ta teprve vede k pozitivnimu vysledku bez zavaznejsich nasledku pro motor.
doplněno 16.09.09 15:51:Je to stejnej nesmysl, jako kdyz borec nalije do Skody 120, ktera je nastavena na 91 oktanovej benzin 100 oktanovej a pak v hospode vyklada, jak paradne mu to ted jede.
doplněno 16.09.09 16:18:Az nekdy sundate hlavu z te vasi Skoduvky, tak si vsimnete, jak hrube jsou uvnitr kanaly sani a vyfuku. Tam dochazi k obrovskym ztratam. Takze pokud skutecne chcete zacit necim, cim motoru prospejete, tak si ty kanaly nechte vybrousit, pripadne i vylestit. Tim snizite ztraty a zoroven zvetsite efektivni prutocny prurez sani. Pak muzete namontovat vhodny karburator, ktery prurezem difuzoru odpovida prurezu sacich kanalu - nebo lepe dva karburatory.
Dalsi krok, ktery ale skoro jiste nepodstoupite, je vyroba novych sacich svodu nalazenych na rezonanci delku - pro Skodu 120 by snad nemel byt na netu problem sehnat hotove vykresy.
Dalsi krok muzou byt lazene vyfukove svody a vyfuk (opet planky z internetu pro dany motor), pak prechod na benzin s vyssim oktanovym cislem doplneny nezbytnou zmenou predstihu a casovani ventilu - nova vacka, ktera by se mohla nechat sehnat od nejakeho zavodniho tymu historiku.
K tomu se hodi popremyslet i o vylepseni zapalovani. (civky, svicky, rozdelovac, ...).
Vsimnete si, jak jsou u Skody 120 tezke kladky pohanene klinovym remenem. Ty se nechaji stocit na minimalne polovicni hmotnost - snizeni setrvacnych momentu.
Dal muzete stocit setrvacnik, ale to pak jde motor v nizkych otackach dosti nepravidelne a dost se trepe. To uz je spise uprava pro zavodni tymy.
Kdyz mate motor s vyssim oktanovym cislem, muzete si troufnout zvysit kompresni pomer - napriklad snizenim hlavy valcu. To ale vyzaduje minimalne pouziti kvalitnejsich sroubu + je zavrtat dalsich nekolik milimetru do bloku motoru. Lepe pak vymenu pistu za kovane.
To vse doplnte vykonnejsim chlazenim, vykonnymi brzdami a lepsim podvozkem.
Vsechno tohle muzete provest. Bez vypoctu a mereni ale vysledky nebudou optimalni. Nicmene vykonnost celeho vozu se zvysi. Kazda uprava samozrejme predpoklada predchozi renovaci celeho auta a motoru (loziska, kabely, hadicky, trubicky...)
Právě jsem dočetla váš diskuzní příspěvek, díky za recenzi, jde o to, že právě těmto tuningovým úpravám jsme se chtěli vyhnout, je to časově i finančně náročné, hledalli jsme řešení jinde, o všech těchto popisovaných metodách na zvýšení výkonu motoru pochopitelně víme, ale máme vcelku dost dobrý Fáčkový motor 1,3, karburátor jsme před nedávnem dávali repasovaný 120, ten starý byl už dost špatný tak akorát na vyhazov a také jsme měnili starý 120 rozdělovač co jsme tam měli za nový FA bezkontakt k tomu cívku a spínací skříňku, je to lepší, že se již nemusí každou chvíli štelovat předstih. Nechceme zase blbnout, auto jede vcelku dobře, jen jsem chtěla něco k tomu " nesmyslu " , jak tvrdíte, co bylo popisováno na zmíněném SLIVERu, že by to případně mohlo být ještě o malinko lepší , no, každopádně díky, necháme to tedy jak to je, vcelku nám to stačí, koncovku na výfuku máme, alu kola a snížené pérování, brzdy též lepší, čtyřpístkové, a tím jsme s celým lehkých tuningem skončili. Jetš jednou díky za vyčerpávající odezvu. Zdravím.
doplněno 16.09.09 17:34:jen ještě okrajově na doplnění, jak jsem zmiňovala výměnu karburátoru, je to furt jen 120, byť dobře udělaný.Na netu jsem našla inzerát, kde je nabídka na prodej karburátor Š 130, prý funkční.Pokud bychom ho případně koupili a zrepasovali, tj.dali potřebné nové vnitřnosti, membránu a td., vyplatilo by se to vzhledem ke zvýšení výkonu a cca o kolik? Nebo to máme nechat tak jak to je se stávajícím 120 karbošem? Díky za odpověď, pokud bude nálada.Zdravím.
1. Pozor. Jako nesmysl jsem oznacil snizeni spotreby o 1 litr pri odstraneni krytu sani. To, ze se nepatrne zlepsi saci ucinnost mozne je. Ale take nemusi.
2. Motor 136 ma objem 1289ccm? Motor ve 120 mel 1172ccm? Tim padem, pokud pouzivate karburator a svody ze 120, tak sani vyzname skrtite. Vpodstate si dosti skodite.
U toho karburatoru S 130 zalezi na prumeru difuzoru. Ten musi byt, pro dosazeni optimalniho naplneni valce v souladu se zbytkem saciho traktu - a k tomu pouzit spravny prumer trysky. Kazdopadne furt vam to budou brzdit stodvacitkove svody.
Nikdo vam nerekne, o kolik koni se zvedne vykon pri pouziti jineho karburatoru. On se totiz vykon muze i snizit. Nebo zustane stejny, ale zvedne se spotreba. Proto mluvim o komplexnosti. Nemusite predelavat cele auto, ale pokud se zamerite na nasavanou smes, tak pak je nutno resit cele sani komplexne. Ne jen vymenit ci upravit jednu cast a cekat zlepseni. Tim si muzete i pohorsit.
Nemusite podstupovat spoustu uprav. Ale napriklad to vylesteni sacich a vyfukovych kanalu neni tak obtizne a pomuze to.
4. Vykon motoru neni zdaleka jediny parametr. Kazdy se snazi zvysit vykon, ale mnohdy je to na ukor jinych vlastnosti motoru.
Trochu by pomohlo zlepšit spotřebu,hlavně zlepšením startování a jízdy se sytičem sání,napojené flexibilní trubkou k výfuku.Nasává horký vzduch a zlepšuje odpaření paliva v karburátoru.
JABRAKA
OK, je to jasný, karburátor z FA nám předtím strašně zlobil, tak jsme museli udělat úpravu a dát karburátor ze Š 120, je jasný, že se tím pádem výkon poněkud zhoršil, ale nebylo vyhnutí. Ten repasovaný 120, co jsme nedávno dávali, je maličko upravený, dali jsme trysku s trochu větším průměrem, při zkoušce šel dobře, a po zkušební jízdě taky dobrý, neškube již jako s tím starým.Nevím přesně teď, jaký průměr má difozor, je to něco přes nebo kolem 20 mm myslím, ten ze Š 130 je trochu větší, byl by k mání i se sacím potrubím, jen je zde obrovské riziko, že může být vyběhaný, je to přece jen hliník, komory budou zřejmě již "vyběhané", aby to pak nedělalo neplechu a nedělalo to vzd.pytle, a sehnat karburátor ve velice dobrém stavu ze Š 130 popř.Rapida je dnes prakticky nadlidský výkon, dost nás to mrzí, nový nelze sehnat dnes již vůbec. S tím vyleštěním sacích kanálů a td. je velmi dobrý nápad, zkusím to doma probrat, když bude čas, mrkli bychom na to, je opravdu vysoká pravděpodobnost, že se to trochu vylepší bez větších zásahů.JInak tu trubku od výfuku ke krytu vzduchového filtru jsme odstranili již před časem, je to podle nás dobrý tak při startování a jízdě v zimě, než se ohřeje motor, ale po ohřátí to stejně klapka uzavře, takže nic extra, navíc v zimě auto nejezdí, kvůli soli, šetříme to.
doplněno 17.09.09 10:50:Před chvilkou mi došlo stran toho sytiče, že máte na mysli zřejmě asi termosytič, to je zcela něco jinýho, též zkusíme probrat, zda - li by to bylo reálné, díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.