Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dávám dohromady pionýra 21 a mám problém. Je to veterán, ale snad s ním někdo bude mít nějaké zkušenosti.Stál dlouhou dobu ve stodole, jsem na dobré cestě ho zpojízdnit, ale nemůžu na něm udržet volnoběh. Na stojanu je nakloněný na pravou stranu, volnoběh je v pořádku. Motor běží pravidelně. Jak dám pionýra do vodorovné polohy, začne zhasínat a volnoběh je v háji. Je vyměněný benzinový ventil, karburátor jsem měl rozdělaný, vyměnil těsnění, nedokážu si vysvětlit, proč to nechodí. Děkuji za odpovědi.
Pionýrů jsem opravoval moc, ty starší, konče typem 05. 21 tedy nikdy, ale u toho je to podobné jako u 05. To se takto fakt těžko dá poradit, Palivovou soustavu, podle toho, co píšete, máte v pořádku. Volnoběh se vždy seřizuje ve vertikální poloze, tam je možné, že máte blbě plovák v karbecu, proto Vám to v té poloze nechce běžet. Úniky oleje jsou normální věc u tak starých motorů, pokud je nepřetěsníte. Tam je hlavní tryska, tryska běhu naprázdno, stavěcí šroubek pro lanovod akcelerátoru. Napřed to chce seřídit bohatost směsi (ty trysky musí být čisté, vyšroubujte, profoukněte), pak seřizovat ostatní. Postavte pincka norálně nastojato a pak seřizujte, karbec kompletně vylejte, vyčistěte...
Pokusím se nastavit karburátor podle návodu uvedeného na internetu (plovák, jehla atd.). Taky mi jdou v hadičce od nádrže ke karburátoru bublinky, i když je tam nový kohout. Nádrž jsem sice proplachoval, ale rez se tam ještě po té době odstavení bude shromažďovat. Zkrátka si s tím pohraju a půlení motoru s výměnou simerinků a ložiska nechám až nakonec. Zatím díky za odpovědi.
Do nastavení plováku (tím myšleno posouvat jehlový ventil podle zářezů) bych se prozatím nepouštěl, pokud to v minulosti fungovalo, pak asi nechat to tak. Ty bublinky v hadičce jsou normální záležitost, pakliže napouštíte prázdný karbec, přeplavujete, na to kohout nemá vliv. Spíš bych ten karbec celý vymontoval a vylel, v plovákové komoře může být (jako že asi bude) hrozný bordel. Toto je mi jeví jako nejpravděpodobnější. Pokud máte od nádrže ke karbecu dost dlouhou hadičku, udělejte na ní jakoby "uzel", ať se v prohlubni zachytí alespoň ten největší bordel z nádrže - to je takový nejjednodušší čistič paliva,
Zdravím, nádrž je dobré pořádně vyčistit. Ideálně se to dělalo pomocí starých matic a pod., nasypalo se to do nádrže, nádrž se dala do deky (proti poškození z venčí) a celé se to dalo na chvíli do stavební míchačky protočit. Pak se to vypláchlo a bylo to čisté. Před odstávkou nádrž mít plnou benzínu s olejem či tam dát naftu a do válce nad píst olej (nezapomenout poznačit na cedulku na řidítka).
P.S.: Do palivové cesty si kupte a vřaďte papírový filtr paliva, ke koupení v "mototechně".
Karburátor jsem měl rozdělaný, vyčistil trysky, dal nové těsnění. V hadičce je vsazený čistič benzinu na nečistoty. Ještě se podívám, jestli nejde k plováku moc benzinu a pokusím se dostat hladinu jak by měla být. Je mi divné, že když je pionýr malinko nakloněný vpravo, jde v pohodě seštelovat volnoběh. Když je vodorovně, šroub volnoběhu nereaguje a musím držet plyn v otáčkách, aby motor nechcípl. Jak jsem psal, nádrž jsem jen propláchl benzinem a bude tam ještě dost nečistot. Nečistoty sedají na dno, tak zkusím dát víc benzinu, aby nešel benzin přes rezervu. Při odzkoušení není v pionýru vzduchový filtr, musím ho tam mít? Toto všechno budu dělat až přes víkend, pak napíšu, jestli se mi ho podařilo dát do provozu, nebo ne. Vaše poznatky mi dost pomáhají, budu se držet některých rad, pak uvidím.Díky.
To je stejně jakési divné.Pravda ale je, že motor bude v pořádku pracovat pouze pokud má všechny díly sestavené tak, jak to konstruktér vymyslel. Není-li čistič vzduchu, pak chybí odpor na sání a motor nemůže v pořádku fungovat. Čistič vzduchu bývá také zároveň tlumičem hluku sání (u Jawy 21 už je, myslím, určitě papírový). Toho pincka postavte na svislo, nasaďte na motor vše, co tam má být (vyčistěné), pak je možné něco dělat. V té poloze to seřiďte, víte-li, jak na to. Ono to může být mimo jiné i v lanovodu plynu, on může být někde zaseklý, též může hrát roli poloha řídítek, to je fakt těžko poradit. Aspoň ta kto.
Staré ztvrdnuté simerinky na klikové hřídely si přisávají vzduch.
Na levé staně je spojka v olejové lázni,takže ten obvykle vydrží.Na pravé straně je jen magneto a sucho a tama,za zapalováním si přes ložisko přisává vzduch pod píst a ochuzuje směs.
Radil bych ,rozpůlit a vyměnit všechny ložiska a simerinky.A podívat se zrovna na spojkové lamely,primární řetěz,kolečka v převodovce a ozubený segment na startování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.