Nejste přihlášen/a.
Zdravím,chtěl jsem se zeptat jaký je dnes postup od nového roku,při koupě auta když prodávající a kupující jsou od sebe 50km. vzdáleně. On musí auto odhlásit,já mu musím poslat iniciály aby mohl auto dhlásit ve svém trv.Bydlišti já potřebuji jeho plnou moc? Abych mohl auto u nás přihlásit? děkjuji za rady.
Zatím se nic nezměnilo = novinky na úřadech zatím nefungují.
Takže vyrazíte za prodejcem,zkouknete auto,sepíšete kupní smlouvu,zaplatíte,zastavíte se na STK na evidenčku na své jméno,založíte si povinné ručení a s majitelem přepíšete auto na úřadě...Některé věci lze řešit plnou mocí,ale je to jen o důvěře na obou stranách...
Na úřadě kam spadá původní majitel.Ještě něco k nepochopení?
Novela zákona hovoří jasně, tzn. "polopřevod" již neexistuje. tudíž nejednodušší a nejrychlejší způsob je, když s ním vy zajedete na úřad s roz. působností, a auto rovnou přepíšete. Doporučiji, nikomu žádnou plnou moc nedávat, a zařídit to takto, psal jste že auto jste si neodvezl, takže předpokládám že za majitelem ještě stejně pojedete, tak se domluvte a rovnou spolu zajděte na úřad auto přepsat. Jinak by to pro vás mohlo dopadnout i špatně.
I když to tak bylo plánováno, ale jelikož systém registru je do dnešního dne stále v podstatě pouze z půlky funkční, je možné přihlášení pouze v místě bydliště (či sídla firmy, záleží na co je auto napsáno) majitele. Tudíž musíte vy jet za majitelem na "Jeho" úřad. Ale není li to auto za 10 000,- věřte že má cenu si to "pořádně" zařídit, ať nemusíte v budoucnu řešit případné problémy. A nezapomeňte nechat evidenční kontrolu již rovnou na vaše jméno. A rovnou musím upozornit že na evidenčce můžete čekat celý den ( né všude, ale Praha Plzeň je všude už dvě hodiny před otevírací dobou plno) , jelikož STK jsou v poslední době zahlcené díky novému systému.
Nejednáse o úřad v místě "majitele", ale PROVOZOVATELE! Což v mnoha případech není to samé.
Jak to celé souvisí s místem přepisu?
Níže Legislativní vysvětlení pojmu PROVOZOVATEL :
Vlastník i provozovatel vozidla jsou osoby zapisované do registru vozidel. Provozovatel je osoba, která vozidlo nemusí vlastnit, ale se souhlasem vlastníka je fakticky užívá a provozuje, hradí náklady provozu vozidla atd.
Tudíž i když se mohou tyto osoby lišit, provozovatel by musel mít souhlas VLASTNÍKA (majitele) vozidla.
Jedná o v podstatě o institut ochrany převážně finančních společností, kdy majitelem je např. leasingová společnost (firma), a provozovatelem je budoucí majitel (zaměstnanec firmy co ho má třeba jako služebáka), který k němu má právní povinosti (ručí za vozidlo, jdou na něj pokuty, etc...) ale nemůže ho právě třeba prodat, dokud nebude vlastníkem/majitelem.
Popíšu jinou variantu.Pojedete za kupcem,třeba v sobotu.Zkouknete auto,sepíšete kupní smlouvu,zaplatíte a na poště ztihnete plnou moc,kterou dáte majiteli pro pozdější přepis.Odjedete domů,provedete kdekoliv evidenčku a uzavřete povinné ručení.Pošlete majiteli zpět velký techničák,malý techničák,tiskopis z evidenčky a zelenou kartu.Majitel to přepíše a nové doklady na Vaše jméno Vám pošle zpět...Mezitím samozřejmě nemůžete jezdit! Ale jak píši,vše je jen o důvěře...Jsou mezi námi i lidé nečestní...
myslim, ze na jakemkoli urade to lze az od cervna nebo tak, uz to je schvaleno, ale neni to aktivni... Jinak ja kupoval nebo prodaval auto vzdycky tak, ze jsem to svoje odhlasil a rovnou nahlasil noveho vlastnika vcetne adresy atd vsech udaju. A stejne tak pri nakupu i bez plne moci jsem si zajel prihlasit novou karu s kupni smlouvou k rodicum. Uz si to ani nepamatuju, je to nejaky ten patek. Respektive v zivote jsem to nedelal tak, jak tady vzdycky lidi radi, to mam vezt majitele na druhy konec republiky?
plnou moc jsem dal za cely zivot jednou matce kvuli obcanky... a ani ja jsem nemel v ruce zadnou cizi plnou moc, kdyz jsem jel auto prihlasit do rodneho mesta s kupni smlouvou... ale prihlasoval jsem auto naposled pred cca 10ti lety uz ani nevim jak to probihalo. Cekam az to pujde udelat na jakemkoli urade.
Jiří podle posledních třech odpo bych se vůbec neřídil!Nejlepší je vše osobně si pohlídat!Tzn společně s prodávajícím na STK a na své jméno evidenční,pak na úřad místně příslušný prodejci -tam podat žádost o změnu.po vyřízení cca do 30? minut je vše hotovo a vy můžete v klidu domů se svým autem a doklady na své jméno!Doporučuji tento postup.Nedávat svou plnou moc abyste pak nesplakal na výdělkem!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.