Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s dobrou baterií?

Od: vitanek odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

mám v garáži skoro novou baterii, nabil jsem ji a už tam leží asi rok, chci se zeptat co s baterií?
Jak ji udržet aby měla třeba za 2 roky dobrou kapacitu jak jí budu potřebovat?
Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

zeptat se kámošů, zdali jí nepotřebuji. páč až jí Vy budete potřebovat, tak už bude "nemocná"

Já potřebuji nějakou ojetou.

vitanek
hodnocení

Nedá se ta kapacita udržet?Co ji občas prohodit třera za půl roku s tou kterou mám právě v autě?

prosím s úsměvem.

jeden týden pravou a druhý týden levou. Prodlouží se životnost na dvojnásobek?

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

jedině připojit na nějaký konzervátor, přístroj, ,který jí bude dobíjet dle potřeby

dracek*
hodnocení

0x

Pokud je baterie odpojená od vozidla tak aby si urdžela kapacitu je dobré ji buť pravidelně dobíjet a zhruba jednou za půl roku k ní připojit žárovku a nehat jí vybít ale né ůplně,nebo si pořídit dobiječku která umí (kapkovat) to je zě dodává do baterie jen zhruba 150 mA při 12voltech a udržuje baterii trvale nabitou a stále připravenou ,a nebo je tu druhá možnost ,někomu ji věnovat

doplněno 15.09.09 21:53:

většina moderních nabíječek to umí

vitanek
hodnocení

A co kdybych baterii jednou cca za půl roku vybil a opět nabil, má to význam?

Děkuji

jabraka*

Přesně to ti kolega radí.Pokud baterie leží a není v provozu,působením kyseliny sírové z elektrolytu se na velmi pórovitém povrchu elektrod vytvoří slabá vrstva PbSO4,která je nevodivá a zvyšuje vnitřní odpor baterie mnohonásobně".Udržovač baterie" je nabíječka,která poměrně malým a pulzujícím proudem do aku "pumpuje" proud a udržuje elektrody v aktivním stavu.Já osobně takovou nabíječku vlastní výroby vlastním,ale doporučil bych spíše ji půjčit někomu do auta a nechat ho s ní dva,tři dny jezdit.

JABRAKA

souhlasím (opět) s Jabrakou. Kdysi jsem to taky dělal, že jsem "udržoval" baterku při životě výměnou za jinou. Dnes již nikoliv. Páč ta práce mě za to nestojí.

vitanek
hodnocení

Dobře učiním tak, že ji dám do svého auta na nějakou dobu,aby se dobíjela,ještě bych se chtěl poradit: jak často si myslíte že ji mám do auta dávat abych zachoval životnost autobaterie?Děkuji

3-4 x do roka

dracek*

to je bohatě dostatečné

dracek*

význam to samozdřejmě má i když by se měl dělat ciklus dovybití nabití vybití a nabití ,je to pro oživení a udržení kapacity baterii a pro lepší efekt nabíjení by mělo probíhat jednou desetinou proudu kapacity baterie 55 Ah = max 5,5 A ake pokud jí budete dobíjet 1 ampérou bude jí to svědčit ještě víc (dva roky sem nabíjel baterky na vojně) :)

vitanek
hodnocení

Můžete mi prosím ještě poradit jak jí mám nejlépe vybít a nabít v garáži? Nabíječku mám jen 6A jak to snížit aby dávala 1A?Děkuji

dracek*

vybíjet se dá žárovkou a pokud nemáte nabíječku s možností volby Ampéráže tak to nechte klidně být ,psal jsem co by bylo nejlepší ,použijte co máte a někdy si třeba pořiďte novou kvalitnější ,žárovku použijte třeba 5w sufit a kontrolujte aby napětí baterie nekleslo pod 1,2 V na článek doba vybíjení se bude měnit podle kapacity

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]