Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zdědil jsem vozidlo, které používal někdo jiný než majitel (povinné ručení bylo placeno majitelem). Toto bych chtěl co nejednodušeji převést na tohoto člověka, jak máme postupovat.
1. v zákonné 10-dení lhůtě se přihlásit jako nový majitel - vlastník shodný s provozovatele, předkládá se usnesení o dědictví, evidenčka ne starčí 14 dnů, registarční doklady a zelená karta dokldádající sjednání povinného ručení
2.) zápis změny vlastníka a provozovatele - s novým majitelem podat společnou žádost o zápis změy vlastníka předkládá se evidenčka ne starší 14 dnů, doklady k vozidlu, zelená karta a dokledy totožnosti
Nejjednodušší cesta je ta zákonná, bez ohledu na to kdo auto užíval a kdo platil pojistku je povinností KAŽDÉHO dědice v 10-denní lhůltě se k autu přihásit
Díky za odpověď. Ještě se zeptám zda by pro oba úkony mohla stačit jedna evidenčka a jak toto ošetřit
protože jde o dvě samostatné žádosti,měla by být originální evidenčka podle zákona přiložena ke každá žádosti
proto by bylo vhodné domluvit se na STK na vystavení dvou protokolů, každý z nich se použije k jedné žádosti
Podle vyhlášky č. 302 má být protokol vystaven na jméno registrovaného provozovatele, který je uveden v TP...na webových stránkách MDCR je dopis stanicím STK, kterým MDCR "usměrňuje" činnost techniků a uvádí v něm že v protokolu má technik STK uvádět do kolonky "poznámka" údaje o tom, kdo bude novým vlastníkem / údaje o žadateli
Doporučuji zavolat předem na registrační místo, které je příslušné z hlediska posledního pobytu zesnulého provozovatele, zda jim budou stačit dva stejné stejnopisy evidenčky, ve které bude jako provozovatel zesnulý a Vy v poznámce jako nový vlastník - provozovatel.
Bohužel stávající platná právní úprava je nedokonalá a absolvovat evidenčku, pak registraci dědice a pak další evidenčku a pak zápis změny vlastntíka z dědice na nového majitele je na první pohled buzerace, ale podle zákona by to tak mělo být správně.
Proto záleží na úřadu, zda bude striktně trvat na tomto špatném zákonném postupu, nebo zda mu budou stačit dva stejné výtisky evidenčky, nebo zda jim bude stačit jedna evidenčka...
Osobně bojuji za zrušení evidenček u vozidel, kde je ještě platná technická prohlídka, protože jde o zbytečné zatěžování občanů a sám na vlastní kůži jsem už 2x neuspěl na STK, když jsem byl ve tři odploledne odmítnut s tím že evidenčku v ten den nestihnou, protože tam mají množství aut, podruhé jsem kvůli technické prohlídce musel objet všechny STK v okrese abych se vůbec v ten den dostal na linku ( jen s motorkou, která se strčí mezi auta). Evidenční kontroly jsou jednou z příčin proč se v teplých obdobích tvoří na STK fronty a lidé si musí brát volno, nebo tam auto ráno nechat a vyzvednot odpoledne. Uvidím jak se k tomu postaví můj poslanec, kterému jsem návrhy na změny zákona zaslal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.