Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče mi nedovolí motorku

Od: kohout odpovědí: 20 změna:

Zdravím, zanedlouho mi bude 16 let a rád bych si koupil motorku, jenže jsou tu dva velké problémy a to nedostatek peněz a fakt, že rodiče (spíše matka) mi to nechtějí dovolit. Minulý rok jsem k 15. narozeninám dostal Pionýra, koupil mi ho otec za 8 000 s TP v celkem slušném stavu po dlouhém přemlouvání a už v té době co jsem ho dostal jsem plánoval že si udělám v 16 ŘP A1 a budu na něm jezdit. S autoškolou jsem teď začal (platil jsem si to sám) a rodiče s tím neměli problém, protože už si zvykli že na tom fechtlovi jezdím a tak nějak počítali s tím, že na něm budu chtít jezdit i dál. Jenže jsem teď začal toužit po nějaké dváce, na kterou bych potřeboval cca 30-35 tisíc, ale o prázdninách budu mít volno jen zhruba 20 dní a za tu dobu to opravdu nenašetřím. Máte nějaký nápady jak rodiče ukecat aby mi přispěli minimálně polovinu z této častky? Pořád se ohánějí tím, že mám špatný známky (zas taková hrůza to podle mě není) a že je to zbytečnost když mám toho fechtla na kterým můžu jezdit, přitom za zbytečný věci neutrácím. Docela mě to štve, když vidím polovinu kluků z třídy (jsem v prváku), jak do školy jezdí na motorkách. Děkuji všem za rady :)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

4x

k 15ti nám Pionýra, k 16ti nám motorku, k 17ti nám auto, k 18ti letadlo - chtít můžeš a snít můžeš i o horkovzdušném balónu. Až si na to vyděláš, tak si kup. Navíc nevím, co máš tak důležitého o prázdninách, že můžeš pracovat jen 20 dní ze šedesáti. Takže veškerou zábavu o prázdninách vypusť a makej celé prázdniny a každý víkend během roku. Potěšíš sebe i rodiče, že z nich nebudeš tahat další peníze. Stačí když ti platí školu atd.

hodnocení

2x
Za 30 koupíš šrot, co budeš každou druhou jízdu tlačit domů. Vydrž ještě s chrchlem a lepší výbavu kup později. Buď našetříš, nebo zjistíš jiné priority.

hodnocení

2x
Nevidím nic špatného na tom, pořídit si motorku. Ale chtít po rodičích polovinu přispět, je hustokrutý.. To by mě nikdy ani ve snu nenapadlo a zřejmě budou rodiče dost za vodou, když mezi jejich argumenty nejsou peníze. Když něco chceš, vydělej si na to sám. Motorka není bezúdržbová a benzín opravdu není jediný náklad na ní a to nemluvím o vybavení. Kluci na motorkách v tričku a kraťasech je taky kapitola sama pro sebe..

hk
hodnocení

1x

Být vaším rodičem, také budu proti.

danys*
hodnocení

1x
Jestli chceš jezdit a ne jen opravovat,kup si simsona.
doplněno 07.05.16 20:53: Kolik pak zemře motorkářů a kolik plechovkaru? Chodcům bych boty taky nekupoval, hodně jich vždycky umírá :-D

Ovšem v počtech ujetých kilometrů do zabití se plechovkáři a motorkáři liší řádově. V počtech užitečně ujetých o několik řádů.

hodnocení

1x

Pohled motorkáře, zakazovat někomu motorku a ohánět se nebezpečím...to je to nejhorší co může kdo udělat, protože až mu bude 18, 20..tak si na motorku vydělá a to si samozřejmě nekoupí nějakou slabou dvácu...a tady je ten kámen úrazu člověk bez zkušeností sedne na silnou mašinu. Takže za mě, pokud dítě chce, tak podporovat, podporovat. Na motorku ať si vydělá, nebo přispěje. Co bych mu ale dopřál jako dárek je výbava na sebe. Opravdu zakazovat není rozumné, takových případů bylo, co si od někoho potají půjčili motorku a jak to dopadlo asi víme všichni...

já jsem si teda koupil silnější motorku (72kw), jezdím třetí sezonu a žiju.. zastávám názor, že nejde ani tak o výkon ale o to, co má dotyčný v hlavě.. .. když někdo jezdí jak dement po městě, tak nebezpečí bouračky roste raketově vzhůru.. což ostatně si všímám že bouračky na motorce jsou snad v 80% ve městě.. a docela se směju tomu, jak někdo může považovat fichtla za bezpečnou motorku.. ono i náraz v 50tce nemusí dopadnout dobře...

zelenydabel*
hodnocení

1x

To je klasika. Rodiče tě vychovávali od mala, kdy jsi byl zranitelný a v očích rodičů budeš pořád zranitelný byť už ti bude 50 a jim 75. Tak to je. Kor maminky, ty tě nosily ještě 9 měsíců pod srdcem. Na to nezapomínej.

Co se ale týče motory. Rodiče říkají, máš špatné známky. Tak si večer sedněte a domluvte se, že pokud zlepšíš známky na tolik a tolik, tak že ti přispějí polovinou částky na výbavu či motorku. Bude záležet dle tvého výběru. Souhlasíte? Pokud ano, plácněte si a máš to. Před tebou je úkol zlepšit prospěch a rodiče pak budou muset dodržet slovo. Ber to tak, že ty si na věci šetříš. Máš tedy na věci jiný pohled a jinak se k nim budeš chovat. Hlavně trénuješ trpělivost. Je to sice blbé nemít vše hned jako ostatní spolužáci ale zase si na to vyděláváš a není to tak, že: "tatínek koupil" "maminka koupila". Už jen z toho pohledu, že budoucí přítelkyně či její rodiče to osloví. Protože jsi zvyklý jít si za svým cílem.

Řiď se těmito hesly: "vše zlé je na něco dobré" "hledej chybu či prostor na zlepšení nejdříve u sebe"

Občas tvrdé ale dost tě to bude posouvat dál a v životě něčeho dosáhneš. Stěžovat si, že je celý svět proti tobě a že tě nemá nikdo rád, jde vždy a je to jednoduché.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- jen tak jsem si vzpomněla na bráchu - ten si taky s velkou slávou koupil motorku (tuším 250-tku) - a za pár dní se docela dost vymlátil, málem přišel o nohu. Mamince se vůbec nedivím, že se bojí (každou chvíli se zabije nějaký motorkář) - a ještě by na to měla platit ! ...

kohout
hodnocení

Když mi bez problémů dovolila řidičák na motorku, tak jí to zřejmě tak moc nevadí. Ale chápu to kdyby měla obavy

hk

Řidičák patří k základnímu vzdělání člověka a nemá nic společného s nákupem vozítka.

hodnocení

0x

Pokud rodiče říkají, že máte špatné známky, zkuste přidat ve studiu a zlepšit se. Třeba potom i rodiče svůj názor přehodnotí. Jinak si budete muset vydělat na to co chcete a přičinit se sám..

eulalie*
hodnocení

0x

Tak já se tvým rodičům nedivím, mají o tebe strach. Co chvíli se nějaký motorkář vymele na silnici a zabije. Podle mě ty špatné známky jsou jen taková zástěrka pro to, že tví rodiče si nepřejí, abys tu motorku měl. A ten starý pionýr ti nestačí? Však to má taky jen dvě kola?

danys*
Za mne pionýra nebrat! Není nad to, když te na tom krámu předjíždí do kopce kamiony :-D věčné se v tom musí člověk hrabat..prostě Slovenska pomsta. Prodej to a kup toho Simsona . bezudrzbovy stroj a jezdis furt. Na rozdíl od japoncu,kde ta udrzba něco stoji a je potřeba ji nezanedbavat. Mel jsem od pareza, pres simsona az po sestikilo snad úplně všechno a na simala nedam dopustit

radarbrdy*
hodnocení

0x

Vem to tak, že rodiče se tě snaží chránit před nebezpečím a mají tě rádi (koupili ti fichtla). Se silnější motorkou roste nebezpečí, že se ti stane vážný úraz. Moje rada je, počkat ještě až ti bude 18 let a pak si koupit auto.

PS. V naší obci, se před lety zabil mladík na motorce, od té doby na té ulici nemá téměř nikdo motorku.

tady evidentně nejde o dopravní prostředek. Takže rada kup si auto je poněkud mimo. Prostě motorka je motorka. Pro každého motorkáře je ta pravá motorka jiná motorka. Pro někoho kdo jezdí čumendu je nejlepší choper co sice moc nejede, ale o to větší kravál dělá. Někdo chce naháče, cesťáka nebo půl auta (váhově) Gold Wing = výbavou jako dvě auta. Pro mě je motorka silniční supersport. Moje je Yamaha YZF R1. Takže mladýmu naprosto rozumím a je jen na něm, jestli to má v hlavě v pořádku. Za velmi dobré považuji, že začíná na fichtlu a chce jít postupně dál. Taky jsem to tak měl.

doplněno 07.05.16 23:25:

přesně jak píše pest dole

fik
hodnocení

0x

Docela rodiče chápu,přibližovadlo máš,řidičák taky a když chceš něco lepšího tak si na to vydělej. Já jsem si taky auto mohl dopřát až jsem si na ně vydělal,nikdo mi je neplatil,rodiče mě dali na autoškolu ale o auto jsem se musel postarat sám. Jinak být tebou možná až na to auto počkám,silnější motorka to je sice hezká zábava a věřím že to hodně lidí bere,ale do dnešního provozu na motorce je opravdu docela hazard,bezohlední šílenci co tě klidně smetou a na motorce jsi totálně nechráněnej. Zrovna včera mi auto zachránilo život,do cesty mi vlítla srnka,už se nedalo nic dělat,odnesl to jenom nárazník a světlo,na motorce ve stejný situaci už bych tady vůbec být nemusel

cuke
hodnocení

0x

Bejt tebou tak si rozhodně nechám pincka to je prostě nerozbitnej stroj a má pěknej design. Na simsona jak tady někdo psal vůbec ani nemisli protože to je krumpl strašnej, sice to jede trochu rychlejc (asi tak o 10km/h), ale jsou tam problémy s elektrikou (ta se furt se.. no kazí), má to baterku takže další starost navíc, a má to dost měkkej rám (plave to). Měl jsem několik kamarádů co měli simsony a furt problémy. O pincka se taky musí pečovat ale to s tim opravováním no tak někdy člověk seřídí předstih nebo vyčistí karbec to snad nic neni ne. Koukni se na nějaký záběry z fichtlkrosu co ten pincek vydrží.

bella*
hodnocení

0x

ahoj.. hele rodiče neřeš pokud zkušenosti máš tak stačí jen brigáda.. nejlepší je číšničení v restauraci, sama si vydělávám na motorku a otec mi ji zakázal.. pokud máš normální rodiče pochopí že život je změna.. a zkus jim pustit nějaký videa z YouTube kde ukazují jízdy atd.. třeba pak trochu vypustí a začnou nsslouchat ;*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]