Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dnes jsme seřizovali vůle na Škodě Felicii 1,3 BMM 50kW ročník 1995 na sacím ventilu 0,25mm a výfukovém 0,20mm, samozřejmě jsme seřizovali vůle na studeném motoru. Problém je v tom, že při studeném motoru, klepání neslyším a Felicia má tichý chod, napříč když se mi zahřeje motor, slyším opět velké klepání ventilů.
Prosím o názory, děkuji
Zkus přeměřit vůle na prohřátém motoru (aspoň tak po 20 km jízdy, ať je zahřátý rovnoměrně). Vůle by měla být na všech kolem 0,45 mm. Pokud bude OK, pravděpodobně ti tam klepe něco jiného než ventily.
Tak to platí údajně jen pro výfukové ventily, na sacích jsou hliníkové zdvihací tyčky a tam by se pro zahřátí neměla vůle tolik změnit oproti studenému motoru.
Při kolika stupních jsi seřizoval? v příručce je jasně napsáno že teplota okolí musí být 20° +/- 3 Pokud jsi seřizoval při příliš nízké teplotě,při zahřátí už jsou tam ventilové vůle příliš velké a klepe to.
Ještě mě napadla jedna věc co u felicií často klepe,ozává se to klepání i se sešláplou spojkou? pokud to se sešlápnutím spojky přestane a dělá to jen na volnoběh tak je to vychozený synchron na 5 stupni v převodovce
Zdravím,
seřizoval jsem to při studeném motoru . Venku byla ideální teplota 20°C. Jak popisujete, když sešlápnu spojku, tak to klepat přestane, ale to je jiný zvuk. Slyším tam stále ventily, při každé rychlosti i volnoběhu.
Tak to nemus ani být ventily,může být třeba špatný ojničí čep,pístní čep..v podstatě cokoliv v motoru. Jaký používáš olej? jak jej měníš? kolik má motor najeto?
Můžeš zkusit udělat video a nahrát jej sem?
V ten den jsme měnili olej používám 15W-40 Shell HX5 + originální olejový filtr, měním to co 1 rok, protože nenajedu tolik kilometrů. Před seřízením jsem měl vůle rozdílné, některé byli menší některé větší. Vše jsem dal na 0,2 výfukový a 0,25mm sací. (hliník a ocel). A jak říkám, při studeném motoru to má klidný chod, ale při zahřátém to začne strašně vřískat při rychlostech.
Mám vůle zmenšit? O 0,05mm?
Vřískat? vůle nezmenšuj,to tím nebude,i když jsem měl na svojí felicii před seřízením na studeném odhadem třeba i 0,3,měrky tam šly vložit úplně bez odporu tak jsem to na zvuku nepoznal,samozřejmě po seřízení to bylo o málo tišší,ale kdybych se na to přímo nesoustředil tak to nepoznám. To by tam muselo být tak 0,5 aby to klepalo. Zkus to nějak nahrát,třeba mi to něco připomene
Místo 15W-40 možná přejít spíš na 10W-40..pokud toho moc nenajedeš,to znamená že je motor provozován často v režimu kdy je nezahřátý tak bude tenhle olej lepší,dřív se dostane do mazaných míst i nahoře a není studený tak málo tekutý
Zdravím, lil se tam vždy 10W-40 - polosynteika, přešel jsem na 15W-40 minerální, kvůli toho že papal olej a mechanici říkali, že už do tohole strašího motoru je lepší lít již minerální a 15W-40. Jistě nahraji to večer až bude motor studenější a taky ještě pro jistotu zkontroluji vůle.
Dej sem nahrávku zvuku... Ventily to být nemusí, klidně něco na ojnici atd. Zkušený mechanik to najde přesně..
Pokud žere olej, tak tam lej nejlevnější použitelný olej (klidně M6AD) a jezdi dokud to nezdechne. Řešit to opravou asi nemá smysl, jenom sundat/ nandat hlavu vyjde dráž než jiný motor... Hustý olej spíš vymezí vůle a klepe to míň, 10W40 a 15W40 mají za tepla prakticky stejnou viskozitu, rozdíl je za studena.
To já jsem zase právě zastánce,pokud to auto chce mít déle to řešit. Když někde koupíš motor,absolutně netušíš v jakém je stavu,tohle je vždycky v podstatě na slepo. Ono ten motor opravit vyjde dráž,ale máš jistotu že máš opravdu dobrý a spolehlivý motor a nemusíš se bát že tě to někde nechá. Ten motor je jednoduchý jak facka,materiál na generálku máš pár stovek,v každý kovodílně ti srovnaj hlavu a přebrousí kliku. Potom pokud tomu bude dávat dobrý olej může jezdit bez obav a investic další stovky tisíc kilometrů
To platí pro lidi co si to umí udělat sami
Nezapomeň že mu nejen žere olej, ale k tomu tam má něco vylágrovanýho.
Shnilou Feldu s dobrým motorem sežene za odvoz... Ale to si musí každej rozmyslet sám. Já se držim zásady jak se to začne sypat a žrát prachy tak pryč s tim. Nejlíp dokud to ještě jezdí, to se líp prodává.
Tak tu feldu má podle fotky hodně pěknou,ono do v průměru 19 let starýho auta budeš už nějaký prachy sypat pokud je chceš udržet v provozu,s tím už prostě musíš počítat že semtam tam něco odejde nebo zazlobí,těžko seženeš takovou která bude naprosto bez investic
Pěknou, to je otázka... Z Barumky vybarvením nápisu bílou barvou špičkovou gumu neuděláš A takových věcí tam bude spousta
Nejhorší je že "natřít třmeny načerveno" udělá z řidiče jezdce rallye speciálu, ale je to pořád normální Felda.
Prostě než generálkovat motor co je už na šrot, tak je lepší sehnat jinej co je ještě v pořádku. Platit generálku v servisu je úplná pitomost a dělat to sám je pro nadšence (tam se to ale aspoň dá pochopit)
Vyřešeno , měl jsem zaklepané ventily. Stačilo ubrat na vůlích 0,05mm. A vše je opět v pořádku. Již to neklepe. A pro pořádek, sice je to jenom Felda, ale je moje a dřel jsem 2 roky, abych si mohl koupit auto za své peníze. Pro začátek je to ideální auto. Auto je garážované a s minimální korozí, což moc Felicií není.
Děkuji za předešlé rady :D
Proč by nemohla být bez koroze? Já mám feldu a je taky zcela,ale vážně zcela bez koroze,kde něco bylo tak se to vyvařilo a teď už jenom vystříkávám dutiny a natírám podvozek a nikde se to neobjevilo znova. Kdo se o auto stará tak to je něco jinýho než když někdo jenom jezdí a jezdí a jezdí dokud se to prostě nerozsype
Soused má Feldu absolutně bez koroze. Nikdy nejela v soli a dokonce snad ani v dešti. Za rok jestli najede 100 km tak je to moc, jen to leští v garáži
Ale kdo jezdí v zimě, tak mu to prostě dřív nebopozději shnije. To by se muselo po každým dojetí spláchnout sůl a každých 14 dní opravovat to co otlučou kamínky...
Felda ideál na začátek - pro "mladého automechanika" na naučení ano, ale bohužel mizerná bezpečnost. U mlaďocha u kterého se dá čekat nějaký "výlet do škarpy" to je hodně velká nevýhoda. Za ideál považuju něco typu "Focus MK1 kterej neni shnilej" - dá se koupit za stejný peníze (500 euro běžně) , bohužel opravy Fordích vychytávek lezou do peněz. Ale pokud se nesype tak to je zlatý auto..
Tak hrozný to zase není ochránit,stačí před zimou prolejt dutiny a všude kde je potřeba obnovit tlumexový nátěr. V zimě jezdím normálně a po týhle péči to nehnije. Kamínky ten tlumex jenom tak neomlátěj aby to začlo tak rychle hnít,a když se to kontroluje tak to stačí. Na kamínky hodně pomůžou plastová nadkolí a uchytit je až přes ty lemy blatníků a používat zástěrky.
Lak zase musíš čas od času natřít dobrou voskovou leštěnkou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.