Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motorka - přepis - evidenční kontrola

Od: helpikdis* odpovědí: 14 změna:

Zdravím Vás, potřeboval bych poradit.

Před časem jsem si koupil od kamaráda motorku Jawa350 - bez dokladu o zaplacení. Měla technickou a ještě chvíli má. Motorku kamarád ale neodhlásil, respektive je psána na něj. Aby se to změnilo, je prý nutná kontrola o technické prohlídce. Zajel jsem tam a krom toho, že to byla menší přestavba zjistil závady, že motorka není vybavena výrobním štítkem a že má jinou barvu. Výsledek: Vozidlo z hlediska evidenční kontroly nevyhovuje.

Řekl jsem to kámošovi, jak mi mohl prodat motorku bez štítku a on se mi od te doby vyhejbá. Tuhle jsem našel ve schránce papírek o tom, že mi dává plnou moc s jeho podpisem, ale muj podpis nemá, tak je to spíš pro mě ne pro něj.

Výsledek je ten, že na motorce raději už docela dlouho nejezdím, protože morotka není přepsaná (pořád je majitel on) a za chvíli bych měl (nebo on) jet prodloužit tecnickou o další rok ... nebo 2 ted nevim ...

Jak z této situace?

Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

výrobní-typový štítek je povinný, pro jednotlivé kategorie vozidel to ukládají směrnice 76/114 EHS a 93/34 EHS, včetně naší vyhlášky č.341/2002Sb., jeho opatření je plně v režii vlastníka - provozovatele, a to v součinnosti s výrobcem...úřad s tím nemá nic společného...přestavbu neupřesňujete, každá přestavba musí být schválena výrobcem a následně zapsána úřadem,barva není problém, je to obyčejná změna...opatřete si výrobní typová štítek, dořeště - legalizujte přestavbu nebo motorku uveďte do původního stavu, změnu barvy nahlásítě při registraci...a vše bude ok, i z evidenčního hlediska

helpikdis*
hodnocení

Je mi janý, že je štítek povinný a zrvna tak to, že kvůli tomu morka neprošla evidenční kontrolou, ale jak to z bývalého kamaráda (kamarád by tohle netajil před prodejem, nebo alespoň by si o tom chtěl promluvit a nějak to řešit) dostat? Pořád je motorka psaná na něho, ale kvůli vylouplému štítku je motorka k ničemu jak mě tak jemu ... a já mu na to skočil. Jak si tedy štítek opatřit?

Ta přestavba byla pouze na vyšší typ ... ale nechápu jak to schválit ... To mám dojet do provozovny Jawa? to asi ne

davidhavel*

Zdravím, dojet na motorce asi ne, ale staci jim tam napsat, nikdo jiny vam totiz nepomuze. Maximalne muzete koupit nekde stitek a zkusit to nahlasit jako prestavbu po bouracce - vymenu ramu i motoru, jelikoz cislo na stitku a na ramu nebude souhlasit. Zda to jde, to netusim. Ze jste koupil motorku bez stitku je s prominutim vase hloupost a to, ze je napsana porad na kamarada je jedno. On ma kupni smlouvu a ta je pro vas zavazujici - vlastnik jste vy. Ovsem od smlouvy by slo mozna odstopit, jelikoz to, ze motorka nema v poradku papiry je celkem podstatna zavada. Zalezi na smlouve.

helpikdis*
hodnocení

Také zdravím,

ano, koupil jsem to bez štítku, ale nevěděl jsem, že tam není. Teď už bývalý kamarád mě v tomhle právě podvedl.

Kupní smlouvu nemáme, protože to bylo z bývalého kamarádství ze sousední vsi nic neřešili. Dohodli jsme cenu, věděl jsem že motorka jezdí dobře a že se o ní staral a to tak nějak stačilo. Pak jsme si řekli co je potřeba udělat kvůli změně majitele a to byl vše. Nečekal jsem komlikace se štítkem a že se mi bude vyhýbat.

Po tom co jsem byl na té evdenční kontrole jsem mu volal jak mě mohl takhle podrazit a začal se mi vyhýbat. Po čase jsem ve schránce našel jeden papír A4 s jednou větou, že mi dává plnou moc k té motorce, ale vzhledem k tomu, že já jsem nic nepodepsal, mohu se tvářit že mi nic do schánky nedal.

Nevím co mám dělat ..

davidhavel*

Motorku vraťte a domáhejte se vrácení peněz, jak, to už nechám na vás... po dobrém to asi nepůjde...

nespokojenyurednik

přečtěte si ještě jednou, co jsem napsal, k přestabě - nevím co je ve Vašem případě vyšší typ...neuvádítě typ motorky kterou jste koupil...pokud je výrobcem JAWA, tak ano, do "provozovny" JAWA

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Pokud nemá ,,kamarád,, kupní smlouvu, tak bych si vyhlíd radar s foťáčkem a jezdil sem a tam na plný céres. On by si asi brzo rozmyslel, jak se správně chovat.

helpikdis*
hodnocení

Abych řekl pravdu, taky jsem nad tím přemýšlel, ale nejsem zlý člověk a na to možná spoléhá. Kdyby mě za něco sebrali, třeba za rychlou jízdu, musel bych řikat pravdu a to, že je motorka jeho a samosebou by možná přišli, že nemá štítek. Platil by to on. Já ale takovej nejsem. I když mě tím hodně naštval, nmám zlou povahu a v tom je možná ten problém

nespokojenyurednik

když budete příště kupovat motorku nebo auto, budete vědet, že tam typový - výrobní štítek má být, poučil jste se a ještě za to zaplatil...nechápu jak jste si motorku kontroloval...výrobní číslo nebo u novějších motorek 17-místní VIN musí být vyraženo na rámu, minimálně jednou, a k tomu minimálně jeden výrobní - typový štítek...také s VIN, nebo VČ, uvedením výrobce, uvedením TYPU atd...jinak se čisté štítky prodávají různě na burzách a každý člen nějakého jawa-moto-klubu Vám poradí jakou technologií čistý štítek vyplnit. Pokud je umístěn na hlavě řízení, tedy na té silné trubce, ve které je upevněna přední vidlice včetně řidítek atd., dají se nýty vymáčknout z vnitřní strany trubky, po úpné demontáži řízení, štítek se proto nemusí vylupovat, ale elegantně se sundá, obdobný je postup při jeho montáži...je jasné, že štítek vyloupnul ten dobrák, který předělal motorku na "vyšší" typ...například z jawa 350-634 udělal 638, nebo 639...nebo 640? Některé motory jsou na první pohled úplně stejné, liší se napříkald jen délkou předlohové hřídelky v převodovce různými podobnými detaily, a na první phled jinopu nádrží, kastlíky, řidítky atd...taklže když se motorka položí nebo bourá, sežene se co je na trhu nebo v inzerátech a namontuje...a tak je z motorky vyšší typ...počítejte s tím, že budete jezdit jen do první technické kontroly, předpokládám že technik pozná přestavbu a pokud TP dostanete, tak maximálně na měsíc, aby jste oficiálně dořešil "přestavbu"...

No já zapoměl, že Vy máte moc dobré srdíčko, takže až Vám skončí technická, odstavíte jí v garážia budete jí už jen leštit a kochat se neschválenou přestavbou...*smich*

Nejsem dnes roztomilý? Co myslíte, pane Cukrárk?

helpikdis*
hodnocení

Zdravím, byl jsem na dovolené.

Ano, šlo o přestavbu n0, tedy poze jiné oplechování.

Už kašlu na dobré srdíčko ... je to neřád a já vůl. Jak vyřešit (zlegalizovat) tu přestavbu?

Většinou jste roztomilý, pane NÚ, jen by jste již měl napsat správně "pane Cukrárk?" Cukrář!

:) nebo Milane *hi*

nespokojenyurednik

za překlepy se moc omlouvám,mám jich všude hodně, ale je to tím, že píšu na tom dětském mini-notebooku, má tak malou klávesnici...-

davidhavel*

Opět se mýlíte... pokud by vás chytili na motorce bez štítku, problém byste měl vy, jelikož moto nesplňuje podmínky pro provoz. Navíc byste dostal pokutu za rychlou jízdu a to i v tom případě, že by vás nechytili, jelikož by nastaly tahanice u přestupkovky. "Kamarád" by to na sobě přeci nenechal a sdělil, že moto prodal a jezdíte na ní vy. Jak říkám, buď vyražte do Jawy a sežeňte štítek nebo vyražte "kamarádovi" pár boulí na těle, vezměte zpátky peníze a vraťte motorku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma evidenční kontrola

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]