Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chystám se z Rumunska dovézt ojetý automobil, neznám ale místní legislativu natolik, abych věděl, jaké úkony (a na kterých úřadech) musím absolvovat, abych mohl s vozem odjet do České republiky a zde ho přihlásit do provozu. Rád bych se vyhnul jakýmkoliv komplikacím při cestě přes hranice, případně při registraci vozu v ČR. Proto bych se chtěl obeznámit s řádným postupem, který je nutno po zakoupení vozu provést na rumunských úřadech. Netuším, zda je postup stejný jako např. v Německu, nebo má svá specifika (přestože je Rumunsko členem EU). Prodejce mě informoval, že v Rumunsku neexistují dočasné (převozní) SPZ a na voze tak zůstanou původní značky. V ČR je však nutné předložit potvrzení o odhlášení v zemi původu, proto bych rád věděl, zda na voze mohou zůstat původní SPZ i po tomto odhlášení. Rovněž by mne zajímalo, zda v případě ponechání původních SPZ zůstane v platnosti povinné ručení uzavřené předchozím majitelem, nebo je nutné před/po odhlášení na rumunském území sjednat nové povinné ručení na moji osobu. Rád bych se rovněž dozvěděl, který úřad úkony spojené s registrací vozidel vyřizuje. Trochu mě straší právě ona neznalost prostředí i jazyková bariéra na úřadě. Předem děkuji za rady od všech, kdo mají z podobné situace zkušenosti, případně za odkazy na zdroje potřebných informací.
ten rumunský vůz, který stojí za to jej sem táhnout bych chtěl opravdu vidět. Pošlete kdyžtak foto. Nebo se jedná o sběratelství . . Jinak co se týče ČR, slyšel jsem, že už nějaké to léto jsme veřejným vrakovištěm Evropy, ale to není nic proti Vašemu záměru ani Vám konkrétně.
ale v Rumunsku lze koupit i 2-3 roky stará auta a vyjdou o 2 tis eur levněji než v SRN nebo jinde
Nemějte obavy, vůz bude určitě mladší, než kterým jezdíte vy sám. Pouze se jedná o model, který je velice okrajový. Ani po Evropě není snadné sehnat dobrý kus za přijatelnou cenu (u nás prodeje nejvýše v desítkách kusů). Kupovat vůz v Rumunsku jsem původně neplánoval, ale když se naskytla příležitost... Pochybnosti (a jisté předsudky) vzhledem k lokalitě samozřejmě také trochu mám, i proto se ale snažím získat potřebné informace. Na druhou stranu je vůz nabízen oficiálním dealerství značky, což by samo o sobě mělo být alespoň částečnou zárukou férového jednání.
v ČR není nutné předložit potvrzení o odhlášení v zemi původu, je to věcí rumunského majitele, zda chce být popotahován úřady a místní ČKP, pokud by jste auto na sebe u nás nezaregistroval...auto v rumunsku dočasně pojistíte,pojistka musí platit v celé evropě, pokud Vám rumunské značky nechají, tak přijedete na rumunských značkách,hlavně aby jste měl platnou technickou a cestou domů měl u sebe platné rumunské doklady a kupní smlouvu...auto zde přihlásíte, pokud plní podmínky zákona č.56/2001 Sb...
Děkuji za odpověď! Pokud tomu dobře rozumím, mohou tedy původní značky na zůstat (tzn. není nutné odhlášení v Rumunsku), avšak původní povinné ručení podpisem kupní smlouvy zaniká a je nutné uzavřít nové. Po podpisu kupní smlouvy, obdržení všech dokladů k vozidlu a uzavření povinného pojištění tedy mohu s vozem odjet z Rumunska do ČR, kde mě čeká kolečko - emise, evidenční kontrola, technická kontrola, povinné ručení, registrace vozu (s nutností předložit rumunský velký TP napsaný na původního majitele, kupní smlouvu, doklad o uzavření povinného ručení) a následně doplnění SPZ do smlouvy o povinném ručení, správně?
já nenapsal, že odhlášení v Rumunsku není nutné, ale že úřad v ČR potvrzení o odhlášení v Rumunsku nevyžaduje, ještě jednou zopakuji, odhlášení v Rumunsku je hlavně věcí rumunského majitele, Vás to trápit nemusí...kupní smlouvou vznikají nové vlastnické vztahy, pojištění vzniká a zaniká vždy uzavřením nebo ukončením smlouvy s příslušnou pojišťovnou...Pokud má auto platné rumunské značky a platné rumunské doklady a platnou rumunskou technickou kontrolu, a máte u sebe platný doklad o tom, že je auto pojištěné, můžete autem jezdit evropou...protože ale nejste v dokladech uveden jako vlastník, doporučují mít u sebe písemnou kupní smlouvu, pro případ, kdyby Vás kontrolovala cestou domů policie nebo nějaká místní milice...po příjezdu do ČR Vás čeká uvedené jednání na úřadech, začněte technickou, kde vystaví všechny protokoly, pak pojišťovnu a nakonec jděte na úřad...
O tom, že Vám budou značky stávajícím vlastníkem ponechány jste psal sám, dle mého názoru by je měl při odhlášení rumunským vlastníkem odebrat rumunský registrační úřad...ale nemusí, registraci auta v ČR dodatečně zjistí ofociální cestou - výměnou údajů mezi resortními ministerstvy...tedy pokud auto v ČR skutečně zaregistrujete...raději si s ním vše předem domluvte...s tím stávajícím vlastníkem...pokud chcete nějaké další detaily, doporučuji zavolat na rumunský konzulát nebo podobnou instituci, kde Vám zjistí i čísla příslušných rumunských právních norem...Rumunsko je v EU,proto tam platí všechny evropské směrnice a nařízení...včetně těch, které řeší registraci aut...auto je zbožím,volný pohyb zboží v EU je zaručen...
dovážené auto musí mít minimálně na výrobním štítku vyznačeno číslo homologace ES, nebo minimálně v registračních dokladech uvedeno číslo národního typového schválení, pokud nemá ani jedno ani druhé, musí být mladší 8 let a plnit podmínky emisní normy euro II, jinak jej u nás nepříhlásíte
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.