Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení vozidla

Od: bajda odpovědí: 33 změna:

Dobrý večer, naskytl se mi takový menší problém.Před rokem a půl jsem prodal vozidlo s tím, že ve smlouvě bylo uvedeno, že odhlášení a následný převod si zařídí kupujicí na své náklady,k čemuž jsem mu vystavil plnou moc. Teď po roce mi přišla výzva k uhrazení pojistky na toto auto, kde jsem byl uveden jako vlastník vozidlo. V tu chvíli jsem se vážně zděsil. Auto měla už minimálně třetí osoba,auto neodhlášené, a zůstalo přihlášené stále na mě. První věc, že jsem to řešil s kupujícím, ale to je s prominutím nějaký debil, a odpověděl mi ,že to není jeho problém, ať se starám:DPak už na emaily nereagoval. Nejdříve jsem došel na pojišťovnu, kde byla vedená pojistka už na úplně jináho člověka. Tam mi řekli, že to řešit nemusím, že pojistka není sjednaná na má jméno. Ale to neřešilo problém, že až ta pojistka zanikne, ČKP půjde po mě...Volám na kancelář pojistitelů, tam jim řeknu můj problém.V té době neměli ještě v databázi něco o tom, že by nebylo sjednáno u auta povinné ručení. Řekli mi ať to něřeším:DNaposled jsem zašel na registr vozidel. Řekl jim můj problém...Odpověď..Vy jste auto prodal, nemůžeme Vám vystavit duplikát. Nevíme co s tím, není náš problém, Vezměte si právníka...:D Neuvěřitelné jednání!Samozřejmě mi před týdnem přišla výzva k uhrazení asi 4000 Kč do Zákonné kanceláře pojistitelů. Prosím poraďte co s tím, Vážne si nevím rady. Díky!

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejdříve by jste měl přečíst asi 150 příspěvků na toto téma.

Do 30 dnů, napište na ČKP dopis, že již od data xxxxx, nejste majitelem uvedeného vozidla. Popřípadě jim pošlete KOPII kupní smlouvy. Tímto je to vyřešené, páč nic jiného dělat nemůžete, protože nejste právní majitel.

Tento problém se zde řeší každý týden několikrát.

Co dál není jasné?

bajda
hodnocení

Chápu. Ale tím se nevyřeší to, že když s tím autem někdo někde něco provede a uteče třeba od nehody, půjde to na mě. A navíc ve vyjádření na ČKP je napsáno, že se to bude řešit v souladu s registrem vozidel. Aby se pak oni nekoukli do registru, není to přepsané, bude platit...Vážne nevím jak to ve skutečnosti funguje, já jen abych se nenapálil. Takže pošlu dopis s vyjádřením že to auto není moje pluzs kopii kupní smlouvy. Diky:))

Ale trošku se mýlíte, ale je to z neznalosti. Musel by jste doplnit znalosti velkého množství zákonů. Ale od toho je zde web- www.poradte.cz

pokud někdy někdo vás bude spojovat s BÝVALÝM VAŠÍM AUTEM , předložíte kupní smlouvu. Tak to dělá mnoho vlastníků, kteří udělali chybu jako vy a vozidle nechali přepsat někoho jiného.

Dneska se to tu taky řešilo.

jarda2*

Je v tom IMHO pekny bordel a CKP se chova jako tlupa banditu. Pokud mate kupni smlouvu s nutnymi udaji, tak neni povinnost platit PR a to by mela byt dostatecna informace pro CKP.

upřesním Jardu, platit musí ten, kdo provozuje vozidlo dle zákona 168/1999

Vy to uřčitě již dávno nejste, proto si pečlivě schovejte kupní smlouvu.

nespokojenyurednik

myslím, že když s tím autem někdo něco provede,můžete se dostat až před soud, vím o několika takových případch, a není to katastrofický scenář, jak nedávno psal pan Cukrárk, ale drsná realita...samozřejmě že odsouzen nebudete, ale zabere to nějaký čas a nervy a budete muset vysvětlovast a vysvětlovat...spoléhat se na cizího člověka, že něco na plnou moc zařídí se může vymstít, hlavně když se jedná o d..., jak uvádíte...samozřejmě je to Vás problém, nesplnil jste zákonnou podmínku a nenahlásil změnu vlastníka...pokud zjistíte posledního vlastníka, zkuste se s ním dohodnout...zajít společně na úřad a udělat odhlášku...ale jemu bude vyhovovat ježdění na Vaše jméno, vyhne se tím ekologické dani a poplatku za registraci...a až auto doslouží, někde ho pohodí - odstaví...pak Vás příslušná městská část vyzve k odstranění autovraku, pokud včas nezareagujete, tak i k uhrazení pollatků za vše možné a nemožné...budete muset opět vysvětlovat a dokládat...máte sice kupní smlouvu, takže případné problémy s podáváním vysvětlení bude mít i další a další prodejce...ale Vy jste v registru veden jako poslední vlastník, takže budete proto pokaždé osloven jako první z řady...za blbost s e platí,...

bajda
hodnocení

Ano, chápu. Já ale toho dotyčného nedohledám...Vážne nevím jak.A pak je tu další věc, jestli vůbec 1 majitel vozidla mohl prodat auto další osobě, i přez to, že jsem na registru vlastník stále já?Je to celé moje blbost, to je jasný. Já jen fakt doufám, že poslaným dopisem na ČKP s kopii smlouvy a čestnym prohlášením, se vše vyřeší.Respektivě kdo mě ohlasí, my už po Vás peníze nechceme, nic nedlužíte...NIkdo..Alespoň tak to vidim já.

nespokojenyurednik

dotyčného dohledáte, když budete chtít a budete mít zájem, zanedbal jste to před časem, dnes by Vás to stálo čas a peníze...v registru vozidel tak ale zůstanete navždy zapsán jako vlastník, tento zápis sice nekopíruje anio nezakládá vlastnické vztahy,ale ten kdo je tam uveden je poruce jako první...myslím že i ten, komu jste auto prodal by měl mít zájem na tom, aby nikde v ničem nefiguroval...ale je to jen na Vás a Vašem přístupu nebo domluvě...

jarda2*
hodnocení

0x

A neni logicke reseni, ze zajdete na registr a tu odhlasku na noveho majitele dle smlouvy provedete ted? Pokud se Vam nepodari sehnat TP, tak se da povazovat za ztraceny a meli by vystavit duplikat, tento pak poslat majiteli dle smlouvy. IMHO jediny legalni postup.

bajda
hodnocení

Jasně, za blbost se platí, ale když se nad tím zamyslíte do detailu...Není to blbost?Vůbec, že někdo tohle řeší, a lidi z toho mají akorát tak problémy.Jsou důležiitější věci, než řešit s prominutím takovýhle ho*na. Psal jsem, kupující neraguje, jednou zareagoval s odpovědí:,,Mě to nezajímá´´!Takže jak byste se s ním domluvil Vy?Je to těžké s bandou blbců na úřadě i s bandou blbců v běžném životě. A dohledat toho člověka,který to má právě teď?To by mě zajímalo jak!D na rady pana Cukráře, odešlu vyjádření na ČKP, smlouvu si uschovám, a budu doufat, že to auto je už někde na maděru.Nerad žiju s pocitem, že je někde něco nedořešené, ale jinak to v tomto případě asi fakt nejde:/

bajdo, přečtěte si, prosím, poslední Váš příspěvek a vysvětlete mi, proč nadáváte úředníkům. Oni přeci nezavinili součastný stav. Ten jste zavinil vy, nikdo Vás do toho netlačil.

Jesliže nevíte jak na moje rady odeslat vyjádření, rád Vám poradím. To že nerad žijete s pocitem...

tak to vyřeště, jak Vám radí pan NÚ, neschovávejte svoji neznalost a bezmocnost za jiné.

Můžete klidně porušit zákon, dojít na evidenci, že jste ztratil techničák, oni vypíší za 100 kč duplikát, pa k přepíšete na jiného člověka.

Máte právo se vyjadřovat jak se vyjadřujte, ale vy musíte konat a činit. Pokud Vám naše rady nepomohli, ptejte se dál ceo není jasné. Ale vždy lze najít řešení.

Vždy, když se chce.

jdeto!

sisi*

Jestliže tedy máte kupní smlouvu,kde je uvedeno komu jste auto prodal (jeho datum narození,adresa,rod.číslo) tak neváhejte a běžte na úřad provést odhlášení a je po problému.Jestli s Vámi kupující nekomunikuje,to by mě vůbec nezajímalo,odhlásit na jeho jméno a hotovo.

sisi, ale on nemá doklady

nespokojenyurednik

stačí splnit to co ukládá zákon a nemusíte žít s negativními pocity, co by jste chtěl poradit po roce a půl? Zaplaťe si profesionálního detektiva, tutově posledního majitele i auto najde, bude Vás to ale stát nemalé peníze...Pochybujete o tom? Osobní údaje všech vlastníků má také pojišťovna, pokud auto pojistili...A na čem by jste se chtěl domlouvat s bandou blbců na úřadě? Vysvětlete mi to...

bajda
hodnocení

Dobře, asi by nebylo dobré házet všechny úředníky do stejného pytle. Ale mám s nimi prostě špatnou zkušenost. Jde hlavně o to dotyčnému poradit, když už nic jiného. OK, takže udělám podvrh, zní to dobře:)Přijdu tedy na registr, s tím že nemám ani jeden z TP a oni my vystaví nový. Následně to odhlásím na vlastníka podle smlouvy.(Nebudu za to platit daň za přepis vozidla?)Pochopil jsem to správně?Díky

bajdo, ale já Vám nabídl řešení, NÚ taky nastínil jsem podvod a vy si vyberete podvod?

Eko daň platí ten kdo vozidlo přihlašuje! To se ale dostáváme jinam, páč jak dlouho je vozidlo prodáno?

bajda
hodnocení

Teď jsem se do toho trošku zamotal, jinak vozidlo je prodáno 2 roky. On to zase takový podvod není, akorát to bude tak jak to mělo být podle smlouvy. Jediny co bude za podvodné, že jim neukážu kupní smlouvu, to je celé...Ne tak z Vaši zkušenosti,jak byste to teda udělal?Pouze řešil ČKP?a to že jsem napsán jako vlastník neřešit?

nebojte, nějak to rozmotáme. Ono je taky důležité kam jdete do evidence, páč třeba v jaroměři je úřednice, která vysvětlí, že takto to nemůže napsat poradí, jak obejít zákon, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Jinde zase úředník zavětří a bude slepě požadovat splnění zákona, páč tak to ma byt a basta.

Poradím ještě ICQ 55180641, skype: milancukrar po 16:30 jsem on line

nespokojenyurednik

je to podvod, protože pokud má auto někdo další, v momentě kdy bude vystaven duplikát TP, tak ty údajně ztracené techničáky se stanou neplatnými, takže ten kdo se prokáže " ztraceným" neplatným malým TP při silníční kontrole poruší zákon...hrozí mu sankce...nemalé...předpokládejme že to jen tak nenechá a zjistí si, co jste udělal, a podá na Vás obratem trestní oznámení...

nespokojenyurednik

no kdyby jste se zeptal hned při prodeji auta, poradili by Vám...já mám naopak špatné zkušenosti s občany, lžou, podvádějí, falšují podpisy a plné moci, jsou arogantní atd...

jarda2*
hodnocení

0x

Nejak mi nedochazi, v cem by melo dojit k podvodu - nemam papiry, nemuzu je sehnat -> necham vystavit duplikat. No a pak auto odhlasim na majitele, sice pozde, ale prece. Prijde mi to celkem korektni. Auto asi vyradit nemuze, kdyz s nim nekdo jezdi...

nespokojenyurednik

tak jinak, člověk který má auto teď, pojede zítra do práce, při kontrole policie zjistí, že ukázal malý TP, který je hlášený jako ztracený...tedy neplatný...porušil zákon, nemšěl u sebe platný registrační doklad...hrozí mu pokuta do 50 tis, Kč...TP se neztratil, ale byl předán novému vlastníkovi...ten oba TP předal dál, atd...Takže jste při podání žádosti o vystavení duplikátu TP na úřadu lhal, uvedl úřad v omyl,a člověku který koupil auto s platným TP vyrobil problémy, aby jste se zbavil svých...asi nechápete...

nespokojenyurednik

ten člověk, kterému jste vyrobil problém, se nedostane do práce, otázkou je, zda ho policie nechá vůbec s autem bez platného dokladu odjet...a kakat na hlavu si asi nenechá, když dojde ke správnímu řízení a úřad bude řešit jeho přestupek...budete předvolán k podání vysvětlení, ve spisu vozidla je vaše žádost a Vaše lživé oznámení o ztrátě TP...

jarda2*

Aha, no vychazel jsem z predpokladu, ze nebudu lhat, ale ze za soucasne situace proste papiry nemam a nemuzu je ziskat. Co se s tim asi tak da jineho delat, pokud je soucasny majitel neznamy nebo nekomunikuje? Ja to rikam furt, tenhle system registrace je sileny v pripade, ze se stane nejaka chyba. Copak ta situace nema legalni reseni?

Jardo, pan NÚ, vychází ze situace, kdy se vozidlo normálně pohybuje po silnici, nový majitel je v pohodě a bývalý mu udělá problém. Vy ale píšete o jiné situaci, kdy si musíte takto pomoci, aby jste se dostal z této situace. Třeba i lhát i podvádět.

Legální řešení existuje, každý si musí splnit povinosti podle právního řádu.

nespokojenyurednik

legální řešení je, dodržovat zákony a vyhlášky, dokud budou silniční motorová vozidla registrována...nejedná se o obyčejné zboží nebo věci, občas je nutné zjistit, kdo spáchal dopravní nehodu, trestný čin s motorovým vozidlem, atd...pak se přesný seznam vozidel, který sprasvuje stát, hodí...pokud si občané neplní své povinosti a nehlásí změny, je i registr jako seznam nepřesný...kdyby Vás někdo přejel vozidlem, nebo Vaše dítě, vozidlem, u kterého by nešlo zjistit skutečného vlastníka, protože ten původní auto prodal a následně bylo 10x prodáno dál a dál a ani ten desátý se do registru nepřihlásil, neměl by jste se s kým soudit , nebylo by koho spravedlivě potrestat a ani by jste nevědel, po kom co požadovat...nebo komu poděkovat...

jarda2*

Ale to chapu, jen by mela existovat nejaka standardni moznost reseni ruznych chyb. Treba by urednici za ty nekrestansky prachy co ted registrace stoji mohli po nahlaseni takoveho problemu predvolat noveho majitele a s nim to resit. Asi s nejakou pokutou za zanedbani povinnosti odhlasky ale normalni clovek nema zadne paky jak nekoho k necemu donutit.

nespokojenyurednik

1.) jak by řešili úředníci Vaší chybu?

2.) Koho a z jakého důvodu by měli předvolat? Nového majitele? A co by po něm měl úřad chtít? Co a jak by s ním měl úřad řešit? Povinnosti a práva dopravního úřadu jsou stanoveny zákonem č.56/2001 Sb...zkuste si ty pasáže přečíst...Jaké mají páky, aby řešili chyby za Vás? Zajímalo by mě to...

3.) Klidně se přihlašte na oddělení které řeší přestupky a nahlaště, že jste porušil zákon a nehlásil do 10 dnů změnu vlastníka, možná Vám někdo udělí pokutu ve správním řízení.

nespokojenyurednik

no doufám že se alespoň poučíte a uděláte si konečně přehled, kde vlastně ta vaše další 4 auta máte...nebo jich máte ještě 5?

jarda2*

Ale ja zadny problem nemam, auta mam vsechny v provozu a prihlasena, jen se snazim pochopit system ;)

Ja proste v zadne oblasti zatim nenasel takovy zadrb, ktery pri zanedbani vytvori neresitelne situace - na bernaku, socialce, dalsich uradech je kazde opomenuti resitelne, i kdyz to neco stoji. Na registru zda se v nekterych situacich nemuzu udelat NIC i kdybych se rozkrajel, bud se musim obavat o platnost papiru 10teho majitele nebo o postih uradu, CKP... Ale nemuzu delat NIC (aspon legalne). To se mi logicky nelibi. Chapu, ze je blbe, ze nekde existuje auto a urady nevi ci je, ale to prece jako normalni smrtelnik nevyresim, na to je potreba uredni moc. Chtelo by to IMHO treba nejaky status ZTRACENO na registru a spousta situaci by byla vyresena. Pripadne problemy by se pak resily individualne.

Jardo, určitý druh "amnestie"

bajda
hodnocení

Tak se mi můj případ trošku zkoplikoval(zjednodušil?). Po pár razatnějších emailech panu X, mi začal odpovídat. Dozvěděl jsem se, že on nemá ani smlouvu, ani velký techničák, ani auto. Třetí osoba ma auto, a možná malý techničák. Takže smlouvu o prodeji auta mám pouze já, jinak neexistuje už vůbec nic. Co teď s tím?Sakra...Poraďte prosím..Díky

bajdo, to Vám to včera nestačilo?

:)

až seženete lepší radu, zkusta mě jí, prosím, předat. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]