Nejste přihlášen/a.
Sháním starou autobaterii, co už nefunguje dobře v autě, ale po nabití je ještě použitelná jako laboratorní zdroj stejnosměrného proudu pro elektrolýzu. Tuší někdo, kde (pouze v Praze) a jak by se taková autobaterie dala sehnat za cenu cca do 100-200 Kč? Předem díky za odpověď.
otázkou je, co budeš "elektrolyzovat"...
pan Faraday uzákonil, že hmotnost látky vyloučené na elektroděje přímo úměrná elektrickému proudu, procházejícím elektrolytem, a času, po který elektrický proud procházel. Nevíme plochu materiálu, který chceš galvanicky pokovovat nebo čistit, nevíme ani množství a složení elektrolytu, (kyselina, zásada, příp. soli.), teda jeho odpor.
Takže uvaž, že starý akumulátor už toho proudu moc nedá, zrovna tak nový s kapacitou 1,2Ah .
Více napíší kolegové s lepšími vědomostmi než mám já...
A ty akumulátory v bazarech, vrakovištích a pod. už budou většinou suché, proběhly v nich nenávratné změny, desky se rozpadly, neoživíš je...
Nejprve k otázce: Vzhledem k tomu, že baterka by měla být funkční, byť s nezaručenou kapacitou, vynechal bych sběrné dvory a zkusil autovrakoviště, kde likvidují havárky, otázkou je, co budou za baterku chtít.
A teď k druhé půlce problému, kterou nakousl @hejkal: Pokud se jedná o elektrolytické pokovování, potom skutečně záleží na tom, jak velký předmět, čím, v jaké lázni a jak silnou vrstvou budete pokovovat. Bez těchto znalostí nelze říct, jaké jsou požadavky na zdroj. Proudy se pohybují zpravidla v řádu 0,1-1A/dm2 plochy předmětu (i 5A/dm2), časy v řádu desítek minut. Co se týká napětí, v mé literatuře se pracuje s napětími nižšími (do 3V), o vlivu zvýšení napětí se zde nedávno "diskutovalo", tedy spíš ne, protože odpověď se nenašla. A já už si ze školy z povrchových úprav mnoho nepamatuju.
V každém případě bych se obával, že akumulátor z druhé ruky Vám uprostřed pokovování "zakuká", protože to, že sháníte akumulátor a ne síťový zdroj, mne vede k tomu, že bude potřeba velké proudy. Nebo se mýlím?
Díky všem za odpovědi. Tu elektrolýzu jsem uvedl jen jako příklad, nejedná se jen o ni, ale i o jiné chemické a fyzikální použití. Kromě obvyklé elektrolýzy taky méně obvyklé věci - třeba taky vypadá zajímavě příprava jodoformu z horkého roztoku KI+K2CO3+EtOH v U-trubici. Nebo elektrolýza NaCl Hg-způsobem. Ale i triviální elektrolýza vody. Jinak samozřejmě taky elektrolytické čištění kovů. A další chemické, i fyzikální použití (pokusy s elektřinou a magnetismem).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.