Nejste přihlášen/a.
Jenom čistě teoreticky. Co by se stalo kdybych jel 130 na 5 rychlost a hned bych tam kopnul 1 rychlost. stupeň nebo zpátečku? Asi bych hledal převodovku za autem co?
Kdysi jsem jel půjčeným Trabantem (jednookruhové brzdy) z táhlého kopce. Když jsem chtěl přibrzdit, pedál šel na podlahu... a nic. Ruční brzda na doraz... zase nic. Takže jsem postupně podřadil až na jedničku a vypnul zapalování. Povedlo se mi zpomalit na cca 15 - 20 km/hod., ale to bylo všechno. Pod kopcem křižovatka tvaru T, napříč slušný provoz, rovně hustý les. Do příkopu se mi zrovna nechtělo. Zbývalo jediné: násilím zařadit zpátečku - podařilo se (těch zubů mi sice bylo líto, ale v tu chvíli mě nic lepšího nenapadlo), při sešlápnuté spojce znova nastartovat a pomalým pouštěním spojky s přidáváním plynu přinutit opačně se točící převodovku k zastavení. Povedlo se a kupodivu to vydržela i ta převodovka a spojka. Celé to trvalo jen pár okamžiků, ale znova bych to zažít nechtěl.
Tak což o to,to tam určitě zařadí,když bude držet spojku tak proč by to tam nezařadil,na jedničku záleží jaký má motor maximální otáčky,ale nejspíš by to nevydržel,ventilové pružiny mají určité setrvačné síly a při vysokých otáčkách už nestačí zavírat,tedy u sériových aut,to znamená že kdyby otáčky vylítly třeba na nějakých 8 tisíc tak by se to asi potkalo.
Když by se ti tam povedlo narvat zpátečku,což by nebylo nic jednoduchýho protože nemá synchony,ale kdyby náhodou ano,nevím jestli to jde a ani nemám v úmyslu to zkoušet,tak by jsi tu převodovku v těch otáčkách asi vážně rozpůlil,záleží co by povolilo dřív,jestli by se jenom ohoblovaly zuby na kolečku zpátečky,no nevím nevím,při těch otáčkách to má velkou setrvačkou sílu. Osobně by mě to taky zajímalo co by se stalo,ale asi vůbec nic dobrýho
Jj podařilo se to žel dotyční o tomo nemohou vyprávět-zabil se řidič i velitel vozu,zda-li tam byl ještě někdo další již nevím.Šlo o OT65 FUG (pomsta maďarů) na jednom velikém sjezdu-řidič zřejmě chtěl podřadit ,aby brzdil motorem ale nedokázal to a navíc selhali brzdy ,údajně se ale dle expertízy podařilo pod kopcem zlomek sekundy před nárazem zařadit zpátečku.).Alespoň takhle nějak to tehdy stálo v oběžníku ,všichni vojáci (řidiči a velitelé s tím museli být seznámeni):bylo to někdy v polovině osmdesátých na VVP Boletice!
Běžně jsem s podobným řazením udivoval spolucestující, kteří o převodovce měli celkem dobrou představu. Dojížděl jsem třeba padesátkou ke křižovatce s červeným semaforem. "Koukej, co teď udělám! Zařadím dvojku."
odpověď " Neblbni!" a já "Víš co, dám tam rovnou jedničku, abych na zelenou nemusel znovu řadit.." A už tam byla. A k tomu bez spojky!
...potom jsem chvíli vysvětloval, že moje auto má volnoběžku, na všechny kvalty dopředu. A můžu po ubrání plynu řadit bez spojky a ze čtyřky rovnou jedničku. Třeba i při stovce. Víc jsem to nehonil...
Jó, to bylo auto! Měl jsem ho tenkrát 21 let. Wartburg 353 kombi, dodnes vzpomínám. Kočárek hluboký, i s děckem, klidně dozadu. Jen sklopit tu ručku.
Postavil jsem s ním barák. Cihly, písek, cement, kotel, skříně, dlouhé desky. Co bylo třeba. Na víkend s dvěmi dětmi, syn spal na předních sedadlech, dcera na zadním tablu nad námi.
Ale Wartburg měl jen čtyři kvalty.Synchrony na jedničce a dvojce nebyly,muselo se řadit dolů s meziplynem,Ale při stovce zařadit jedničku určitě nešlo.A ještě k tomu táhla zpod volantu.Spíše to povolilo tam
JB
Omyl. Wartburg 353 měl synchronisované všechny kvalty (mimo zpátečky) a řadit se dalo samozřejmě bez meziplynu. Dokonce při troše šikovnosti se nemusela použít ani spojka. Když mi jednou odešlo spojkové lanko, byl trochu problém se rozjet (muselo se s vypnutým motorem zařadit za 1 a pak nastartovat s motorem v záběru), ale pak se s tím dalo normálně (teda spíš nenormálně) jezdit. A zařadit jakýkoliv kvalt třeba i z té stovky problém nebyl.
Milancukrar - Měl jsem W353 a následně W353.1 (jeden z posledních dvoutaktních modelů) a u obou to bylo stejné. Otec měl kdysi W311 (60. léta 20. století) a pokud si pamatuju, synchrony byly taky na všech kvaltech (možná mimo jedničky).
1 nebo Z tam těžko nacpeš, ale za 2 už zařadit může jít. Pokud potom pustíš spojku, tak se motor "přetočí" klidně až na rychlost kdy se ventily nestihnou zavřít (zavírá je pružina) a potkaj se s pístem =vymalováno. Kromě toho hrozí smyk hnaných kol = smyk.
I jedničku tam dáš,můžeš si to vyzkoušet,sešlápni spojku,chvilku ji podrž a jednička tam musí jít zařadit jistojistě,ta má synchornizaci,samozřejmě pak nesmíš tu spojku pustitzase ji vyřadit a znovu zařadit pětku,včera jsem to ze zajímavosti zkoušel a jde to,samozřemě ne při 130,ale cca při 60,i kdybych nějak zapoměl a tu spojku pustil,tak abych nepřetočil motor.
Zpátečku to by mě jak už bylo řečeno tak zajímalo,u tý si nejsem jistej,ta nemá synchronizaci a řadí se za klidu vozidla
Zdravím, mě teda R19 nepustí ani ze 2 na 1, pokud auto nejede méně něž asi 5 km/h. Zpátečku při prudkém přeřazení 1 na R a opačně taktéž nedám. Všechny kvalty mimo R synchronizované, hlavní kvalty šikmé ozubení, zpětný chod přímé.
P.S.: Pokud je člověk vynalézavý, tak synchrony přepere meziplynem.
Myslím že ten řetěz u feldy by to vydržel,ten je celkem masivní,ale rozhodně zkoušet to nebudu,jenom jsem říkal že se mi to povedlo,zařadit jedničku při vyšší rychlosti,ani to neškrklo a šlo to tam celkem lehce, Ale třeba u 120GLS by se mi to nepovedlo ani omylem,tam se dá jednička dát jenom když to jede pomalu,ne že by to při vyšší rychlosti škrčelo,ale prostě to tam nejde narvat,to bych to táhlo asi ohnul. Nevím jestli je to vlastnost nebo je to už opotřebením synchronu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.