Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správný postup při odhlášení auta

Od: josef01 odpovědí: 29 změna:

Dobrý den

Prodávám auto jen bych si chtěl ujistit jestli vše dělám dobře.

S kupujícím uzavřu smlouvu o prodejí = dám mu malý techničák, doklad o uzavření povinného ručení, osvědčení o meření emisi= pak se dohodneme na datum kdy se sejdeme odhlasit auto= poté mu dám velký tecničak= jdu si zrušit povinné ručení

Chtěl bych se zeptat zda postup souhlasí?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Postup je v podstatě jednoduchý.Na základě kupní smlouvy předám auto novému majiteli s tím,že mu do týdně pošlu všechny doklady.S kupní smlouvou jdu na úřad a dám doklady a smlouvu úřadu,který auto odhlásí a zapíše do velkého techničáku nového majitele.S tímto technickým průkazem jdu na pojišťovnu odhlásit podjištění.Pak pošlu všechny doklady doporučeně novému majiteli,ale ten může být u celé procedury se mnou a doklady si na základě předacího listu převzít.Tím to pro mne končí.Ostatní postup je na novém majiteli,který si jako první záležitost musí auto pojistit.

JABRAKA

perda*

Co myslíte tím "všechny doklady"? Po všech procedurách mi zůstane jen velký techničák, max. ustřihnutý malý, ale naposledy když jsem odhlašoval auto tak si i malý nechali na úřadě.

sisi*

Hlavně chraňte sebe.Já osobně bych to udělal následovně:Kupní smlouva ve dvou provedeních,musí být naprosto jasné,kdo,co prodává,kupuje,kdo je kupující,prodávající atd.Auto bych odhlásil již dopředu,třeba týden před předáním vozidla.V den,kdy bychom se s kupujícím sešli,by se podepsaly smlouvy,kupující by mi předal peníze.Dále bychom společně zajeli (já jako řidič) na mojí pojišt´ovnu a zrušili povinné ručení,on by si hned mohl založit své vlastní.Pokud by nezaložil je to už jeho problém.Vozidlo je tedy odhlášené,povinné ručení je ukončené.Ostatní je na kupujícím.Kupní smlouvu uložte přinejmenším na 20 let někam do trezoru.

perda*

Píšete, že smlouvy podepíšete až za týden po odhlášení, ale auto bez smlouvy přece odhlásit nejde. ;)

sisi*

myslím,že to lze,vím,kdo bude kupcem mého auta a na něj auto zdarma odhlásím,pakliže by si koupi rozmyslel,tak musím auto znovu za poplatek na sebe registrovat.

gurman*

dejte auto do autobazaru,možná budete mít štěstí a autobazar nic neposere.

nespokojenyurednik

do 6 měsíců lze vzít odhlášku zpět, když to na úřadu doložíte, například tím, že došlo k odstoupení od kupní smlouvy...později už jen registrace na Vás...

nespokojenyurednik

není důvod nechávat si mmalý TP na úřadě,dělá se to jen v případě propadlé technické u auta, do velkého s e zapíše "OTP nevydáno", nebo "OTP odebráno"

sisi*
hodnocení

0x

Nedal bych mu auto,dokud nebude mít ON ZALOŽENO SVOJE VLASTNÍ POVINNÉ RUČENNÍ!nebo s ním jed´te na Vaši pojišt´ovnu,tam si Vy zrušte Vaši smlouvu a pak mu předejte auto a pak at si klidně bourá.

sisi*
hodnocení

0x

Pokud je kupující třeba z jiného kraje,tak se může stát,že se již třeba nesejdete.Po prodeji vozidla musíte do 10 pracovních dní nahlásit na příslušném úřadě změny vlastnictví vozidla (odhlášení) a k tomu budete jistě potřebovat i malý techničák,takže bych ho moc nerozdával.Když ho nebudete mít tak Vám samozřejmě vystaví nový (za poplatek).

sisi*
hodnocení

0x

V té kupní smlouvě si samozřejmě pohlídejte komu auto prodáváte.Určitě bych neakceptoval,že v kupní smlouvě je jako kupující osoba X a auto od Vás na základě plné moci od osoby X bude přebírat osoba Y (prostě a jednoduše vlastníkem bude osoba X,ve smlouvě bude osoba X a auto od Vás přebere také osoba X) ,i když jde třeba o známého,dbal bych opatrnosti.

josef01
hodnocení

Musím mu dát malý techničák po uzavření kupní smlouvy aby bylo jasné že automobil není kradený. Poté hned dojedu na pojištovnu a povinné ručení zruším. Musím mu tedy dávat zelenou kartu a nebo ne?

Jaký by tedy měl být postup? co mu mám dát a jaké doklady si nechat?

jarda2*

Je to u nas slozity, nechapu, proc nestaci vyplnit formular na netu nebo v nejhorsim poslat oznameni o zmene stavu postou...

Ja to delal naposledy tak (pri prodeji a pak i pri koupi), ze jsem kupujicimu dal zelenou kartu a OTP (stejne nejak velky bonus nehrozil) a byl jsem rad, ze jsem to prodal. Ten mi to pak poslal postou z5, odhlasil jsem to na nej a zase mu poslal. V sobotu pri vzdalenosti pul republiky, co taky vymyslite. Riziko v tom samozrejme je ale...

nespokojenyurednik

protože na net se dostane každý, pak by kdokoliv mohl odhlásit vaše auto...pak by jste se divil, že úředník po Vás chce, aby jste zrušil odhlášku, kterou po netu poslal někdo jiný...a aby jste auto na sebe následně opět zaregistroval...očan jedná osobně nebo prostřednictvím zmocněnce, a je povinen se identifikovat občanským průkazem nebo pasem...a jak by jste chtěl na dálku zapsat do velkého TP převod - odhlášku, a malý znehodnotit?...Pokud bude změněna legislativa a registrace bude probíhat jinak, bnude se to na úřadech dlat jinak...

perda*

Naopak, kromě kupní smlouvy mu správně nic víc dát nesmíte. Všechny doklady po Vás budou vyžadovat při odhlášení na úřadě i na pojišťovně. Maximálně mu malý techničák okopírovat. Já mám už docela slušné bonusy na povinném, takže bych zelenou kartu z ruky nedal.

sisi*

Já souhlasím,kromě kupní smlouvy nic víc.Je to na kupujícím jestliže se rozhodne s autem vyjet bez dokladů,sice bude mít tu kupní smlouvu (ta je dokladem ,že to neukradl),ale nevim,nevim zda-li policajtům při otázce "předložte mi doklady od vozidla " bude stačit a zda to pochopí.Já osobně bych s takovým autem zatím nejezdil.

sisi*

myslím,že kupní smlouva je dokladem o tom,že vozidlo není kradené.

hodnocení

0x

Písemná smlouva být nemusí, postup bude podle toho, koho hájím. Asi dobré by bylo, prodat to před evvidencí vozidlel, sebrat prachy, skočit k okénku a přepsat to na nového,. Pak mu dáte všechny doklady a jdete oslavovat.

jarda2*
hodnocení

0x

Tak hodne stesti s takovym postupem, ja kdyz uz se na nejake auto jedu podivat, tak nikdy nejsem moc presvedcen, ze je dobry napad ho koupit - kdyby mi chtel prodavajici jeste komplikovat zivot tim, ze mi neda potrebne papiry na cestu abych mohl hned odjet , tak se otocim a jedu domu... A prodat dnes auto je trosku zazrak, co si budem povidat. A kdyz se to tak vezme, tak jedine riziko, pokud proverim, ze je zpusobily ridit vozidlo, je ztrata bonusu - no stejne mi ho dela znama a bonusy neresim. Nebo si zkuste tohle nejpojisteni.cz/... a clovek zjisti, ze system bonusu je jen takova odrbavka aby pojistovny mohly pozadovat nehorazne sumy.

Jardo, nepochopil jsem to s těmi bonusy?

Jak můžete ztratit bonusy?

jarda2*

No pokud zpusobi nehodu na mou pojistku, tak po zruseni PR asi nedostanu papir, ze mam trvani xxx mesicu a 0 nehod ;)

Aha pochopil jsem, ale vy mu přeci takové jednání neumožníte, že? Proč by jste riskoval.

Je rada na ochranu kupujícího a pro prodávajícího. Vždy poradím něco jiného.

Nejlepší je společně postupovat v jeden den, ale úřady neúřaduji každý den, proto když prodám (koupím) auto v neděli, musím to vyřešit, abych byl spokojenější.

jarda2*

No... delam spoustu riskantnich veci, mam firmu... Nejaky prevoz auta na moje PR mne tak nejak nerozhodi ;)

Jarošku (můžu), přeji Vám co nejméně problémů. Ale když pojede na Váše PR a přijdete o bonus za 96 měsíců to může dost bolet!

jarda2*

Njn, ale objektivne, momentalne mam 4 auta (1.9TD a 3x 3 litr), stridave ruzne v depozitu a jen jedno ma cistokrevny, bezeskodny maximalni bonus, to jen proto, ze jsem nevedel 5 let, kde moje stara 1203 je a platil jsem radsi PR, kdyz si pohodove odpocivala ve srotu jak se zjistilo... Moznosti uzavreni pojisteni je dnes spousta a bonus snad ani nejak nepotrebuju.

jabraka*
hodnocení

0x

Bez kupní smlouvy auto nikdo neodhlásí.Do velkého techničáku musí úřad vepsat nacionálie nového majitele.Jak mají toto zjistit?Protože jsem toto uskutečnil nedávno,vím,jak jsou úředníci mrzutí,když nejde vše podle nic.Samozřejmě je varianta předání na úřadě z ruky do ruky nejlepší,ale při hororu koncem minulého roku,kdy se tři dny čekalo na pořadí,to bylo neuskutečnitelné.A když se koupí auto mimo okres,je nutnost předání papírů poštou jediná možná.

JABRAKA

Jaroušku, Jabrako (aby se to nemíchalo s jiným Jardou). Právní řád nenařizuje psanou kupní smlouvu. Osobně ji ale přeferuji. Stačí přinést na papírku napsáno jméno, bydliště, číslo OP,... nemusíš mít ani rodné číslo, protože je to chráněný údaj (zase na internetu najdu tolik rodných čísel)

Že je uředníce mrzutá je mrzuté, ale nemusí být smlouva psaná.

Zbytek souhlasím se souhlasem.

Přeji jen pohodu a zdraví, Jardo!

jarda2*

Mohu potvrdit, nedavno se mi jedno auto podarilo prodat a urednice nechtela nic, krome TP, OTP a vyplneneho formulare s udaji osoby na kterou odhlasuju. Nejaka smlouva ji vubec nezajimala...

nespokojenyurednik

úřad předpokládá, že údaje zná vlastník, zapsaný v registru jako vlastník, když uvede iniciály včetně rodného číala nového vlastníka, odhláška bude zapsána, bez kupní - prodejní smlouvy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]