Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výstražná vesta

Od: medved* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,při poslední silniční policejní kontrole jsem byl upozorněn,že reflexní výstražnou vestu musím mít unloženou " ve vnitřním prostoru auta ",já ji měl v kufru. Je to prosím pravda? Mé chabé vědomí skončilo na úrovni,že ji musím mít.

Děkuji předem

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ne, že bych to nějak žral, ale vesty vozím už dávno. Pro mne i ženu - v kabině. Je v mém zájmu, aby mne nikdo nesestřelil, fakt na to nepotřebuju nařízení zákonem. Je při tom úsměvné, jak někteří lidé mají plnou pusu o státní buzeraci a hrdě chodí v nejméně nápadném oblečení kolem auta na dálnici apod.

o1ndrej
hodnocení

1x

V případě, že například pýchnete kolo a budete tedy nucen zastavit u okraje vozovky, musíte mít na sobě při výměně kola reflexní vestu - tu by jste na sobě měl mít správně už ve chvíli kdy vystupujete z auta - když ji máte v kufru tak to není dost dobřé možné, má být v dosahu.

hodnocení

1x

Já mám vestu pod sedadlem, abych na ní dostal, když potřebuji vystoupit. Nejsem přesvědčen na 100%, ale předpis nenařizuje, kde má být vesta uložena.

doplněno 04.04.16 21:13:

disle, neznám vše, proto se nechám poučit, kde je napsáno v předpise:

pouze 1 reflexní vesta a uložená v dosahu řidiče nikoliv v kufru

doplněno 05.04.16 06:48:

Tak vida, kolega Pepr ocitoval předpis, kde není zmíňka o tom, kde má být vesta umístěná. Již s ním nesouhlasím o výjkladu, že z vozidla musí již vystoupit s vestou na sobě. Mnohokrát jsem viděl instruktáž z Besipu o vestě, kde předvádějí použití vesty. Tam totiž myslí i na osotatní osoby, které se třeba v zimě v autě neobléknou do vesty. Při silném provozu, když vystupuje je dobré mávat vestou při otevření dveří, pak vystoupit a navléknout si jí.

Kdo z Vás již viděl řidiče okolo auta a NEměl vestu, kdo z Vás(měl) má známého, kdy při asistenci u vozidla měl věstu a stejně ho smetlo auto.

Přeji všem, aby vestu nikdy nepotřebovali.

Podle platných zákonů musí být ve vozidle jedna reflexní vesta, ale už se nikde nespecifikuje její umístění. Oproti např. Rakousku. Tam musí být v dosahu řidiče a musí ji obléknout před vystoupením z vozu.

Předpis č. 361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích říká

§5 (1) Řidič je kromě povinností uvedených v § 4 dále povinen ...

...

l) mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.

Takže teoreticky musíte mít při opouštění vozidla vestu na sobě (případně hned po vystoupení), protože když jdete okolo auta ke kufru, kde má spousta lidí vestu, už byste ji měl mít na sobě, protože už jste mimo vozidlo...v souvislosti s nouzovým stáním, ovšem to by vás musel někdo - policajt vidět.

Ale jak tu někdo psal, že dostal pokutu za to, že neměl vestu v dosahu řidiče, tak to bych rozhodně neplatil a chtěl vidět zákon, kde to je psáno.

doplněno 05.04.16 02:12:

Tak to o té pokutě nebylo v této diskuzi, ale v této

isteron
hodnocení

0x

Na Slovensku ju musíte mať v kabíne, v dosahu. Ja ju mám v poličke ľavých dverí, spoujazdec v pravých dverách.

medved*
hodnocení

A pozor,já mám jen jednu - chyba?

bomba*
hodnocení

0x

Chyba mít jen jednu. Je třeba mít i pro spolujezdce. Policie má pravdu, představte si situaci, že jste na dálnici havaroval a půjdete si pro vestu do kufru!

V autě stačí jedna vesta... Jinak ano, samozřejmě musí být na dosah, protože ji musíte mít na sobě při opuštění vozidla.

V autě registrovaném v ČR musí být jen a pouze 1 reflexní vesta a uložená v dosahu řidiče nikoliv v kufru!

Ovšem pak smí ,třeba při poruše na dálnici,vystoupit jen řidič v refl.vestě.Proto moudrý řidič ji má pro všechny spolujezdce !Osobně jezdím ve dvou osobách a mám v obou předních kapsách po jedné,pro jistotu!

peppino

Jedna vesta je pro jednoho. Už to vidím jak při defektu sedí všichni v kabině *smich* Opak je pravdou - řidič všechny z auta vyžene, přece nebude riskovat, že se mu auto na zvedáku s posádkou v kabině zřítí. Takže kolik míst k sezení tolik vest. V některých státech je toto NEZBYTNÉ a POVINNÉ. A rozumné.

kare1234
hodnocení

0x

Jen naivka si mysli,ze ho v reflexni veste nejakej dobrak nesunda*smich*Jedine reseni je okamzite zmizet ze silnice,nebo z odstavneho pruhu.

humbucker*

Ahoj.

Karle, pokud tvoje první věta měla znamenat zbytečnost používání výstražné vesty, tak je to blbost. S tou druhou větou souhlasím. Ale ve vestě. Taky se má postavit výstražný trojúhelník. Pořád něco hrozí, pořád je nutné být ve střehu.

Hovado Tě vezme klidně i s majákem na hlavě. Vesta ale přeci jen snižuje riziko přehlédnutí na velmi slušné procento. Za snížené viditelnosti ten rozdíl bude naprosto nesrovnatelný. Vesta doslová září desítky - stovky metrů. Nikdo se přeci naivně nedomnívá, že si ve vestě můžu ustlat uprostřed dálnice a nic se mi nemůže stát...

asd1
hodnocení

0x

Nevím jestli v ČR předpis nařizuje mít vestu "po ruce", ale např. v Rakousku to tak je.

Ovšem i bez předpisu - vesta v kufru ti je na nic - při poruše zastavíš, vylezeš bez vesty a začneš se přehrabovat v kufru? To udělá jen magor sebevrah, než tu vestu vyhrabeš tak můžeš být mrtvola - přijíždějící auto tě přeštípne o hranu kufru...

Správně je vestu mít po ruce, ideálně v kapse dveří, při vystupování vestu držet v ruce, vystrčit jí ze dveří a až pak vylézt. Vestou se mává a jde se za auto aby tě viděli přijíždějící. Pak se dál řeší situace podle toho jestli jsi sám nebo je vás víc, např. jeden s vestou hlídá provoz a druhý vyndá trojúhelník a jde ho dát před auto...

Když to shrnu - neřeš předpis, ale dej si vestu tam kde na ní snadno dosáhneš. Pod sedačkou ano, ale spíš zezadu nebo pod sedačkou spolujezdce (aby se nemohla připlést do pedálů).

Rozdíl ve viditelnosti je řádově jinde - vesta je vidět na stovky metrů, bez vesty v šeru 20 - 30 metrů = prolbém zareagovat a vyhnout se ti...

hodnocení

0x

Jak to tady čtu, tak by bylo nejlepší odstavené auto na krajnici zapálit - tomu se každý vyhne *hej*

sebod*

aloisb. Něco podobného jsme zažili v Italii při nehodě auta v tunelu. Přijela Carabinieri, policajti čímsi postříkali silnici kolem havarovaného auta a onu látku zapálili. Hořelo to cca 1,5m od auta. Velice rychlé a bezpečné řešení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]